Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1

2 ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
Basit İlerleyen Ortalama Yöntemi

3 ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
Tahmin hatası Tahmin Hatası : Verilen dönemin gerçekleşen talebinden tahmin değeri çıkarılarak bulunan fark. Basit İlerleyen Ortalama Yöntemi

4 ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
Basit İlerleyen Ortalama Yöntemi Örneği a. 4. haftada bir tıp kliniğine gelen hasta sayısının üç haftalık ilerleyen ortalama tahminini hesaplayınız. Geçmiş üç haftanın gelen hasta sayıları aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir. b. 4. haftada gerçekleşen gelen hasta sayısı 415 ise, 4. haftanın tahmin hatası nedir? c. 5. hafta için tahmin nedir?

5 ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
a. 3. haftanın sonunda ilerleyen ortalama tahmini b. 4. haftanın tahmin hatası C.

6 ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
Ağırlıklı İlerleyen Ortalamalar Basit ilerleyen ortalama yönteminde, her talep ortalamada 1/n olmak üzere aynı ağırlığa sahiptir. Ağırlıklı İlerleyen Ortalama: Ortalamada geçmiş her talebin ağırlığının olduğu; ağırlıkların toplamı 1.0’e eşit olduğu zaman serisi yöntemi.

7 ÖRNEK Polish General’s Pizza Parlor, Avrupa pizzası tatlarına eğilimli daimi müşterilere hizmet veren küçük bir restorandır. Spesiyalitelerinden biri “Polish Prize” pizzadır. Son dönemlerde gerçekleşen talep aşağıda verilmiştir:

8 a. 23 Haziran -14 Temmuz arasında pizza taleplerini n = 3 olacak şekilde basit ilerleyen ortalama kullanarak tahmin ediniz. Ardından, n = 3 ve en yakın dönemin talebinin ağırlığı 0.50 olmak üzere 0.50, ve 0.20 ağırlıklarını uygulayarak ağırlıklı ilerleyen ortalama yöntemi ile tahmini tekrar ediniz.

9

10 REGRESYON

11

12


"ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları