Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Lindell Whitelock WWS Teknik Servis Danışmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Lindell Whitelock WWS Teknik Servis Danışmanı"— Sunum transkripti:

1 Lindell Whitelock WWS Teknik Servis Danışmanı
Süt Sığırcılığı Çiftliklerinin Performansını Arttıracak Çözüm Önerileri Lindell Whitelock WWS Teknik Servis Danışmanı

2 Süt sığırı çiftliğinin karlılığı pek çok basit önlemlerle arttırılabilir.
Çiftlikte pek çok sorunu çözerken yeni imkanların yaratılmasını temin ederiz. Kısaca, sorunlar bize yeni olanaklar yaratır.

3 Bu hususlardan bazıları şunlardır:

4 1. İneklerin boştaki günlerini asgari bir sürede tutmak
Doğumdan sonra laktasyondaki 120inci güne kadar inekler tekrar gebe kalırlarsa işletme için etkin bir performansta olabilirler. İnekleri tekrar gebe bırakmadaki gecikmeler, süt:yem oranını düşürerek yem maliyetlerinin yükselmesine yol açar.

5 2. Dölverimi sorunlarının başlangıç noktası kuru dönemdeki sevk ve idare ile ilgilidir
Yetersiz kuru dönem yönetimi, Enerji kaynaklarının fazla verilmesi, Mineral dengesizlikleri ve Diğer problemler, Çoğunlukla laktasyonun başında besin maddeleri ile ilgili metabolik sonuçlara yol açar ve ineğin tekrar gebe kalması gecikir.

6 3. İyi bir dölverimi (reprodüktif) performansın anahtarı, geçiş dönemi periyodudur
Geçiş dönemi rasyonları, doğuma 21 gün kala başlamalı ve doğumdan en az 15 gün sonrasına kadar devam etmelidir. Başarılı bir geçiş dönemi programı, ineklerin buzağılama periyodu boyunca ve laktasyon başlangıcında yem tüketmesinin devamını temin eden şekilde olmalıdır.

7 4. Lohusa inek izleme programı problemli inekleri belirlemede anahtar noktadır
En az 15 gün devam etmeli ve en yaygın problemleri belirlemek için iyi kayıt tutulmalıdır. Lohusa inek programının önemi, sadece tedavi isteyen inekleri belirlemek değil, bunları önleme yönünde bir yöntem oluşturmak içindir. Örneğin, eğer süt humması olan ineklerin sayısında bir artış var ise bizler sadece o inekleri tedavi etmez, ona neyin neden olduğuna bakıp sürü yönetiminde bir değişiklik yaparak problemin kaynağını tespit edip düzeltme yoluna gideriz.

8 5. Makul bir gönüllü bekleme süresi belirlemek
İneğin tamamen buzağılama işleminden kurtulup (iyileşip), enerji dengesini elde edebileceği kadar uzun olmalıdır. Erken suni tohumlama dölverimi performansını teşvik etmez! Sadece daha çok tohum kullanılmış olur!

9 6. Kızgınlığın doğru tespit edilmekte olduğunu sağlayın
Döl verimi programının en çok rastlanan kusuru, kızgınlık tespitidir. Çiftlikte iyi bir kızgınlık tespit programı kullanılması sağlanmalıdır. Kızgınlıkta olan ineklerini tespit etme oranlarını takip etmek için çiftçileri teşvik ediniz.

10

11 7. Düşüğe yol açan veya diğer hastalık problemleri çiftlikte mevcut mu?
Çiftliklerin pek çoğu, kendi içine kapalı sürüler olmayıp, dışarıdan, çeşitli kaynaklardan sürüye hayvan almaktadırlar. Tüm hayvanların kan tahlili yapılarak düşüğe neden olan hastalıkları tespit edilmelidir.

12 Böyle hastalıklar mevcut ise bu hayvanların sürüden çıkarılması yönünde uygun hareket edilmelidir.
Çiftlikte mastitis bir sorun teşkil ediyor mu? Yüksek somatik hücre sayımı olan çiftlikler, inekleri gebe bırakmada daha fazla sorunla karşılaşmaktadırlar.

13 8. Uygulanmakta olan suni tohumlama tekniği gözden geçirilmelidir
S.T. uygulama zamanı, doğru çözdürme tekniği, spermanın sevk ve idaresi, spermanın inekte nereye bırakıldığı ve teknisyenin sanitasyon önlemlerine bakılmalıdır. Yapılmış olan son bir çalışma, pek çok teknisyenin spermayı ineğe doğru şekilde yerleştirmediğini göstermiştir.

14 Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

15

16 Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

17 Once it has been determined the cow is in estrus and she has met the time required for the Voluntary Waiting Period, then inseminate the cow. This should be done soon after the observation of the cows is complete. Do not use the AM – PM rule. If you observe the cow at the next observation peirod and she is sill showing signs of estrus, breed again. Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

18 Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

19 Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

20 Pek çok çiftçi basit hataların büyük sorunlara yol açmakta olduğunu kabul etmek istememektedirler.
Çoğunlukla tümü, sorunlarına karşılık yüksek derecede karmaşık bir cevap istemektedirler.

21 Döl verimi sorunları ile ilgili en etkin yol, çoğunlukla basit çarelerin bulunması ile sağlanmaktadır. Çiftçi ile birlikte, takip edeceği bir kontrol listesi hazırlamak, döl verimi sonuçlarının geliştirilmesine yardımcı olur.

22 Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA

23 Özet: Zor zamanlarda pozitif bir yaklaşım ile konuya odaklı olarak varlık sürdürmek önemlidir. Türkiye’de pek çok çiftliğin sahipleri yatırımcı konumunda olduğundan, süt sığırcılığı endüstrisinin detaylarını bilmedikleri için çiftlik yöneticilerine baskı yapmaktadırlar. Müşterilerimizi koruyabilmek için, bu yönetici konumundaki kişilere, masrafları düşürme yollarını göstererek onlara yardım etmeliyiz.

24 Aşağıdaki konular dikkat ederek masraflarını düşürebilirler
İneğin gebe kalmadan boşta geçirdiği her fazla gün, para kaybı demektir günden fazla boşta kalan ineğin her ilave gün için masrafı 2 ABD Dolarıdır. 60 günlük kuru dönemden daha uzun olan kuru dönem periyotlarının ilave her gün için maliyeti 5 ABD Dolarıdır. Uzun buzağılama (doğum) aralığı ise çiftliğe katılacak genç hayvan sayısının düşmesine neden olur. Uygun bir buzağı yetiştirme programı takip ederek düveleri 24 aylık iken sürüye, süt veren inek olarak dahil edemezsek, çiftlik için yüksek masraflara yol açan sonuçlar yaratmış oluruz.

25 How Fast Should Heifers Grow?
Düvelerin istenen büyüme kriterleri How Fast Should Heifers Grow? Yaş Ağırlık Yükseklik Ay Kg Cm Lindell Whitelock, Technical Services Coordinator, World Wide Sires, Ltd.

26 Bu tip masrafların tasarruf edilmesi süt sığırcılığı işletmesinin başarılı olmasında anahtar noktalardır. İneklerin boşta geçirdikleri süreyi, kuru dönem periyodunun uzunluğunu, buzağılama aralığını ve genç düvelerin sürüye ne zaman katıldığını inceleyip hesap etmeyen bir çiftlik yönetimi başarılı olamaz.

27

28 İlginiz için teşekkürler
Lindell Whitelock, Technical Consultant, World Wide Sires, Visalia, CA


"Lindell Whitelock WWS Teknik Servis Danışmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları