Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOROSLAR SHM ÖFKE KONTROLÜ TOROSLAR-2019.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOROSLAR SHM ÖFKE KONTROLÜ TOROSLAR-2019."— Sunum transkripti:

1 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr ÖFKE KONTROLÜ TOROSLAR-2019

2 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr İÇERİK  Öfke nedir?  Nedenleri  Öfke Kontrolü Nedir?  Baş Etme Yolları

3 ÖFKE NEDİR? TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. -Şiddeti hafif huzursuzluktan şiddete kadar değişebilen duygusal bir durumdur. -Bireyin herhangi bir engellenme, adaletsizlik ya da kendi benliğine yönelik bir tehdit hissettiğinde yaşanan duygudur.

4 HANGİ DURUMLARDA ÖFKELENİRİZ? TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Utanç hissettiğimizde, -Hayal kırıklığına uğradığımızda, -Kendimizi engellenmiş hissettiğimizde, -Haksızlığa uğradığımızda, -Kıskançlık hissettiğimizde, -Yalnızlık, itilmişlik, kaygı hissettiğimizde, -Sıkıldığımızda, -Anlaşılamadığımızı hissettiğimizde..

5 ÖFKENİN TETİKLEYİCİSİ NELERDİR? TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr İç dünyamız: -Hisler, -Düşünceler, -Ruh hali, -Davranışlar..

6 ÖFKENİN TETİKLEYİCİSİ NELERDİR? TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Dış Durumlar: -Belirli bazı kişiler, -Olaylar, -Trafik yoğunluğu, -Erteleme, -Gecikme vb,

7 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Her bireyin öfkelendiği durumlar farklıdır. Ayrıca bir birey aynı konuya bazen öfkelenirken bazen öfkelenmeyebilir.

8 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr - Öfke de tıpkı üzüntü ve mutluluk gibi bir duygudur. Bu yüzden inkâr edilmemeli. -Olumlu ya da olumsuz her duygu gibi öfkenin de bir ömrü var; bu ömür tamamlandığında kayboluyor.

9 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öfke de her duygu gibi gerekli bir duygudur. Öfke duygusunu kontrollü yaşamak önemlidir. -Öfke insanı davranışa iter, motive eder (güdüler). -Örneğin size birisi hakaret ettiğinde öfkelenmeniz normaldir. Böylece kendinizi savunabilirsiniz.

10 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öfkeye neden olan problemlerin bireyde devam etmesi, öfkenin uygun olmayan yöntemlerle ifade edilmesi sonucunda bir süre sonra bu duygu kişinin ; fiziksel ve bedensel sağlığını tehdit eder.

11 ÖFKE TÜRLERİ TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr - SÜREKLİ ÖFKE -DURUMLUK ÖFKE

12 SÜREKLİ ÖFKE TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öğrenme ve pekişme sonucu olabilir. -Kişilik bozukluğu olabilir ( antisosyal kişilik) -Sürekli öfkeli kişiye durumu fark ettirmek onu daha da öfkelendirir... -Öfkesini kabul ettirmekte bir hayli güçtür.. İncinmeden çok, incitmeyi tercih edebilir. Burada öfke patolojik boyuttadır, bir ruh sağlığı çalışanından yardım alınmalıdır.

13 DURUMLUK ÖFKE TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öfke olaya ya da kişinin o anki duygularına bağlıdır. -Özel durumlar karşısında ortaya çıkar. -Kişi öfkeli olduğunu kabul ederse, öfke kontrolü kolay olur. -Öfkenin kontrol edilmemesi sonrasında, utanma duygusu oluşabilir.

14 ÖFKE KONTROLÜ NEDİR? TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. -Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresine zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade becerisi kazanmasıdır.

15 ÖFKE YÖNETİMİ TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 1.FİZYOLOJİK UYGULAMALAR 2.DÜŞÜNCE DÜZENLEME TEKNİĞİ 3.PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ 4.İLETİŞİM YÖNTEMİ 5.MİZAHA BAŞVURMA 6.ÇEVRE DEĞİŞİKLİĞİ

16 ÖFKE YÖNETİMİ TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 1-FİZYOLOJİK UYGULAMALAR : -NEFES EGZERSİZİ -GEVŞEME EGZERSİZİ -YOGA -SPOR -Bu teknikleri her gün pratik yaparak ezberlerseniz, daha sonra karşılaşacağınız gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayabilirsiniz.

17 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 2-DÜŞÜNCE DÜZENLEME TEKNİĞİ - Bu strateji en basit anlamıyla düşünme tarzınızı değiştirmek demektir. -Bazen kızgın insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler. -Kızgın olduğumuz zaman genellikle düşüncelerimiz gerçeği yansıtmaz, olayların abartılmış ve çarpıtılmış bir şeklini algılar ve onu yansıtırız. -Bu tür düşünceleri fark edin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin.

18 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr ÖRNEĞİN: kendi kendinize, “eyvah, her şey mahvoldu!” gibi bir şeyler söylemek yerine, “DÜNYANIN SONU DEĞİL VE BUNA ŞİMDİ ÖFKELENİYOR OLMAM BU OLAYI OLMAMIŞ HALE GETİRMEYECEK.” diyebilirsiniz. -Her iki düşünceyi de zihninizden geçirerek deneyin. öfkenizin hangi düşünceyle arttığını ya da azaldığını görün.

19 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Mantık öfkeyi yener, çünkü öfke haklı bir nedene bağlı olsa da, çok çabuk mantık sınırlarını aşabilir. -Bu yüzden öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının.

20 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Kızgın ve öfkeli insanlar talepleri karşılanmayınca, hayal kırıklıkları engellenme duygusuna, o da öfkeye döner.. -Bu insanlar, düşünceleri üzerinde çalışıp onları yeniden yapılandırırken, bu talepkâr özelliklerinin farkına varmalı ve “beklentileri”ni, değiştirmelidirler.

21 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Diğer deyişle, istediği herhangi bir şey için, “bana verilmeli” ya da “benim olmalı” demek yerine, “BANA VERİLMESİNİ İSTERDİM.” diye düşünmenin daha sağlıklı olduğunu görmelidirler.

22 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr ÖZET OLARAK: “düşünce biçimimizi” değiştirerek -“olumlu düşünceye” ve -“duygularımızı paylaşmaya” daha açık hale getirebiliriz.

23 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 3. PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ - Öfke, özenle dikkate alınması gereken bir "işaretçi“ dir. neye işaret ettiğine gelince; -Öfkelenen kimsenin hakkı yeniyor, gereksinimleri ve istekleri karşılanmıyor, değer ve inançlarından ödün veriyor ya da gelişme ve yeteneklerini ortaya koyma şansı elinden alınıyor olabilir. -Böyle durumlardaki en yararlı tutum; önce durumu değiştirip değiştiremeyeceğimizi araştırmaktır.

24 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr -Değiştirebileceğimiz bir şeyse çözüm yolları araştırılabilir. -Değiştirilemeyecek bir durumsa, çözüm için uğraşmak yerine, yapılacak en iyi şey sorunla yüzleşmektir..

25 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Ayrıca aşağıdaki soruları kendimize sorarak öfkemizin gerçek kaynaklarına odaklanmayı öğrenebiliriz: - ‘Bu durumda beni öfkelendiren şey ne?’ - ‘Ne düşünüyor ve hissediyorum?’ - ‘Ulaşmak istediğim şey ne?' - ‘Kimler nelerden sorumlu?’ - ‘Değiştirmek istediğim şey tam olarak ne?’ - ‘Yapabileceğim ve yapamayacağım şeyler ne?’

26 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 4. İLETİŞİM YÖNTEMİ -Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargıları yönünde davranma eğilimindedirler. bu yargılar da bazen çok gerçek dışı olabilmektedir. -Eğer çok hararetli bir tartışma içine girdiyseniz, ilk yapacağınız şey ; yavaşlayıp gösterdiğiniz tepkileri gözlemek olmalıdır. -Aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, yavaşlayın ve asıl söylemek istediğinizi düşünün. -Aynı anda karşınızdakinin de söylediklerini duymaya ve anlamaya çalışın. hemen cevap vermeyin.

27 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr BEN DİLİ / SEN DİLİ: -Öfkenin ifade ediliş biçimi de kaynakları kadar önemlidir. Yukarıdaki "sen dili" adı verilen ve saldırganlık niteliği taşıyan ifadeler yerine “ben dili” ifadeleri kullanmalıyız. ÖRNEK : sen dili : beni incitmekten zevk alıyorsun. ben dili : bu davranışın beni çok incitti. sen dili : zaten bana hiç zaman ayırmazsın, hep çok işin vardır. ben dili : bana daha çok zaman ayırırsan mutlu olurum..

28 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Beceri Kazandırılması: ÖFKEYELE BAŞ ETMEDE BİR YÖNTEM Çocuklar için 3D kuralı: Dur + Düşün + Davran Büyükler İçin 4D Kuralı: Dur + Düşün + Duygularını Kontrol Et + Davran

29 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr a. Ben öfkeliyken nasıl yürürüm ? b. Ben öfkeliyken nasıl konuşurum ? c. Ben öfkeliyken nasıl nefes alıp veriyorum ? d. Ben öfkeliyken nasıl görünüyorum ?...... gibi sorulara vereceğimiz cevaplarla daha iyi iletişim kurmada kendimizi geliştirmemizi sağlayabilir...

30 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 5. MİZAHA BAŞVURMA -Mizah, çeşitli yollarla öfkenizin yoğunluğunun azalmasına yardımcı olabilir. -Her şeyden önce daha dengeli bir bakış açısı sağlar.

31 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Mizah kullanırken iki noktada çok dikkatli olmak gerekir. Öncelikle mizah kullanmanın, sorunlarınızı gülerek geçiştirmek demek olmadığını, tersine onlarla yapıcı bir şekilde yüzleşebilmeniz demek olduğunu bilmelisiniz. İkincisi de mizah kullanayım derken, alaycı ve aşağılayıcı mizaha başvurmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bu da sağlıksız öfke ifadesinin bir başka yoludur.

32 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 6. ÇEVRE DEĞİŞİKLİĞİ -Bazen, sinirlenip öfkelenmemize yol açan “şeylerin” yakın çevremizde olduğunu fark ederiz. Biraz ara verin. Gün içinde özellikle stresli olacağını bildiğiniz saatlerde, sadece kendiniz için kullanacağınız bir zaman ayırın. Örneğin; çalışan bir anne, eve geldiğinde kendisine ayıracağı bir 15 dakikalık süre olursa, çocuklarının isteklerine, parlamadan daha iyi yanıt verebilir...

33 ÖFKENİZİ KONTROL ETMEDE BİRKAÇ İPUCU DAHA TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr A) Atılganlık ( kendini ifade etme ) : Öfkeli kişilerin saldırgan olmak yerine atılgan olmayı öğrenmelerinin gerektiği doğrudur. Ama bu konudaki yaklaşımların çoğu, kendilerine kızgınlık yaşama iznini vermeyen insanlar içindir. Bu tür kişiler ortalama bir insandan daha sessiz ve pasiftirler, diğerlerinin kendilerini sürekli olarak ezmelerine izin verirler. Öfkelerini kontrol edemeyen kişiler genellikle bunu yapmazlar.

34 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr Unutmayın: Kızgınlığı yok edemezsiniz, edebilseniz bile bu çok iyi bir fikir olmayacaktır. Tüm çabalarınıza rağmen sizi kızdıracak olaylar olacaktır.!!! Ama bu olayların sizi etkileme biçimini değiştirebilirsiniz. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi kontrol ederek, uzun vadede onların sizi daha mutsuz kılmasını önleyebilirsiniz.

35 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr B) Zamanlama : -Eğer sevdiğiniz kişiyle belli konuları belli saatlerde konuşuyor ve bu konuşmalar da hep tartışma ile sonuçlanıyorsa, bu tür konuları konuşma saatinizi değiştirin. Belki yorgun, dikkatsiz oluyorsunuzdur ya da bu sadece böyle bir alışkanlık haline gelmiştir.

36 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr C) Kaçınma : Eğer çocuğunuzun odasındaki dağınıklık odanın önünden her geçişte “kafanızın tasını attırıyorsa”, kapıyı kapatın. Sizi öfkelendiren şeylere bakmaktan kendinizi alıkoyun. “ama, öfkelenmemem için çocuğumun odasını temiz tutması gerekir.” demeyin. KONU ŞU ANDA BU DEĞİL. KONU KENDİNİZİ OLABİLDİĞİNCE SAKİN TUTABİLMEKTİR..

37 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr D)Alternatifler bulun: Eğer her gün işinize gittiğiniz yoldaki trafik, sizi engellenmişlik ve öfke duyguları içinde bırakıyorsa, bunu çözmeyi bir iş edinin. Elinize bir harita alıp aynı yere farklı, belki daha uzun ama daha rahat, manzaralı, hoş bir yoldan gitmeyi ya da evden daha erken/geç çıkmayı deneyin..

38 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr E) Danışmanlık: Eğer kızgınlık ya da öfkenizin, kontrolünüz dışındaki yoğunluklara çıktığını düşünüyorsanız, ilişkileriniz ve hayatınızın önemli boyutları bu duygudan etkileniyorsa, belki onu daha iyi yönetebilmek için profesyonel birinin danışmanlığına başvurabilirsiniz..

39 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr 1-Kime - Neye - Neden Öfkelendiniz : (Öfke nedeniniz birebir iş ile mi ilgili yoksa kişisel ilişkilerle mi alakalıydı.. Objektif bir gözle düşünün…) 2-Tepkiniz ne olmuştu: 3-Öfkenizin olumlu sonuçları oldu mu? Olduysa : 4-Öfkenizin olumsuz sonuçlarının da olduğunu düşünüyorsanız: 5-Kurumunuzda, kurumunuz ya da sizin açınızdan ne gibi değişmeler (olumlu/olumsuz ) oldu? : 6-Bu olayın daha iyi sonuçlanması için, öfke anında ve sonrasında ne yapsaydınız daha iyi sonuçlar elde edebilirdiniz?

40 TOROSLAR SHM toroslarshm@ailevecalisma.gov.tr ‘Öfkeyle kalkan, zararla oturur’ TEŞEKKÜR EDERİM...


"TOROSLAR SHM ÖFKE KONTROLÜ TOROSLAR-2019." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları