Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
PROTEİNLER
2
“Yaşayan varlıklar için elzem azotlu öge”
3
Aminoasitler
4
PROTEİNİN YAPISI ? Proteinler, yaygın 20 amino asitten yapılır.
5
Isı, asit, baz, alkol, ağır metaller ve
diğer bazı ögeler denatürasyona neden olur.
6
Örnek: Yumurtanın pişirildiğinde katılaşması,
7
Esansiyel=elzem amino asit (EAA)
Yaşam ve büyüme için gerekli olan, vücudun sentez edemediği, dışarıdan besinler ile alınması gerekli olan amino asitlerdir.
8
Esansiyel aa Semi esansiyel aa* Nonesansiyel aa
İzolöysin Arjinin Alanin Löysin Histidin Arjinin Lizin Asparajin Metionin Aspartik asit Treonin Sistein Fenil alanin Glutamik asit Triptofan Glutamin Valin Prolin Serin Tirozin
9
Proteinlerin vücutta kullanımı
Sindirim Emilim Metabolizma
10
Karboksipeptidaz Dipeptidaz aminopeptidaz
Ağızda sindirim yok Pepsinojen rennin Karboksipeptidaz Dipeptidaz aminopeptidaz Tripsin kimotripsin
11
Emilim ince barsaktan olur.
12
Amino asitler arasındaki dengesizlik
Bazı antibiyotikler İnce barsakta emilimi sağlayan hücre yenilenmesi Yiyeceklere uygulanan işlemler
13
PROTEİNİN GÖREVLERİ Büyüme ve gelişme, Yıpranan dokuların onarımı,
Enzimlerin oluşumu, Asit-Baz dengesi…..
14
Vücut protein reservi; Toplam vücut ağırlığının %15’i proteinden meydana gelir
15
Besinlerle alınan nitrojen Kaybedilen nitrojen
NİTROJEN DENGESİ Besinlerle alınan nitrojen Kaybedilen nitrojen
16
Pozitif nitrojen dengesi ALINAN > HARCANAN Yeni doku protein yapımı artmıştır.
17
Vücut ağırlığı başına 1 g
PROTEİN GEREKSİNMESİ Vücut ağırlığı başına 1 g
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.