Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kartopu Dünya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kartopu Dünya."— Sunum transkripti:

1 Kartopu Dünya

2 The Snowball Earth Artistic Interpretation by Chris Butler

3 Erken Kanıt 1960'lı yıllarda yapılan çalışmalar, milyon yıllık önemli buzul çökellerinin hemen hemen her kıtada olduğunu gösterdi. 1970'ler: Çökeltiler manyetik mineraller oluşturduğunda K kutba işaret eder. 1970'ler: Ekvatorda, yatay olarak ekvatorı işaret edecekler milyon yıl önceki buzul kayaçlarının yatay manyetik özellikleri olduğu ve latitüd düşük glaciation gösterdiğini tespit ettiler. 1980'lerin iklim modellemesi, buz-albedo geri bildiriminin iklimde istikrarsızlığa neden olduğunun akla yatkınlığını göstermiştir.

4 Kartopu Dünya 700 ve 550 milyon yıl önce meydana geldi.

5 Kartopu Dünya Neoproterozoyik sırasında meydana geldi.

6 Mevcut Kanıtlar Paleomanyetik Araştırmalar Bantlı Demir Oluşumları
Buzul Çökelleri ve Karbonat Kapakları Paleomanyetik Araştırmalar Bantlı Demir Oluşumları Manganez Çökelleri İzotop Analizi Plaka Tektoniği, Karbon Dioksit Emisyonları Buz Albedo Geribildirim Proterozoik Biyostratigrafi: Kalıcılık ve Yaşam Patlaması Ekstremofilik

7 Buzul Çökelleri ve karbonat örtü

8 Cap Karbonat Sam Bowring and Dan Condon

9 Paleomanyetik Araştırmalar
From Understanding Earth, Press and Seiver, W.H. Freeman and Co.

10 Bantlı Demir Oluşumları

11 Karbon izotopları (Stanley, Steven, M., 1999)
İzotop Analizleri Karbon izotopları (Stanley, Steven, M., 1999)

12 Isotope Examples Source: A.H. Knoll Learning to tell Neoproterozoic Time

13 Buz-Albedo Geribildirimi; Albedo, bazı yüzey tarafından yansıtılan güneş ışığının % 'si.
Dünya soğudukça: 1. Alt ve alt enlemlerde buz formları 2. Albedo yükseliyor 3. Güneş radyasyonunu daha yansıtmaktadır 4. Soğuma daha da artar. (pozitif geri bildirim döngüsü) Bir kere, kritik bir enlemde (30˚) buz oluştuysa, olumlu geri besleme o kadar güçlü olur ki T düşer. Tamamen donmuş bir gezegen yaratır. (kartopu dünya slushball dünya, ekvatoral yüzey okyanusunun dondurulmadığı anlamına gelir) Jeotermal ısı, okyanusların tamamen dondurulmasını engellediğinden ortalama 1km kalınlığında buz oluşur.

14 Albedo Etkisi Kıtalar 30 derece enlemine buzullandığında, kaçak albedo etkisi oldu. Albedo bir malzemenin yansıtıcı kabiliyetine atıfta bulunur. Yukarıdaki tabloda, her malzemenin güneş ışığını nasıl yansıttığının farkını görebilirsiniz.

15 Ice Albedo Feedback WGBH Educational Foundation

16 Kalıcı bir felaket mi? Zaten hayatımı söndürmüş olurdu. Sıcaklıklar -50˚C olurdu. Kaçmanın hiçbir yolu yok. 1977'de: Hidrotermal yarıkların bulunması. Antartika kuru vadilerinin keşfi – organizmalar son derece soğuk ortamlarda yaşayabilir. Aşırı ortamlarda yaşamı anlama. Ekstremofilik

17 Ekstremofilik Ekstremofiller, kartopu toprakları koşullarında hayatın devam edebileceğine dair kanıtlar sağlarlar.

18 1980'lerin sonunda, CalTech'in Joe Kirschvink Kartopu Dünyası adını verdi.
CO2 arzının devam edeceğini gösterdi. Ancak yüzeyinde sıvı su olmadığı için soğuk olurdu. Hava şartlarındaki reaksiyonlar durur, çoooooook yaaavaaaaaaş. O zaman ne olacak?

19 Problems with the Snowball Earth Theory

20 Yaşamın Patlaması: Sadece Bir Tesadüf mu?

21 Karşı Görüşler Organizmalar hayatlarını sürdürmek için güneş ışığına ve / veya oksijene ihtiyaç duyarlar (örneğin algler). Donma yapıları çözülmüş - tamamen donmuş bir gezegende buzul çökeltileri yok. Deniz seviyesi değişimi - deniz seviyesinin düşmesi için kanıt. İzotop sonuçlarının tutarsızlığı: Kennedy Karbon dioksit emisyonları - metan ne olacak?

22 Alternatif Teori Yerkürenin Eğilimi: Eksenel Eğimin Artması
Slushball Earth: Gezegenin tamamen donmadığı kartopu toprağının bir çeşidi. Bu teori, Neoproterozoik için iklim modelleri üzerine daha fazla dayanmaktadır.

23 Siz ne düşünüyorsunuz???


"Kartopu Dünya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları