Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

8. HAFTA KİŞİLİK ve KENDİLİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "8. HAFTA KİŞİLİK ve KENDİLİK."— Sunum transkripti:

1 8. HAFTA KİŞİLİK ve KENDİLİK

2 Kişilik ve Kendilik: Küçük Gruplar Sosyolojisi
TOPLUMSALLAŞMA: İNSANLARIN POTANSİYELLERİNİ GELİŞTİRDİKLERİ VE KÜLTÜRLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ HAYAT BOYU DEVAM EDEN SÜREÇ KİŞİLİK: TUTARLI DÜŞÜNME, HİSSETME VE DAVRANMA BİÇİMİDİR. SOSYAL GELİŞİMİN ROLÜ JOHN B. WATSON ( ) DAVRANIŞLAR İÇGÜDÜSEL DEĞİL ÖĞRENMEYE DAYALIDIR. DAVRANIŞÇI OKUL KURUCUSU

3 Kişilik ve Kendilik: Küçük Gruplar Sosyolojisi
Toplumsallaşma: Değer ve normların öğrenilmesi ve aktarılması ile ilgilidir. Toplumsal rol: Toplumsal beklentilerin gereğini yerine getirmek ve ona göre davranmaktır. Dil ve anlam bizi biz yapan en önemli ögedir. Dil sayesinde kendimize başkalarının dışarıdan bize baktığı gibi kendimize bakabiliriz.

4 Kişilik ve Kendi olma Günümüzde kişinin statüsü sadece bunlarla değil, eğitim durumu, toplumsal gelişmişliğe bağlı olarak, değişik meslekler arası etkileşim tarafından da belirleniyor. Anne, baba, öğrenci, arkadaş, çocuk, sanatçı, önemli bir siyasetçi ya da iş adamı, sendikacı vb olmak sosyal bir statüsü olmak demektir. Statü toplum içindeki konumumuzla ilgili olup insanlar doğuştan gelen özellikleri

5 Kişilik ve Kendi olma Sayesinde, çoğu kez de kendi çabalarıyla, toplumda işgal ettikleri mevki/ konumu anlatır. Her statü kendine özgü bir etkileşin ve davranış kalıbı içerir. Toplumsal roller statü ilişkilerinin dinamik boyutunu oluşturur. Statü ilişkileri yapısal biçimde önceden belirlenmiş görev ve ödevleri içerir.

6 Simge Bu süreçte anahtar bileşen simgedir.
Bir simge başka bir şeyi dile getiren bir şeydir. Simgeler farklı toplumsal gruplar açısından farklı statüleri gösterir. Statü kavramı Batı dillerinde etat, state, staende vb. hem durum, hal, vaziyet vb. anlama gelir, hem de zümre anlamını taşır.

7 Kişilik ve Kendi olma Rol ise ödev ve görevleri ifa ederken, yerine getirirken, toplumsal yapıdan beklentilerimizi, kişisel eğilim ve tavrımızı sergilediğimiz dinamik bir alandır. İnsanlar statüleri gereği kendilerinden beklenen ödevleri yapmakla kalmaz, kişiliklerini görevleri üzerinden ortaya koyar, kendi damgalarını olaylara vurmaya çalışır.

8 Toplumsal Roller Rol bireyin işgal ettiği statüde yapıp ettikleriyle yakından ilgilidir. Modern toplumsal hayat bize bir dizi statü ilişkisi ve çok sayıda rol yüklemiştir. Söz konusu statü ve roller her zaman uyum içinde olmamakta, çoğu kez her bir statünün gerekleri, başka beklentiler ve roller ile çatışabilmektedir. Bu noktada kimlik sorunu ortaya çıkar.

9 Küçük gruplar sosyolojisi
Kim-lik: Kimlik, insanların kim oldukları ve neyin onlar için anlamlı olduğuna dair benimsedikleri anlayışlarla ilişkilidir. İki tür kimlik vardır: “Toplumsal kimlik” ve “kendilik kimliği” “Toplumsal kimlik”, bir bireye başkaları tarafından atfedilen özellikleri tarif eder. Aynı zamanda da benzeri özellikler taşıyanların aralarındaki ortaklığı da gösterir. “Toplumsal kimlik”ler tek bir özellikten oluşmaz; çok sayıda özelliği birarada içerir.

10 Küçük gruplar sosyolojisi
“Kendilik kimliği” kavramı ise, bireyin kendilik duygusunu yaratmasına ve biçimlendirmesine yardımcı olan, dış dünya ile sürekli iletişimi ve sürekli müzakeresidir.

11 DOĞUŞTAN GELEN İKİ GEREKSİNİM
SIGMUND FREUD ( ) DOĞUŞTAN GELEN İKİ GEREKSİNİM 1.YAŞAMAK, HAYATTA KALMAK (CİNSEL VE DUYGUSAL İLİŞKİ) 2. SALDIRGANLIK VE ÖLÜM (THANATOS) İKİSİ SÜREKLİ ZİHİNDE ÇATIŞMA HALİNDEDİR

12 FREUD İD EGO SUPER EGO LATİNCE 3. KİŞİ, “O” LATİNCE “BEN”
LATİNCE EGONUN ÖTESİ, ÜST BENLİK TEMEL İÇGÜDÜ TOPLUMUN İHTİYAÇLARINI KENDİ İÇSEL HAZ GÜDÜLERİYLE BİLİNÇLİ BİR ŞKEİLDE DENGELME ÇABASI, DURUMU BİREYCE İÇSELLEŞTİRİLMİŞ KÜLTÜREL DEĞERLER VE NORMLAR BÜTÜNÜ, VİCDAN GİBİ ÇALIŞIR BİLİNÇ ALTI, TAHMİN EİDLMEK İSTENEN TEMEL GÜDÜ TANIYAN, ALGILAYAN, ETKİNLİKTE BULUNAN BİLİNÇLİ BEN DOĞRU YANLIŞ AHLAKININ ÖĞRENİLMESİNİ BİYOLOJİYE DAYANIR SÜPER EGO İLE İD ARASINDA SÜREKLİ ASKIDA BENCİL GÜDÜLERİN SOSYLA YÖNDEN KABUL EDİLEBİLİR DAVRANIŞLARA YÖNELENDİRİLMESİ İLKER BENLİK, DÜRTÜLERİN VE GÜDÜLERİN BİLİNÇDIŞI DEPOSU, TOPLUMSAL AÇIDAN YIKICI CİNSEL VE SALDIRGAN GÜDÜLER İSTEDİĞİMİZ HERŞEYİ ELDE EDEMEYİZLE YÜZLEŞTİĞİMİZDE AÇIĞA ÇIKAR HERŞEYİ NEDEN ELDE EDEMEDİĞİMİZİ AÇIKLAR, BENLİĞİN BU MÜCADELESİ UYGARLIK MÜCADELESİDİR

13 Toplumsallaşma Piaget’nin bilişsel gelişim kuramı aşamalı bir evrenselciliğe dayanır. Buna göre çocuk gelişimi süreci Duyusal Motor-işlem Öncesi Dönem-Somut İşlemler Dönemi- Soyut İşlemler Dönemi aşamalarını izler. Lawrence Kohlberg, Piaget’in çalışmalarını geliştirmiş, özellikle ahlaksal normların muhakemesi üzerinde çalışmıştır.

14 Yeniden sosyalleşme Çevresini dikkatli bir biçimde kontrol eden bir kişinin kişiliğindeki kökten değişme yeniden sosyalleşmeyi oluşturur.


"8. HAFTA KİŞİLİK ve KENDİLİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları