Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI SATIŞ YÖNETİMİ 3. kİŞİsel satışta BİLGİ / SATIŞ SÜRECİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr

2 Kişisel Satışta Bilgi Satış elemanının firması (örgüt yapısı, çalışanları, politikaları, vb.) Ürün ya da hizmetler (hammadde, üretim süreci, fiyatlar, pazarlama vb.) Rekabet (rakip firmalar, ürünler, politikalar ve uygulamalar vb.) Genel ticari bilgi (sektördeki genel durum, müşteri – banka ilişkileri vb.) İnsan ilişkileri (kişisel gelişmeler, başkalarını anlama ve etkileme vb.) Çalışma bölgesi (müşterilerin coğrafik dağılımı, müşterinin özellikleri vb.) Şirket özellikleri Ürün ve yararları Rakipler Rakiplerin ürünleri Pazar yapısı Müşteri kimdir Özellikler nelerdir Müşteriler nerededir Ne kadar, ne zaman ve nasıl alırlar İhtiyaçları, istekleri nelerdir Satış teknikleri Satış görüşmesinin aşamaları İletişim becerileri Bölge ve zaman yönetimi BİLGİ SAHİBİ OLMAK VE İLİŞKİLERİ ANLAMAK

3 Kişisel Satışta Bilgi Ürün Bilgisi: Nerelerde kullanılır?
Nasıl kullanılır? Müşteriye hangi yararları sağlar? Malın üstün yönleriyle rekabet avantajı nasıl sağlar? Zayıf tarafları nasıl örtülür? Malın avantajları? Neden yapılmış? Ürünle ilgili olarak bilinmesi gereken özellikler; Teknik özellikler (hammadde, fiziksel özellikler, onarıla bilirlik, garanti); Ticari özellikler; İmaj, kullanım ve fayda ile ilgili özellikler

4 Satış/Müşteri Noktasında Satış
Profesyonel bir satışçı için satış yeri kavramı önemli değildir. Satış görüşmesi her yerde yapılabilir. Hatta bazen özellikle yaratılan “tesadüflerle”, bir uçakta, davette vb. yerlerde görüşmek için uygun fırsatlar yaratılmaya çalışılabilir. Pazarlamada, müşteri noktası ziyaretleri, müşteri veya tüketiciye dönük bir faaliyet olması nedeniyle, “saha avantajı” bilerek ve isteyerek müşteriye bırakılmaktadır. Bu noktada, firma olarak mal veya hizmeti müşterinin ayağına götürmek zorunda olduğumuz unutulmamalıdır. Mal veya hizmet müşterinin ayağına kadar götürülemiyorsa, mal ve hizmet satış noktaları müşterilerinin mümkün olan en yakınlarına götürülmelidir. Satış noktasında satışta, müşteriyi bir misafir gibi düşünüp ona göre davranmalıdır. Burada misafirin ilgi, saygı, ikram gibi isteklerinin olduğu unutulmamalıdır. Satış noktasına gelen müşteriyi gelir gelmez bunaltmamalı, bir süre göz ucuyla takip edilip ne ile ilgilendiği ve bununla temas kurması izlenmeli ve daha sonra nazik bir şekilde yaklaşıp yardımcı olunmalıdır. Burada örneğin “size nasıl yardımcı olabilirim” gibi bir soru ile ilk adım atılabilir.

5 Satış/Müşteri Noktasında Satış
Satış noktasında satış türünde satışçıların bazı yanlış uygulamaları şöyle sıralanmaktadır: 1. Karşılamadaki ve soru sormadaki aksaklıklar 2. Ürün takdimindeki noksanlıklar ve fiyat ağırlıklı görüşmek 3. İkinci bir tüketicinin gelmesiyle başlayan aksaklıklar 4. Küçük çocuklara ilgi noksanlığı, koruyucu önlemleri almamak 5. Şikayeti olan tüketiciyi ikna edememek ve diğer müşterileri de etkilemesine neden olmak 6. Grupla gelen tüketiciler içinden asıl tüketiciyi seçememek 7. İlgisiz davranmak 8. Satışı başarıyla kapatamamak 9. Hesap ödemede ve paketlemedeki sorunlar 10. Şikayet ve iadelere karşı sert bir tutum takınmak

6 Satış Süreci Müşterinin bir mal veya hizmete ihtiyacı varsa ve ne alacağına karar vermişse satış işlemi kısa sürede kolaylıkla sonuçlandırılabilir. Ancak satış süreci genel olarak birbirine bağlı ve bir çok aşamadan oluşan bir süreçtir. Satış süreci genel hatlarıyla şu aşamalardan oluşmaktadır: 1. Sipariş Alma: Siparişler müşterilerin yapısına, imalat türüne, servis sıklığı ve miktarına göre değişim gösterir ve şu şekilde sınıflandırılır. a. Tahmini siparişler: Belirli bir süre içerisinde toplam alınacak miktar, ürünlerin tanımı ve kodları belirlenir. Tahmini siparişler üretim planlarına esas oluşturur. b. Kesin siparişler: Müşterilerin verdiği sipariş miktarları ve sevkiyat tarihleri belli olan ve yükümlülük altına girdikleri siparişleri kapsar. Kesinleşen siparişler, aynı zamanda satın almacılar için hammadde ve yardımcı maddelerin de tedarik emri niteliğindedir.

7 Satış Süreci c. Talep Üzerine Belirlenen Siparişler: Bu tür siparişler, işletmenin üretim kapasitesi, Pazar koşulları, hammadde ve yardımcı madde tedarik etme süresi, mevcut satış koşullarına ve stokların durumuna, rakip işletmelerin sayısına, rekabet düzeyine göre değerlendirilir. d. Münferit Siparişler: Mevcut müşterilerden, işletmenin satış temsilcilerinden gelen teslimat süresi ve miktarı sabit siparişler olarak kabul edilmektedir. Ancak bu tür siparişlerden ayrı olarak zaman içerisinde müşterilerden direkt veya temsilciler aracılığı ile siparişler alınabilir. Bu tür siparişler münferit sipariş olarak kabul edilir. Tedarik ve üretim bölümleri yapacakları plan ve programlarında münferit olarak gelebilecek siparişleri dikkate almalı ve ona göre gereken miktarda malı stoklarında bulundurmalıdır. 2. Müşteri Ödeme Gücünün Kontrolü: Müşterinin siparişleri büyük miktarlarda ise ve daha önceden çalışılan bir müşteri ise müşterinin hesap işlemleri incelenir. Müşterinin ödeme gücü, açık hesapları ve varsa teminatları araştırılır ve satış yönetimine bildirilir.

8 Satış Süreci 3. Siparişlerin Teyit Edilmesi: Sipariş teslim süresinin belirlenmesinde herhangi bir sıkıntının yaşanmaması, üretememe riski ile karşılaşılmaması için tedarik ve malzeme yönetimi bölümleri ile görüşmeler yapılır ve alınan sonuçtan sipariş verene sipariş teyidi yapılır. 4. Teslim Süresinin Kontrolü: Teslim süresi ve siparişlerin hangi zaman sürelerinde alıcılara gönderileceğinin kontrolü satış yönetimi tarafından takip edilir ve sevkiyatın planlanması siparişin teyidinin hemen arkasından gerçekleştirilir. Burada öncelikle sevkiyatın miktarı, ürün grupları, taşımanın ne şekilde yapılacağı gibi konular açıklığa kavuşturulur. 5. İrsaliye Fatura ve Sevk Evraklarının Düzenlenmesi ve Kontrolü: VUK’ na göre, mükellefler, fatura ve sevk irsaliyesini ayrı belgeler olarak değil, “irsaliyeli fatura” adı altında tek belge olarak düzenleyecekleri hükmü bulunmaktadır. Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde, satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi de düzenlenebilecektir. İrsaliyeli fatura düzenlenmesi halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır. İrsaliyeli fatura, hem faturanın hem sevk irsaliyesinin şartlarını bir belgede toplama özelliğine sahip bir vesikadır.

9 Satış Süreci 6. Sevkiyatın Yapılması: Alınan siparişlerin teslim edilmesinin söz konusu olduğu adımdır. Teslim edilecek mallar, adet, düzine, kilo, ton vs. cinsine göre ve gideceği yer dikkate alınarak ve gönderilecek ulaşım türüne göre hazırlanarak müşteriye gönderilir ve teslimat süreci tamamlanmış olur. 7. Geri İadelerin İşlenmesi: Müşterilerin çeşitli sebeplerle iade ettikleri mallar çok iyi takip edilmeli, iade işleminde hemen iade fişi düzenlenmeli ve hepsinden önemlisi de iade nedeni doğru bir şekilde öğrenilerek gereken önlemler alınmalıdır.

10 Satış Süreci Temelde satışın ana amacı alıcının ihtiyaçları ile ürünün özelliklerinin eşleştirilmesidir. Bu bağlamda Özellikler + Avantajlar = Faydalar tekniği son derece etkili bir satış tekniğidir. Faydayı vurgulayarak satışı hızlandıran bir yöntemdir. Tüketicinin iki şeyi reddetmesi zordur. Zaman faydası Maddi fayda Satılacak ürün zamanda veya maddiyatta tasarruf sağlıyorsa satış ihtimali yükselir.


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları