Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİN DİNLEME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİN DİNLEME."— Sunum transkripti:

1 ETKİN DİNLEME

2 Etkin Dinleme Çocuklar problemi üstlendiğinde sadece konuşma çağrısı yapan kapı aralayıcılara nazaran son derece etkili başka bir yöntem daha var. Kapı aralayıcılar çocuğu konuşmaya çekmek için sadece kapıyı açar. Ancak ebeveynler kapıyı nasıl hep açık tutacaklarını öğrenmelidirler.

3 ÇOCUK: Ne oldu tahmin et, baba? Futbol takımına seçildim.
EBEVEYN: Bunun için çok mutlusundur. ÇOCUK: Kesinlikle! ÇOCUK: Babacığım, gençken bir kızda neleri beğenirdin? Tam olarak ne, bir kızı beğenmeni sağlardı? EBEVEYN: Bir erkeğin seni beğenmesi için ihtiyacın olan şeyleri öğrenmeye çalışıyorsun galiba, doğru mu? ÇOCUK: Evet. Benden hoşlanmadıklarını düşünüyorum ama nedenini bilmiyorum.

4 Bu örneklerde, ebeveyn çocuğun hislerini-onun içinden geçenleri- tam olarak çözebilmiş. Çocuk ise “Beni doğru anladın” mesajı veren ifadeleriyle ebeveyn tarafından çözülen kodların doğruluğunu tasdik etmektedir.

5 Etkin Dinlemede alıcı gönderenin duygularını ya da gönderdiği mesajın ne ifade ettiğini anlamaya çalışmaktadır. Ardından anladığı mesajı tekrar ifade ediyor kodlama ve gönderenin onayı için geri göndermektedir.

6 Etkin Dinleme, ebeveyn ile çocuk arasında kurulacak sıcak bir ilişkiyi destekler. Başka bir kişi tarafından dinlenme ve anlaşılma deneyimi o kadar tatmin edici bir duygudur ki her koşulda göndericinin dinleyiciye yakınlık duymasını sağlar. Özellikle çocuklar buna çok hoş fikirler ve hislerle karşılık verirler.

7 Bir kişi, karşısındakini anlayarak ve tam olarak dinlediğinde, bu kişiyi anlamaya ve onun bakış açısını kavramaya başlar bir anlamda kendini onun yerine koyduğu sürece o kişi olur.

8 Empatik Etkin Dinleme yöntemini öğrenen ebeveynler dana derin bir önem verme, saygı duyma ve takdir etme hissi keşfederler, bunun karşılığında çocuk da ebeveyne aynı hisler ile karşılık verir.

9 Etkin Dinleme, çocuğu ebeveyninin duygu ve düşüncelerini dinlemeye daha istekli olması yönünde etkiler. Bir kişi diğer bir kişinin düşüncelerini dinlediği zaman kendi düşüncelerinin de o kişi tarafından daha kolay dinlenmesi evrensel bir durumdur.

10 Ebeveynler çocuklarının kendilerini dinlemediğinden şikayet ettiklerinde, bu, çocuklarını etkin bir biçimde dinleme görevini yerine getirmediklerinin açık bir göstergesidir.

11 Etkin Dinleme Yöntemi İçin Gereken Davranış Biçimleri
1. Çocuğun söyleyeceği şeyi duymayı istemelisiniz. Bunun anlamı, onu dinlemek için zaman harcamaya istekli olmanız gerektiğidir. Eğer vaktiniz yoksa bunu söylemeniz yeterli olacaktır. O sırada yaşadığı problem konusunda ona yardımcı olmayı gerçekten istemelisiniz. Eğer bunu istemiyorsanız, isteyeceğiniz bir zamana kadar bekleyin.

12 Hisleri ne olursa olsun, sizinkilerden ya da size göre bir çocuğun hissetmesi gerekenlerden farklı da olsa onun bu hissettiklerini gerçekten kabul edebiliyor “olmalısınız.” Çocuğun duygularıyla başa çıkabileceğine, onların üzerine gidebileceğine ve sorununa çözüm bulabileceğine karşı derin bir güven duymanızı gerektirir. Bu güveni çocuğunuzu kendi sorununa çözüm bulurken izlediğinizde elde edersiniz.

13 2. Duyguların kalıcı değil geçici olduklarının farkında olmalısınız
2. Duyguların kalıcı değil geçici olduklarının farkında olmalısınız. Duygular değişir-nefret sevgiye, hevessizlik bir anda umuda dönüşebilir. Sonuç olarak ifade edilen duygulardan korkmanıza gerek yok, bu duygular çocuğun içinde sonsuza kadar kalmayacak. Etkin Dinleme bunu sizlere gösterecektir.

14 ÇOCUKLARI ERGENLİK DÖNEMİNDE OLAN EBEVEYNLERE İLETİŞİMLE İLGİLİ DİĞER PÜF NOKTALARI

15 Konuşma isteği çocuğunuzdan gelirse konuşmak daha kolay olacaktır.
Bir taraf konuşmayı istemeyince ve bu istemeyen taraf ergenlik dönemindeki çocuğunuz ise, o konuşmanın keyifli ve verimli olması pek mümkün olmaz. Eğer zorlama yoluyla çocuğunuzla bir konuşma yapmaya hazırlanıyorsanız, biraz direnişe hazır olmalısınız. Eğer sizinle konuşmak, ergenin kendi fikri ise hem daha istekli olacak, hem de sizin anlattıklarınızın üzerindeki etkisi daha güçlü olacaktır.

16 Konuşma isteği çocuğunuzdan gelirse konuşmak daha kolay olacaktır.
Sizin konuşmak istediğiniz bir zamanda, çocuğunuz konuşmak istemeyebilir ve sizi reddedebilir. Eğer o anda konuşmak istemiyorsa, onun konuşmak isteyeceği başka herhangi bir zamanda, sizin de konuşmak ve paylaşmak için hazır olduğunu çocuğunuza belirtip, geri çekilin. Ama konuşmak istediğiniz konunun üzerinin örtülmesine de izin vermeyin.

17 Çocuğunuzla konuşurken kendiniz olun.
Çocuğunuzla rahat ve samimi bir ortamda, en doğal halinizde, olduğunuz gibi konuşun. Bazı aileler, ergenlik dönemindeki çocuklarını anladıklarını göstermek için sanki kendileri de genç bir çocukmuş gibi davranırlar. Ama bu yaklaşım, ergenlik dönemindeki çocuğunuza sahte ve itici gelebilir. Bunun tam tersi, aşırı gururlu ve katı olmanızın da bir yararı olmaz.

18 Bir konu hakkındaki görüşünüzü belirtirken dürüst olun.
Hiçbir zaman eğriye doğru demeyin. Örneğin, yalan söylemek gibi ahlaki gelişime dayanan bir davranışı “yalan değil, yanlış söylenmiş sözler” olarak tanımlamayın.

19 Ergenin cevap vermesini yüreklendiren sorular sorun.
Çocuğunuza suçlayıcı ya da yargılayıcı sorularla yaklaşmayın. Örneğin, “Neden bu kadar kabasın, inatçısın, tembelsin? Kime çektin bilmem ki?” gibi sorular, çocuğun kendini savunmaya almasına ve onun da size karşı agresif yaklaşmasına sebep olur. Çocuğunuzla daha iyi iletişim kurmak için sorularınıza, “…… hakkında ne düşünüyorsun? Senin fikrine göre ………..’nın sebebi ne olabilir?” gibi cümlelerle başlamanız daha uygun olacaktır.

20 Ergen çocuğunuzun konuşmasına izin verin.
Bazen anne ve babalar çocuklarından şikayetçi oldukları durumlarda, “Bunu neden böyle yaptın/yapmadın?” gibi soruları arka arkaya sıralarlar. Oysa bu peş peşe sıralanan sorular, suçlayıcı bir anlam içerdiği gibi çocuğun konuşmasına da fırsat vermez. Eğer ebeveyn durmaksızın, nefes almadan konuşursa, çocuğunuzla aranızdaki konuşma bir monoloğa dönüşecektir ve bunun karşılığında ergen hiç konuşmayacaktır.

21 Ergenin söyledikleri ile davranışları arasındaki farkı fark edin.
Ergenler bazen radikal fikirlere sahip olabilir ve bu fikirlerini açıkça ifade ederek ebeveynlerini isyan ettirebilirler. Onların bu fikirlerini telaşla ve panikle karşılar, ani tepkiler verir, bu fikirlerini sert bir tutumla eleştirir ya da küçümserseniz, aranıza kocaman bir iletişim engeli girmiş olur. Burada önemli olan, ergenin düşüncelerinden çok, ergenin davranışlarıdır. Yani bu düşünceleri davranışa dönüşüyor mu dönüşmüyor mu, önemli olan budur. Çocuğun sergilediği davranışları ile ileri sürdüğü fikirleri her zaman aynı olmayabilir.

22 Çocuğunuzun size olan güvenine saygı gösterin.
Çocuğunuzun size söylediklerine değer vermeniz ve onu anlamaya çalışmanız, onun anlattıkları ile alay etmemeniz, çocuğunuzun size güven duyması için çok önemlidir. İletişimin temelinde güven duygusunun olması, pek çok olumlu duyguyu ve davranışı da beraberinde getirir.

23 SON OLARAK; burada bahsettiğimiz püf noktaları formüle dönüştürürsek:
İyi bir dinleyici olmak + Anlamaya çalışmak (empati kurmak) Sevginizi koşulsuz göstermek Tutarlı davranmak Olumlu model olmak = ETKİLİ AİLE İÇİ İLETİŞİM


"ETKİN DİNLEME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları