Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYSERİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYSERİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 KAYSERİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BİRİMİ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAOKUL REHBERLİK ÖĞRETMENLERİNE YÖNELİK MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITIM TOPLANTISI

2

3 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
DAYANAK 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ 10 Kasım 2017 CUMA RG

4 REHBERLİK HİZMETLERİNİN İLKELERİ
MADDE 5 – (1) Rehberlik hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde; d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,

5 d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,
Burdan kasıt toplumun, dolayısı ile bu toplumun meydana getirdiği ali devletimizin ihtiyaçlarıdır. Devletimiz üreten topluma ihtiyaç duymaktadır. Tüketen toplum haline gelmememiz içinde üreten toplumu destekleyici, tüketim toplumundan uzaklaştırıcı, ciddi adımlara; donanımlı, nitelikli ve meslek sahibi insanlara ihtiyaç vardır.

6 d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,
Bir şeyler yapabilmek zeka, bir şeyler üretebilmek, icat edebilmek ise deha işidir. Anadolu liselerinden çıkarak mesleki eğitime akademik olarak geçiş yapmak suretiyle sonradan mesleki eğitime yönlenen, yetenekli öğrenciler, ilkokul, ortaokuldan itibaren mesleki eğitime yönlenirler ise, bir kaç değil yüzlerce çekirdekten yetişme aselsan mühendisi, tübitak mühendisi, bilim adamı, profosörü ortaya çıkartacaktır.

7 d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,
Bu durumda kimsenin devletimizi zor duruma düşürmesi mümkün olmayacaktır. Bir kaç tane değil nitelikli milyonlar yetiştirilmesi durumunda, bilim yani beyin adamlarımızı kimse katlederek yok edemeyecektir. Her mesleğin meslek lisesi mevcut, kısa ömrümüzde yeni nesillerimize liseyi belirsizliklerle okutmak yerine, mesleğe geçiş ve adaptasyon yaşını erkene çekmek gerekmektedir.

8 d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,
Mesleğe geçiş ne kadar erken yaşta olursa, başarı ve refaha ulaşmada kişisel açıdan o kadar erken olacaktır. Avrupa ve batı diye nitelendirdiğimiz medeniyetler bunu böyle yapmaktadır. Mesleki ve teknik eğitimin oranı, ortaöğretimde maalesef %40 civarındadır. Ne olacağını halen tam manasıyla planlayamamış ve rüzgarın hareketine göre yön değiştirmek zorunda olan öğrencilerimizin okuduğu liselerimizin oranı %60 üzerindedir.

9 d) Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması,
Devletimizin eğitim bütçesinde ciddi bir mali paya sahip olan mesleki ve teknik eğitim kurumları, bu maliyete rağmen arzu edilen hedefine ulaşamamaktadır. Avrupa da ortaokul sonrası ne olacağını tespit etmiş insanların okuduğu mesleki ve teknik eğitim kurumları ortaöğretimin payı %70 oranına sahiptir. Devletimizin ve hükümetimizin eğitim politikaları mesleki ve teknik eğitim kurumları oranını ortaöğretimde en kısa zamanda %60 ve %70 oranlarına çıkartmaktır.

10 ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ
MADDE 6 – (1) Rehberlik hizmeti alanlarına göre üçe ayrılır: a) Eğitsel rehberlik: Bireyin yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer, kişilik özellikleri, imkân ve koşullarıyla uyumlu eğitsel kararlar alması; eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde bireyin gelişimine destek olunması amacıyla bireye ve ailesine sunulan hizmettir. b) Mesleki rehberlik: Bireyin kendini ve meslekleri tanıması; yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer ve kişilik özellikleri doğrultusunda mesleğe yönelik seçimler yapması; mesleğe hazırlanması, başlaması, mesleğini sürdürmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde kendini geliştirmesi için birey ve ailesine sunulan hizmettir. c) Kişisel/Sosyal rehberlik: Bireyin bilişsel, sosyal, duygusal, ahlaki ve davranışsal gelişimini desteklemek amacıyla kendini tanıması; karar verme ve problem çözme gibi sosyal beceriler ile yaşam becerilerini geliştirmesi ve sorumluluk sahibi bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için bireye ve ailesine sunulan hizmettir.

11

12 YÖNLENDİRME VE YERLEŞTİRME
MADDE 11 – (1) Yönlendirme ve yerleştirme hizmetleri; bireyin gelişimsel özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bireyi derse, bölüme, dala, alana, okula, üst öğrenim kurumlarına, mesleğe ve katılacağı etkinliklerin seçimine yönlendirmeyi kapsamaktadır. Bu süreçte; eğitsel, mesleki ve kişisel/sosyal rehberlik uygulamaları sonuçlarının bütünleştirilmesi esastır.

13 YÖNLENDİRME VE YERLEŞTİRME
Yani çocuklarımızın üniversitede değil, lisede değil, en geç ortaokulda meslek seçimini yapması gerekmektedir. Öğrencilerimiz meslek seçimini, zamanında ve doğru yaparlarsa Devletimiz eğitim politikaları arzu ettiği başarıya, öğrencilerimiz ise arzu ettiği hayata belirsizliklerle mücadeleye girmeden daha erken kavuşacaklardır.

14 REHBERLİK ÖĞRETMENİNİN GÖREVLERİ
MADDE 34 – (1) Rehberlik öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: f) Mesleklerin özelliklerini, ön koşullarını, eğitim, yetiştirilme ve staj olanaklarını, çalışma koşullarını; verilen bursları, eğitim ve iş gücü yetiştirme programlarını öğrenciler, öğretmenler ve velilerle paylaşır.

15 REHBERLİK ÖĞRETMENİNİN GÖREVLERİ
MADDE 34 – (1) Rehberlik öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: ö) Öğrencinin ilgi, yetenek, değer, çevre koşulları ve kişilik özelliklerini de dikkate alarak alan, dal ve ders seçimi yapmasına, sosyal kulüplere yönelmesine destek olur. Üst eğitim kurumlarına ve programlarına ilişkin gerekli bilgileri verir.

16 REHBERLİK ÖĞRETMENİNİN GÖREVLERİ
MADDE 34 – (1) Rehberlik öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: ü) Mesleki yönelim faaliyetlerinde güncel veri ve gelişmelerden faydalanmak için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

17 NEDEN ÖNEMLİ ORTAÖĞRETİMDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN ORANI YAKLAŞIK %40 SANAYİYE, TARIMA, HAYVANCILIĞA DEĞİL TÜKETİM TOPLUMUNUN GÖSTERGELERİNDEN OLAN ŞAHISLARIN TEKELİNDE MARKETLER ZİNCİRLERİNE VASIFSIZ ELEMANLAR YETİŞTİRİYORUZ. MALESEF ÜLKE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ KÜÇÜK ESNAFI BİTİRİYORUZ. ÜRETİMİ BİTİRİYORUZ. BAĞIMLI TOPLUMA YOL ALIYORUZ.

18 NEDEN ÖNEMLİ YÖNLENDİRME DOĞRU YAPILMADIĞINDAN MÜHENDİSLERİMİZ, MİMARLARIMIZ, DOKTORLARIMIZ, TEKNİSYENLERİMİZ, TEKNİKERLERİMİZ TEORİK YÜKLÜ, ÇEKİRDEKTEN YETİŞEN VE MESLEĞİNİ DEVLETE HİZMET NOKTASINDA TAM ANLAMIYLA KULLANABİLEN, MADDEN MANEN MESLEĞİNDEN TATMİN OLAN KİŞİLERİN SAYISI ÇOK AZ.

19 NEDEN ÖNEMLİ NESİLLERİMİZE AKTARABİLECEĞİMİZ KÜLTÜRLERİMİZ AZALMAKTA, HATTA TÜKENMEKTEDİR. ÇOCUKLARIMIZI İTHAL TEKNOLOJİLERİN VE OYUNCAKLARIN ESİRİ OLMAKTAN KURTARMAMIZ GEREKMEKTEDİR. BAĞIMLILIKLARIN HER TÜRLÜSÜNE HAYIR DİYEBİLMENİN TEK YOLU, KENDİNE, MİLLETİNE, ÜLKENE DAHA ÇOK DEĞER VERMEKTİR. ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA UCUZDUR.

20

21 Meslekİ ve teknİk ortaöğretİm sİstemİ

22 Mesleki ve Teknik Eğitimin Amacı
Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.

23 Mesleki ve Teknik Eğitimin Öncelikleri
Öğrencileri Millî kültürümüzün temeli olan ahilik anlayışıyla yetiştirmek, İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek, Mesleki ve teknik eğitimi katılımcı bir anlayışla yönetmek, Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak, Mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmek,

24 Okul Türleri ve Programlar
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek Programı Anadolu Teknik Programı Ustalık Programı Çok Programlı Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi Anadolu İmam-Hatip Lisesi Mesleki Eğitim Merkezleri Ustalık Programı

25 Mesleki ve Teknik Eğitim Süreci
Genel Ortaöğretim Mesleki ve Teknik Ortaöğretim 10. Sınıf Alan Eğitimi 11. Sınıf Dal Eğitimi 12. Sınıf 9. Sınıf (Ortak Program) Diploma Diploma Mesleki Eğitim Merkezi 9. Sınıf Dal Eğitimi 10. Sınıf Dal Eğitimi 11. Sınıf Dal Eğitimi 12. Sınıf Dal Eğitimi Ustalık Belgesi

26 Mesleki ve Teknik Eğitim Yerleşim Süreci
Merkezi Sınav Mahalli Yerleştirme 8. Sınıf Anadolu Teknik Programı Anadolu Meslek Programı

27 Okul Türleri ve Programlar
Anadolu Meslek Programında, bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır. Anadolu Teknik Programında ise bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak verilmektedir. Her iki programda da 10. sınıfta mesleki alan eğitimi, 11. ve 12. sınıfta meslek alanına bağlı olarak dal eğitimi verilir.

28 Okul Türleri ve Programlar
Anadolu Meslek Programlarına sınavsız geçiş ve mahalli yerleştirme ile kayıt yapılır. Anadolu Teknik Programına merkezi sınav ile yerleştirme yapılır. Çok programlı Anadolu liseleri; genel ve mesleki ve teknik öğretim programlarını bir yönetim altında uygulayan ortaöğretim kurumlarıdır. Mesleki eğitim merkezleri, kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı eğitim kurumlarıdır.

29 Anadolu Teknik Programı Örnek Haftalık Ders Çizelgeleri
Meslek alanlarının sınıflara göre haftalık ders çizelgelerini görmek için adresini ziyaret edebilirsiniz.

30 6764 MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİ
Mesleki Eğitim Merkezleri 6764 sayılı Kanun ile Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlandığı gibi aynı anda Örgün Eğitim Kurumu haline getirilerek, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri gibi Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine tabi olmuştur.

31 Mesleki Eğitim Merkezleri
Mesleki eğitim merkezlerinde ustalık eğitimi almak üzere çırak öğrenci kaydı yapılmaktadır. Çıraklık öğrencilik şartları a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak. b) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Aday çırak ve çıraklar; öğrenci statüsünde olup, her türlü öğrencilik haklarından yararlanır. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada sekiz saatten az olmamak üzere okulda genel ve mesleki eğitim görürler.

32

33 Mesleki Eğitim Merkezleri
Ekonomimizin temel taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle iş başı eğitimi ile usta olarak yetiştirilmesi amacıyla çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Çıraklık eğitimini bitiren öğrenciler istekleri doğrultusunda fark derslerini tamamlayarak diploma almaları halinde yüksek öğretime gidebilme hakkına sahiptir. Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenciler, 10. sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yılsonu beceri sınavına alınır. 11. sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12. sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sınavı olarak uygulanır. İşyeri sahibi, aday çırağı ve çırağı çalıştırmaya başlamadan önce bunların velisi veya vasisi veya reşit ise kendisi ile yazılı işletmelerde beceri eğitimi sözleşmesi yapmak zorundadır.

34 6764 MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİ
6764 sayılı kanunla birlikte Mesleki Eğitim Merkezleri alan dal farkı kalmaksızın eğitim süresi olarak 4 yıla çıkmıştır. 11.sınıf sonunda öğrenciler Kalfalık Belgesi, 12.sınıf sonunda öğrenciler Ustalık Belgesi alabilmektedirler. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri arzu ederlerse Ustalık Belgesinin yanında, Bakanlık tarafından belirlenecek fark derlerini Açık Öğretim Lisesi kanalıyla alarak Meslek Lisesi Diploması alabilirler.

35 6764 MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİ
Kendi işini kurmak isteyen mezunlara KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredinin sağlanmaktadır.

36

37 Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
sektörlerin yoğunlaştığı bölgelerde, talep edilen nitelikli iş gücünü yetiştiren, mesleki ve teknik eğitimde toplumsal algıyı olumlu yönde geliştiren, inovasyona açık, rekabetçi, girişimci, üretken bireyler yetiştiren, belirli bir alanda markalaşmış ve denenmek ve geliştirilmek üzere özel proje uygulayan okul/kurumlardır. Tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerinin listesini görmek için tıklayınız.

38

39 Sigorta İşlemleri ve Devlet katkısı
Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmıştır. Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine asgari ücretin en az % 30’u tutarında ücret ödenmektedir. Örneğin, 2018 yılı asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 435 TL olarak hesaplanmıştır.

40 Özel Mesleki ve Teknik Eğitime Destek
Eğitim ve Öğretim Yılında Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde açılan özel meslek liselerine 21 alanda TL ile TL., OSB dışındaki açılan özel meslek liselerine ise 27 alanda TL ile TL devlet teşviki sağlanmaktadır.

41 Mezunlara Verilen Haklar ve Belgeler
Alan ve dalda diploma (MTAL) Ustalık ve kalfalık belgesi (MEM) Teknisyenlik unvanı İşyeri açma belgesi EUROPASS belgesi Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge

42 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
İşbaşı eğitim programı (İEP) İŞKUR tarafından uygulanan, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanmanızı sağlayan programdır. Stajın geliştirilmiş versiyonudur.

43 PROGRAMIN FAYDALARI NELERDİR
Mesleki deneyim ve beceri kazanma İstihdam edilebilirliği kolaylaştırma Tecrübe eksikliğinin giderme Program süresince gelir elde etme DENEYİM BİLGİ PRATİK

44 HANGİ İŞYERLERİNDE PROGRAMA KATILABİLİRİM?
İŞKUR’a kayıtlı ve en az 2 çalışanı olan bir işyerinde, Dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, sanayi ve ticaret odaları, noterler vb. işyerlerinde

45 Kendinizin belirlediği işyerlerinde veya İŞKUR tarafından belirlenen bir işyerinde de programa katılabilirsiniz.

46 KİMLER KATILABİLİR? 15 yaşını dolduranlar,
Son 1 ayda uzun vadeli sigorta primi bulunmayan Kuruma kayıtlı işsizler, Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve ikinci öğretim öğrencileri Açık öğretimin her kademesindeki öğrenciler Lise öğrencileri

47 PROGRAM NE KADAR SÜRÜYOR?
İşbaşı eğitim programı 3 ay olarak düzenlenir. Günde en az 5 en fazla 8 saat programa katılabilirsiniz Haftada en fazla 6 gün ve 45 saat uygulanır

48 PROGRAM SÜRESİNCE MADDİ KAZANCIM OLACAK MI?
İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programına katılanlara her gün için 54 TL cep harçlığı ödüyor. Ayda 26 gün katılım olursa net asgari ücret düzeyinde gelir imkanı. İşsizlik ödeneği alanlara günlük 27 TL ödenmektedir.

49 Program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini karşılıyor.
İsteğe bağlı sigorta yatırılabilir.

50 Bu sayede geçici süreli gelir elde etme imkanına sahip olarak sağlık hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

51 SERTİFİKA Program sonunda sertifika almaya hak kazanırsınız
Alınacak sertifikaya CV’nizde yer verebilme imkanına da sahip olursunuz

52 ÜRETEN ADAM ZEKİ ADAMDIR.
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÜRETEN ADAM ZEKİ ADAMDIR. ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA UCUZDUR.

53

54 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Ortaöğretime Geçiş Sistemi 14 Şubat 2018 Tarih ve Sayılı RG Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik doğrultusunda Eğitim Öğretim Yılında uygulamaya geçilecek olan yeni Ortaöğretim Sistemine Geçiş Sistemi Ortaöğretime Geçiş Yönergesi şunları belirtir.

55 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Kılavuz yayımlanacak, Resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin (GEM) 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Merkezi Sınav yapılacak.

56 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
MSP: Merkezi Sınav Puanını, OBP(Ortaokul Başarı Puanı): Ortaokulun 6, 7 ve 8’inci sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını gösterir.

57 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Ortaöğretim Kayıt alanı: Eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjan ve donanımları göz önünde bulundurularak il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liselerin birbirleri ile eşleştirildiği ve tercihe bağlı olarak kayıt yapılabilecek farklı ortaöğretim kurumlarından oluşturulan alanı ifade eder. Sınavsız öğrenci yerleştirme bu kayıt alanlarına göre yapılır.

58 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Yıl sonu başarı puanı (YBP): Derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümü ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puanı, Yetenek sınavı: Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin mülakat, mülakat ve beden yeterliliği ile öğrenci alınan alanları için yapılan sınavı

59 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşur. Sözel bölümde, Türkçe, din kültürü ve ahlâk bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil; Sayısal bölümde , matematik ve fen bilimleri alanlarından sorular yer alır. Sınav aynı gün içerisinde iki oturum hâlinde uygulanacaktır. Sınav tarihi, yeri, uygulanması ve diğer hususlar her yıl Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanacak kılavuzda belirtilir.

60 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Sınav soruları, 8’inci sınıf Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil derslerinin öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanır.

61 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Merkezi Yerleştirme, Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde; Ortaokul Başarı Puanına (OBP), Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğüne, Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve  Tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılır. Merkezi sınav ile birlikte yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.

62 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Yerel Yerleştirme: Ortaöğretim kayıt alanı, Okulların türü, Okulların kontenjanı, Okulların bulundukları yer, Okulların pansiyon durumu ile Öğrencilerin ikamet adresleri, Öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, Tercihler, Okul başarı puanları, Devam-devamsızlık ve Yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır.

63 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Yerel Yerleştirme: Ortaöğretim kayıt alanı, Okulların türü, Okulların kontenjanı, Okulların bulundukları yer, Okulların pansiyon durumu ile Öğrencilerin ikamet adresleri, Öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, Tercihler, Okul başarı puanları, Devam-devamsızlık ve Yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır.

64 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Buradan yola çıkarak;

65 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ 2018 ile 4 yıldır devam eden TEOG sistemi yerine gelen sistem; Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Yapılabilen, Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olarak da adlandırılan, "Liseye Geçiş Sistemi" dir. Hangi liselerin sınavla alacağı henüz belli olmadı.

66 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Sınav merkezi sistemle yapılacak.
Sınavlı ve sınavsız liseler için öğrenciler, haziran ayı içerisinde, lise kayıt tercihlerini e-okul sistemi üzerinden yapacaklar.

67 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Öğrenciler, bütün lise türlerinden (Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) kendilerine sunulan 9 okul arasından 5 tercih yapacak. Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; "öğrencinin tercih sırası", "öğrencinin evine yakınlık", "öğrencinin ortaokuluna yakınlık" olarak belirlendi. Hiçbir öğrenci için yerleşememe durumu söz konusu olmayacak.

68 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim ve kayıt bölgelerinden tercihe açılacak. Pansiyonlu okulları tercihlerde, pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak.  Tüm yerleştirme işlemleri temmuz ayı içerisinde tamamlanacak ve açıklanacak.

69 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Sınavla öğrenci alan liseler ise Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu Teknik Liseleri ve Proje okullarından oluşacak. Sınavla yerleştirme, yalnız sınav puanı ile yapılacak. Her yıl haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak sınavın sonuçları, yine bu ay içerisinde ilan edilecek.  Boş kontenjanlar için "ek yerleştirme" yapılacak.

70 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Sınava giren öğrenciler, girmeyen öğrenciler ile aynı zamanda okul tercihi yapacak. Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyenler, diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerinden yerleştirilecek. Sınavla öğrenci alan okullarda, boş kalan kontenjanlar doğrultusunda, sınav puanına göre nakil yapılabilecek.

71 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Bir liseye yerleşmek için sınava girmek zorunlu olmayacak. Veli isteğine bağlı. Sınava girmeyen öğrenciler; ikamet ettiği bölgedeki en yakın okullara 5 tercih yapılabilecek. Tercih yapılabilecek liseler, Mayıs ayında açıklanacak.

72 LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ Özel Okullar, Yabancı okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilirler. İsterlerse yaptıkları bu sınavlara göre, isterlerse MEB'in yaptığı merkezi sisteme göre öğrenci seçebilecek. İkamet önemli değil.

73 KAYSERİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BİRİMİ
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ MODELİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITMA VE YÖNLENDİRME FAALİYETLERİ

74 DAYANAK 2 15.02.2018 tarihli 90757378-200-E.3297283 sayılı
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün Ortaöğretime Geçiş Modelinde Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme Faaliyetleri konulu yazıları ve eki takvim. Yapılacak takvimsel çalışmalar;

75 Mesleki eğitimin doğru ve etkili bir şekilde tanıtımının yapılabilmesi ancak ortaokullarda görev yapan rehberlik öğretmenlerinin konu hakkında yeterli bilgiyle donatılmasıyla mümkün olabilecektir.

76 Ortaokul son sınıf öğrenci ve velilerini bilgilendirmek amacıyla yerel basın ve yayın imkânları kullanılarak bilgilendirici ve özendirici televizyon programları yapılacak, iyi uygulama örnekleri tanıtılacaktır. Gazete ve dergilerde meslek ve teknik ortaöğretimi tanıtıcı haberlerin yer alması sağlanacaktır. Mesleki eğitimle ilgili sektör, oda/birlik temsilcilerinin de tanıtım faaliyetlerinde aktif rol alması sağlanacaktır.

77 Millî eğitim müdürlüklerince hazırlanan afiş ve broşürler dergi, gazete, pano ve billboardlar ile ortaokullardaki okul gazetesi, panolar vb. tanıtıcı alanlarda kullanılarak öğrencilerimizin ve velilerimizin bilgilendirilmeleri sağlanacaktır. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında da kamuoyuna açık bir şekilde tanıtıcı materyallere yer verilecektir.

78 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezi müdürlüklerince İŞKUR Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile işbirliği yapılarak ihtiyaç duyulan meslek alanları, iş kolları, istihdam durumu, ücretler, iş imkânları, gelişmiş ve gelişme potansiyeli taşıyan sektörler ile üst öğrenim imkânları ortaokullarda gerçekleştirilecek toplantılarda öğrenci ve velilere tanıtılacaktır.

79 Yapılacak planlama doğrultusunda Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezi müdürlükleri mahallinde bulunan ortaokulları davet ederek öğrencilerin eğitim ortamlarını yerinde görmeleri sağlanacaktır.

80 İl/ilçe genelinde gerçekleştirilen çeşitli fuar ve sergilerde mesleki ve teknik eğitimi tanıtıcı ve özendirici stantlar kurulacak ve ortaokul öğrencilerinin ziyaret etmeleri sağlanacaktır.

81 Mesleki ve Teknik Eğitimde Öğretim Programları
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde 54 alanda ve bu alanlar altındaki 206 dalda öğretim programı uygulanmaktadır. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim verilen meslek alanları ve dal listesini görmek için tıklayınız.

82 Mesleki ve Teknik Eğitimde Öğretim Programları
Mesleki eğitim merkezlerinde 27 alanda ve bu alanlar altındaki 140 dalda öğretim programı uygulanmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim verilen meslek alanları ve dal listesini görmek için tıklayınız.

83 ORTAOKULLARIMIZDA REHBERLİK ÖĞRETMENLERİNCE ORGANİZE EDİLECEK MESLEK TANITIMI FAALİYETLERİ
adresinde yer alan 54 meslek alanını tanıtıcı kısa videoların il/ilçe genelindeki okullarda rehberlik dersi saatlerinde izletilmesi sağlanacaktır.

84 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ve mesleki eğitim merkezleri hakkında bilgi almak isteyen ortaokul öğrenci ve velilerine yönelik okul internet sayfalarında Aday Öğrenci bölümü açılacaktır. Bu bölümde okulun meslek alan ve dallarına, yapılan projelere ve sosyal etkinliklere, okuldaki iyi uygulamalara, iletişim ve ulaşıma ait bilgilere ve okul, sınıf, atölye laboratuvara ait görsellere yer verilecek mevcut bilgiler güncellenecektir. Örnek

85 Meslek Alanları Hakkında Bilgi
Meslek alanları, mesleğin özellikleri, iş olanaklarını, yerleşilebilecek yükseköğretim programları ile meslek alanları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Sayfada meslek alanları hakkında bölüm öğrencisi, bölüm öğretmeni ve eğitim danışmanının görüşleri ile meslek alanlarının bulunduğu okul/kurumlara ait bilgiler de yer almaktadır.

86 Mesleki İlgi ve Yeteneklerin Keşfi
İlgilerinizi, yeteneklerinizi, mesleki değerlerinizi görmek, nasıl bir eğitim alacağınızı planlamak için Ulusal Mesleki Bilgi Sistemini ( )inceleyebilirsiniz.

87 Bakanlıkça hazırlanarak gönderilen afişler okul içerisinde görünürlüğü yüksek yerlere asılacaktır. Sayının yeterli olmaması durumunda internet adresinde bulunan “Tanıtım ve Yönlendirme” bölümündeki dokümanlardan yararlanarak yeterli sayıda çoğaltılacaktır.

88 Genel Müdürlüğümüz internet adresinde yer alan mesleki ve teknik eğitim tanıtım filmlerinin ( il genelindeki tüm ortaokullarda düzenlenen etkinliklerde ilgili öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımıyla izlenmesi sağlanacaktır.

89 KAYSERİ MESLEKİ EĞİTİMİ GELİŞTİRME PLATFORMU
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ MODELİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITMA VE YÖNLENDİRME FAALİYETLERİ E-Kurul ve Zümre Modülü (E-MÜFREDAT) ( Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor Projesi BEYAZ BAYRAK Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okul/Kurumlarının Performanslarını İzleme ve Değerlendirme Okul-Sektör İşbirliğindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Çalışmaları İş Sağlığı ve Güvenliği Meslekî ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarını İzleme Portalı Kantin Denetimi Kayseri Mesleki Okullar Web Siteleri Denklik İşlemleri: Kalfalık-Ustalık İşveren Devlet Katkısı Projesi Öğrenci Çırak Stajyer SGK İşlemleri Faaliyet Foto Galeri Çalışma Takvimi Mevzuat Bilgi Belge

90 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı
TEŞEKKÜRLER Sunum Cihangir ÇAĞLAR Mesleki ve Teknik Eğitim İl Koordinatörü Koordinasyon Sezai ÇAMDALI İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı


"KAYSERİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları