Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ceza Hukukunun Temel İlkeleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ceza Hukukunun Temel İlkeleri"— Sunum transkripti:

1 Ceza Hukukunun Temel İlkeleri

2

3

4

5

6

7

8

9 Aşağıdakilerden hangisi tabii hakim ilkesini ifade etmektedir
Aşağıdakilerden hangisi tabii hakim ilkesini ifade etmektedir? A) Ceza hakimi, kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır ceza veremez. B) Ceza hakimi ancak kanunda konulan güvenlik tedbirlerini uygulayabilir C) Bir kimse kanunen bağlı olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz D) Suçluluğu sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. (EPDK Uzm. Yrd. 2008)

10 Aşağıdaki ceza hukuku ilkelerinden hangisi 1982 Anayasasında yer almaz
Aşağıdaki ceza hukuku ilkelerinden hangisi 1982 Anayasasında yer almaz? A) Vatandaşın geri verilmemesi ilkesi B) Cezai sorumluluğunun şahsiliği ilkesi C) Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi D) Güvenlik tedbirlerinin kanuniliği ilkesi E) Kusursuz suç olmaz ilkesi (Maliye Bk. Uzm. Yrd 2008)

11 Türk Ceza Kanununa göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sonradan yürürlüğe giren ceza kanunun hükümleri, failin daha aleyhine ise bir önceki kanun döneminde işlenilen suçlar için geçerli olmaz. B) Yürürlükten kalkan ceza kanunu hükümleri failin lehine de olsa, yeni ceza kanunu döneminde işlenmiş fiiller için geçerli olmaz. C) Lehte kanunilik hükümleri tatbik edilirken, yürürlükten kalkan ceza kanunun lehe olan hükümleri ile yürürlükte olan ceza kanunu hükümleri karşılaştırılır. Her iki kanunun lehe olan hükümleri seçilmek suretiyle uygulanır. D) Yürürlükten kalkan ceza kanunu döneminde işlenmiş suçlar için, sonradan yürürlüğe giren ceza kanunu hükümleri daha lehe dahi olsa, sadece hüküm verilinceye kadar dikkate alınabilmesine dair herhangi bir kısıtlama yoktur. (Vergi Denetmen Yrd. Sınavı )

12 I. Örf ve adet hukuku II. Türk Ceza Kanunu III
I. Örf ve adet hukuku II. Türk Ceza Kanunu III. Benzer olaylarda Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar IV. Somut olaya ilişkin olarak yazılan bilimsel eserler V. Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası sözleşmeler Somut bir olayda ceza yargılaması yapan yargıç yukarıdaki kaynaklardan hangileri ile bağlıdır? A) I ve V B) II ve V C) Yalnız II D) I – II – V E) II – III – V

13 I- Kanunilik ilkesi hem ceza hem de güvenlik tedbirleri için geçerlidir.
II- İdarenin düzenleyici işlemleriyle ceza konulamamasına karşılık, hangi fiilin suç oluşturacağına ilişkin kanunun kapsam ve koşulları bakımından belirlediği çerçeve hükmün içeriği idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle de doldurulabilir. III- Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. IV- İşlendiği zaman yürürlükte olan kanuna göre suç sayılan ancak daha sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç olmaktan çıkarılan fiilden dolayı verilen cezanın infaz edilmemesi failin talebine bağlıdır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesiyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I-II I-IV I-III II-III III-IV

14 Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Maddi ceza hukuku kuralları bakımından lehe kanun geçmişe yürür. İnfaz hukuku kurallarına ilişkin olarak derhal uygulama ilkesi geçerli olmakla birlikte bu durumun istisnaları mevcuttur. Lehe kanunun belirlenmesinde her iki kanunun olaya uygulanabilecek bütün hükümleri değerlendirildikten sonra bu kanunlardan lehe olanı seçilir ve o uygulanır. Sonuç cezaya göre lehe olduğu belirlenen kanunun cezanın infazında da uygulanması zorunludur. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları geriye yürümez.

15 Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukunun doğrudan kaynakları arasında yer almaz?
a. Türk Ceza Kanunu b. İçtihadı Birleştirme Kararları c. Doktrin d. Anayasa e. Usûlüne uygun olarak kabul edilmiş ve yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmalar

16 Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur. a
Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Kanun Hükmünde Kararnameler ile suç ve ceza ihdas etmek, kanunilik ilkesine aykırılık teşkil etmez. b. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi anayasal bir ilke olmadığından ceza kanununda yapılacak bir değişiklikle kaldırılabilir. c. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi sadece cezalar açısından geçerlidir. Güvenlik tedbirleri açısından geçerli değildir. d. Ceza hukukunun güvence fonksiyonunu sağlamak için kanunilik ilkesi yeterli değildir. Bunun yanında, kanunda suç olarak tanımlanan fiilin açık ve net olması da gerekir. e. Bir suçun cezası kanunla gösterilmiş ise unsurları bir yönetmeliğe atıf yapılmak suretiyle de belirlenebilir.

17 Ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanmasıyla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? a. Geçici veya süreli kanunlardaki suç ve ceza içeren hükümler, bu kanunlar yürürlükten kalksalar dahi uygulanmaya devam eder. b. Koşullu salıvermeye ilişkin hükümler ceza muhakemesi hükmü olduğu için, failin lehine ya da aleyhine olduğuna bakılmaksızın derhal uygulanır. c. Bir fiil, işlendiği tarihte yürürlükte olan kanuna göre suç oluşturmamakla birlikte; sonradan yürürlüğe giren kanunda suç olarak tanımlanmış ise, bu kanuna istinaden kişiyi cezalandırmak mümkündür. d. Suç işlendikten sonra yürürlüğe giren kanun, failin aleyhine düzenlemeler içerse dahi, somut olaya uygulanmak zorundadır. e. Failin lehine olan kanunun geçmişe etkili olarak uygulanması, güvenlik tedbirleri bakımından geçerli değildir. Güvenlik tedbirlerine ilişkin yasal değişiklikler, failin lehine ya da aleyhine olduğuna bakılmaksızın uygulanır.

18 Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince, idarenin düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza ihdas edilemez. b. Belirlilik ilkesi gereğince, örf ve adet kurallarına atıf yapılarak suç oluşturmak mümkün değildir. c. Kıyas yasağı gereği, suç ve ceza içeren hükümler lafzi yoruma tabi tutulamaz. d. Kıyas yasağı, sadece suç ve ceza içeren hükümler bakımından geçerlidir; suç teorisine ilişkin genel prensiplerde ceza sorumluluğunu genişletmemek kaydı ile kıyas yapılabilir. e. Ceza hukukunda kural olarak aleyhe kanun geçmişe etkili olarak uygulanmaz.


"Ceza Hukukunun Temel İlkeleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları