Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN."— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN

2 Erikson’a göre, Bireysel gelişim bütün yaşam boyunca devam eder. Bireyin gelişiminde hem sosyal çevrenin hem de biyolojik temelli doğuştan getirilen bazı özelliklerin rolü vardır. İnsan yaşamı boyunca sekiz gelişim döneminden geçmektedir. Her bir gelişim döneminin kendine özgü farklı gelişimsel hedefleri vardır. Kişi her gelişim döneminde farklı bir çatışma veya karmaşa ile karşılaşır. Bireyin herhangi bir gelişim dönemindeki hedeflerini gerçekleştirebilmesi için, o dönemde karşılaşmış olduğu çatışmaların ya da karmaşaların üstesinden gelmesi gerekir.

3 Erikson, kişinin bu çatışmalarla başa çıkabildiği oranda daha sağlıklı bir kişilik geliştirebileceğine inanır. Böylece birey daha sonraki gelişim dönemlerindeki karmaşalarla da baş edebilmek için sahip olması gereken donanımı kazanmış olmaktadır. Ancak bir dönemdeki çatışmalarla baş etmedeki başarısızlık, sonraki dönemlerde telafi edilebilir. Uygun çevresel şartlar ve koşullar sağlandığında, yaşanılan başarısızlıkların kişilik gelişimi üzerindeki örseleyici izleri silinebilecektir.

4 Psikososyal Kuramın ilk beş basamağı psikoseksüel kuram ile paralel ilerler

5 Yaş Dönemi Psikoseksüel Kuram Psikososyal Kuram 0-1 yaş Oral dönem
Temel güven - güvensizlik (1-3 yaş): Anal dönem Özerklik - kuşku ve utanç (3-6 yaş): Fallik dönem Girişimcilik-suçluluk (6-12 yaş): Latent dönem Çalışma ve başarmak -aşağılık duygusu (12-18): Genital dönem Kimlik - rol karmaşası (18-30): Yakınlık -yalıtılmışlık (30-60): Üretkenlik- durağanlık (60+ ): Ego bütünlüğü- umutsuzluk

6 TEŞEKKÜRLER


"Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları