Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) :

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) :"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) :
SDR, IMF’nin üye ülkelerin mevcut resmi rezervlerine katkıda bulunmak amacıyla 1969 yılında oluşturduğu uluslararası bir rezerv varlığıdır. Özel Çekme Hakları üye ülkelere IMF kotalarıyla orantılı olarak tahsis edilir. SDR aynı zamanda IMF’nin ve diğer bazı uluslararası kuruluşların hesap birimi olarak kullanılmaktadır. SDR’nin değeri, başlıca uluslararası para birimlerinden oluşan bir sepet esas alınarak belirlenmektedir.

2 SDR Nedir Nasıl Hesaplanır?
Special Drawing Rights (SDR) IMF nin aynı adı taşıyan ayrı bir departmanı tarafından çıkartılır. 1969‘da uluslar arası likitideyi arttırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracıdır. Özel Çekme Hakkı (SDR), 1969 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından, uluslararası rezervlerin desteklenmesi için yaratılan bir hesap birimidir. Başlangıçta, Özel Çekme Hakkı’nın değeri altına endeksli olarak belirlenmiştir. Mevcut durum itibariyle Özel Çekme Hakkı’nın değeri, küresel ekonomik sistemde önemli yer tutan ülkelerin (ve parasal birliklerin) para birimlerinden oluşan bir sepet esas alınarak belirlenmekte ve söz konusu sepetin bileşimi her 5 yılda bir gözden geçirilmektedir.

3 Özel Çekme Hakkı (SDR) Yeni Türk Ticaret Kanunu ile hayatımıza giren Özel Çekme Hakkı nasıl hesaplanır birlikte bir göz atmakta yarar var. Evden eve nakliyat sektörü için de hem hasar hem de eşyanın tamamen kullanılamaz hale gelmesi durumlarında tazmin edilecek miktar Özel Çekme Hakkı ile sınırlanmaktadır. Türk Ticaret Kanunu bu durumu (SDR) Özel Çekme Hakkı hesaplaması ile belirlemiştir. İlgili iki madde ödenecek tazminat için sorumluluk sınırlarını şöyle belirlemiş.

4 MADDE 882- (1) Gönderinin tamamının zıyaı veya hasarı hâlinde, 880 ve 881 inci maddeler uyarınca ödenecek tazminat, gönderinin net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır. (2) Gönderinin münferit parçalarının zıyaı veya hasarı hâlinde taşıyıcının sorumluluğu; a) Gönderinin tamamı değerini kaybetmişse tamamının, b) Gönderinin bir kısmı değerini kaybetmişse, değerini kaybeden kısmının, net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.

5 Özel Çekme Hakkı Nedir Nasıl Hesaplanır?
Özel Çekme Hakkı, eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki veya taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen değerine göre Türk Lirasına çevrilir. 1 ÖZEL ÇEKME HAKKI TÜRK LİRASI ??? Kısmi bir hasar için ödenecek tazminat gönderinin her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkı ile sınırlanmış. Gönderinin ağırlığı 10 kg olduğunu var sayarak Özel çekme Hakkını hesaplayalım. 10 kg x /kg x TL = 274,782 TL bu hesaba göre yaklaşık 275 TL tazminat alma hakkı doğmaktadır.


"ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) :" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları