Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK PSİKOLOJİSİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr

2 SAĞLIK EŞİTSİZLİKLERİ

3 Sağlık Farklılıkları WHO sağlıklı yaşamın ölçülmesi için bir endeks hazırlamıştır. Bu endekse göre: Genel olarak ülke ne kadar zenginse halkı o kadar uzun yaşar ve sağlık dengesi daha fazladır. Health differential – a term used to denote differences in health status and life expectancy across different groups. Healthy life expectancy – WHO provides a fairly vague definition of this phrase: the number of years that a person can expect to live in ‘full health’ (in contrast to life expectancy, which is how long one would expect them to live) by taking into account years lived in less than full health due to disease and/or injury.

4 Sağlıklı Yaşam Beklentisi
Table 2.1 Life expectancy in years for the highest and lowest ranked countries in 2013 Source: WHO (2013).

5 Fakirliğin Sağlık Üzerine Etkisi
Gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar daha gelişmiş ülkelerde yaşayanlara göre daha uzun yaşarlar. (WHO 2000). Buna neden olan faktörler ekonomik, çevresel ve sosyaldir. Gelişmekte olan birçok ülkeyi etkileyen faktör (Afrika ülkeleri gibi) AIDS dir. Endüstrileşmiş ülkelerde yaşayanlar arasında zengin olanlar daha uzun daha hastalıksız yaşarlar.

6 GELİR ve SAĞLIK Figure 2.1 Years of healthy life expectancy according to Carstair’s deprivation scores in the UK Source: from ‘Inequalities in health expectancies in England and Wales: small area analysis from 2001 Census’, Health Statistics Quarterly, 34 (Rasulo, D., Bajekal, M. and Yar, M. 2007), © Crown copyright 2007; Crown copyright material is reproduced with the permission of the Controller, Office of Public Sector Information (OPSI), also reproduced with the permission of the author.

7 SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM FARKLILIKLARI
Figure 2.2 Health service use according to level of social deprivation in Scotland in 1999 Source: Scottish Executive (1999).


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları