Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
2
SOLUNUM
3
SOLUNUM ?
6
Gliserol
7
Gliserol
8
Solunum, besinlerdeki kimyasal bağ enerjisinin, ATP’deki yüksek enerjili bağlara yüklenmesidir.
9
SOLUNUM, ekzergonik bir tepkimedir.
SOLUNUM, bir yıkım tepkimesidir.
10
Solunum sonucu oluşan ATP biyolojik iş için kullanılır.
11
GLİKOLİZ
12
GLİKOLİZ Solunum’un başlangıç basamağıdır. SİTOPLAZMADA gerçekleşir.
13
İndirgenme ve Yükseltgenme
Elektron alan madde indirgenir, ( redüksiyon) Elektron veren madde yükseltgenir.(oksidasyon) + yükseltgenme - indirgenme
15
GLİKOLİZ, EVRENSEL BİR TEPKİMEDİR. HER CANLIDA GÖRÜLÜR.
17
SUBSTRAT DÜZEYİNDE FOSFORİLASYON
Fosfat’ın enzimler yardımıyla doğrudan ADP’ye eklenmesi ile oluşan ATP sentez yöntemidir.
18
Glikoliz hakkında… Glikoliz sırasında su ve karbondioksit çıkışı olmaz. Glikoliz sadece SİTOPLAZMADA gerçekleşir. Net 2 ATP ve 2 NADH + H+ kazanç vardır.
19
2 pirüvik asit Glikoz
20
Glikoliz, hem oksijenli solunum’un hem de oksijensiz solunumun başlangıç tepkimesidir.
21
OKSİJENSİZ SOLUNUM
22
OKSİJENSİZ SOLUNUM ANAEROBİK SOLUNUM FERMANTASYON
23
ATMOSFERDE OKSİJENİN BULUNMADIĞI ZAMANLARDA OKSİJENSİZ SOLUNUM TEK ENERJİ ÜRETİM YOLUYDU.
24
FERMANTASYON Enerji veren bir organik maddeden ATP elde edildiği ve son elektron alıcısının hücre içinden organik bir madde olduğu yıkım tepkimeleridir. Oksijensiz Solunum’da Oksijen kullanılmaz.
25
FERMANTASYON Fermantasyon’da Glikoz inorganik maddelere kadar yıkılmaz. Artık maddeler yine organik yapıdadır. Ör: ETANOL, LAKTİK ASİT, BÜTİRİK ASİT,ASETON VS.
26
FERMANTASYON Oluşan artık maddelere göre fermantasyon isimlendirilir.
ETİL ALKOL FERMANTASYONU LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
27
ETİL ALKOL FERMANTASYONU
28
Bazı bakterilerde ve mayalarda görülür.
30
Maya Etil Alkol Glikoz
31
ETİL ALKOL FERMANTASYONU
Etil Alkol Zehirli bir maddedir. Mayaların bulunduğu ortamda bulunan alkol miktarı % 20’yi aşarsa mayalar kendi ürettikleri alkolün içerisinde ölürler.
32
LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
33
LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
Organik Artık olarak Laktik Asit’in oluştuğu fermantasyondur. Bazı bakterilerde ve omurgalıların çizgili kaslarında görülür.
35
C6H12O6 → 2 C3H6O3
36
LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
Peynir ve Yoğurt oluşumunu sağlayan bakteriler laktik asit üretirler.
37
LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
Omurgalı hayvanlarda çizgili kaslar oksijensiz kalırsa Oksijensiz Solunum yapmaya başlarlar ve sonuçta laktik asit oluşur.
38
Oluşan Laktik Asit bir süre sonra karaciğerde tekrar Pirüvik Asit’e veya Glikoz’a dönüştürülür.
39
Karbonhidrat Sindirimi
Glikoz Pirüvik Asit Laktik Asit Etil Alkol ve karbondioksit
40
OKSİJENSİZ SOLUNUM’DA
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
41
OKSİJENSİZ SOLUNUM’DA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Oksijensiz Solunum da net üretilen ATP miktarı 2’dir. Enerjinin birçoğu artık olarak bırakılan organik maddede kalır.
42
OKSİJENSİZ SOLUNUM’un Enerji Verimliliği %2-10 arasındadır.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.