Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu. KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu. KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler."— Sunum transkripti:

1 HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu

2 KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler. Kitaplarda her şey var, Bir sürü bilgi de var. Resimler, şekiller, yazılar, Sayfalar birbirini kovalar.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Mersin İstasyonunun karşısında Mersin Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphaneye giderek üye olunuz. Bu kütüphaneden nasıl yararlanacağınızı araştırınız. Kütüphaneden romanların, şiir kitaplarının, ansiklopedilerin ve öykü kitaplarının nerelere yerleştirildiğini inceleyiniz.

13 ARAŞTIRMA ÖDEVİ Kütüphaneye giden öğrenciler orada; 1.Grup : “Türk Bayrağının doğuşunu, 2.Grup : Vücudumuzun bölümlerini, 3.Grup : Yayaların uyması gereken trafik kuralları, Konularında araştırma yaparak sunum hazırlayıp sınıfa getirecek. Bu çalışmanın süresi bir haftadır.

14

15 Herkes kütüphanede araştırmak istediği konuyu hikayeleştirerek yazacak.

16

17 Hikaye yazarken nelere dikkat etmeliyiz? 1.Hikayeler, uzun uzun yazılmaz. Kısa yazılır. 2.Okuyan kişi hikayeyi okurken, olayları gözünde canlandırılabilmelidir. Yani hikayeyi okurken, kendini film seyreder gibi hissetmelidir. Böylece hikayeyi okumaktan zevk alır ve sıkılmaz. 3.Okuyan kişiyi sıkmamak için uzun cümleler yazmamalıyız. 4.Hikaye kahramanlarını konuştururken, çok fazla ‘öyle dedi’, ‘böyle dedi’ dememeliyiz. Bunun yerine konuşmaları, tırnak işaretlerinin içine yazmalıyız.

18 Kütüphaneden nasıl yararlanırız? Konusunda düşündüğümüz hikayeyi defterimize yazalım. Sonra arkadaşlarımıza okuyalım.

19 HİKAYE YAZIYORUM. Yayaların uyması gereken trafik kurallarının neler olduğunu çok merak ediyordum. Bu konuda elimde yeterli kaynak kitabım yoktu. Halk Kütüphanesinden yararlanmak istedim. Durumu anneme anlattım. Annem beni kütüphaneye getirebileceğini söyledi. O sabah erken kalktım. İlk defa kütüphaneyi görecektim. Çok heyecanlıydım. Annemle kütüphaneye gittik. Kütüphanede çalışan memur çok bize yardımcı oldu. Bana kütüphaneyi anlattı. Sonra ben konumu ona söyledim. Memur benim konumun içinde bulunduğu bir kitabı bana verdi.

20 Kütüphanenin salonuna oturdum. Benim gibi meraklı ve öğrenmeyi seven başka arkadaşlarda gelmişlerdi. Salonda sessizce araştırmalarını yapıyorlardı. Koca salonda hiç kimseden çıt çıkmıyordu. Bende sessizce boş bir masaya oturdum. Memurun verdiği kitabımı açtım. Konumu içinden buldum. Konum uzun uzun anlatılmıştı. Ben önemli yerlerini yanımda getirdiğim çizgili kağıdıma yazdım. Yazım çok güzeldi. Araştırmamı tamamladıktan sonra aldığım kitabı memura teslim etmek için yanına gittim. Memur kitabı alırken yazdığım kağıdı gördü. Yazımı çok beğenmişti.

21 Yazımın güzelliğinden ve kütüphanede kurallara uyarak sessiz çalıştığımdan dolayı beni tebrik etti. Bende yardımcı olduğu için ona teşekkür ettim. Aldığım kitabı teslim ederek kütüphaneden ayrıldım. Hayatımda yaşadığım güzel bir gün olmuştu. Kütüphaneyi öğrenmek beni çok sevindirmişti. Mutlu olmuştum. Beni getirdiği için anneme de teşekkür ettim. Akşam yaşadıklarımı babama anlattım. Babamda benim araştırma yapmama çok sevinmişti. Her şeyi araştırıp öğrenmemi istiyordu. Babamda mutlu olmuştu. Artık merak ettiğim her şeyi kütüphaneye gidip öğreneceğim. Öğrenmek çok güzel. Bilgi insanı güçlü yapıyor. Ben güçlü bir insan olmak istiyorum.

22 Aradığımız bilgileri bulabilmek için kaynak kitaplardan yararlanırız.

23 . Araştırma ve inceleme yaparken yararlanılan kitaplar, kaynak kitaplardır.

24 Bunlar sözlük,ansiklopedi, yazım kılavuzu,deyimler sözlüğü,atasözleri ve özdeyişler sözlüğü gibi kaynak kitaplardır.

25 Yapılan araştırma ve incelemenin konusuna bağlı olarak şarklı kitaplar kaynak kitap olarak seçilebilir.

26 Kaynak kitaplardan yararlanırken önce araştırma konusu belirlenir. İlgili kaynağa bakılır.

27 Aradığımız kitapları kütüphanelerden bulabiliriz.Kitabı bulduğumuzda İÇİNDEKİLER bölümüne bakarak sayfa numarasını öğrenip o sayfayı açarız.Böylece aradığımız bilgiye ulaşırız.

28 Kelimelerin anlamlarını sözlükten, kelimelerin doğru yazılışını yazım kılavuzundan, deyimlerin anlamını deyimler sözlüğünden, atasözleri ve özdeyişleri atasözleri ve özdeyişler sözlüğünden, öğrenmek istediğimiz diğer bilgileri ansiklopedilerden öğrenebiliriz..

29 Harf sırasına göre araştırma yapılır.

30 1- Bilimle ilgili merak ettiklerimi bulmak için kullanırım. 3- Bir sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek için kullanırım. 2- Doğayla ilgili konularda daha geniş bilgi edinmek için kullanırım. 4- Anlamını bilmediğim sözcüklerin anlamını bulmak için kullanırım. Eşleştirelim

31

32

33 Ansiklopediler,

34 Ansiklopediler, sözlüklerimiz gibi harf sırası ile her türlü bilgiyi içinde bulundurur. Örneğin: Barajlar, İç organlarımız, Uzay ya da Yerin Altındaki şeylerin neler olduğu.

35 Sözlük: Bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelime ve deyimlerini alfabe sırasına göre alarak tanımlarını yapan, açıklayan eserdir.

36 Yazım Kılavuzu: Bir dildeki kelime veya kelime gruplarının alfabe sırasına göre doğru yazımını gösteren eserdir..

37 Dergiler

38 Dergiler, haftalık (haftada bir) ya da aylık olarak yayınlanırlar. Genelde belirli bir konu hakkında olurlar. Örneğin: Bilim, ev işleri, yemek, mimarlık ya da müzik gibi...

39 Şiir Kitapları,

40 Şiir kitapları, şairler tarafından yazılır. Şairin bir süredir yazdığı tüm şiirleri ya da seçtiği şiirleri içerir. Bazen de birkaç şairin şiirleri tek bir kitapta olabilir. Bazı şairlerimiz: Mehmet Akif Ersoy, Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi…

41 Tarih Kitapları,

42 Tarih kitapları, geçmişte yaşanmış olayları bizlere anlatır. Bir tarih kitabındaki bilgilerin doğru olduğunu anlamak için yazan kişinin güvenilir olup olmadığına bakarız. Ayrıca kaynakların güvenilir olup olmadığı da önemlidir. Bazı tarihçilerimiz: Mehmet Niyazi Özdemir, Turgut Özakman, İlber Ortaylı…

43 Günümüzde bilgiye ulaşmak için çok çeşitli yollar vardır. Örneğin: İnternet, Televizyon, Radyo, Gazete ve Dergiler.

44 HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu


"HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu. KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları