Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hastane Bilgi Sistemlerinin Geleceği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hastane Bilgi Sistemlerinin Geleceği"— Sunum transkripti:

1 Hastane Bilgi Sistemlerinin Geleceği
Hastane bilgi sistemleri yakın gelecekte sadece hastanelerde kullanılan sistemler olmayacaktır Dikey olarak entegre edilmiş sağlık bakım sağlayıcıları tarafından kontrol edilen, Hastanın bakım aldığı çoklu ortamlara entegre edilebilen modüler öğelerden oluşturulacak Yaşam boyu hasta kayıt sisteminin bir parçası olacaklardır

2 BİLGİ SİSTEMİ KISIR DÖNGÜSÜ
Bilgi toplayanlar denetlenmediği için bilgiler güvenilir değil Bilgi toplama önemsenmediğinden bilgi toplayanlar denetlenmiyor Bilgiler güvenilir olmadığından toplanan bilgi kullanılmıyor Toplanan bilgiler kullanılmadığından bilgi toplama önemsenmiyor

3 TELE-TIP NEDİR? Tele-tıp, uzakta bulunan tıbbi deneyim ve bilgilere telekomünikasyon ve bilgi teknolojilerini kullanılarak hızlı bir şekilde ulaşılmasıdır. Tele-tıp, tıbbın ses, görüntü ve veri iletişimi kullanılarak uygulanması demektir. Bu inceleme, teşhis, konsültasyon ve tedaviyi içermektedir. Tele-tıp (tele-medicine) ile tele-sağlık (tele-health) birbiriyle karıştırılmamalıdır.

4 Bir kasabanın lisesinde hemşire olarak çalışan ve aynı zamanda kasabada bulunan tek sağlık görevlisi, Tele-tıp sistemi sayesinde Teksas Teknik Üniversitesi'nde bulunan tıp uzmanları ile ses, görüntü ve video yoluyla bağlantı kurabilmektedir. Bu resimde bir öğrencinin otoskop görüntülerini bir uzmanına iletirken görülmektedir.

5 TELE-TIBBIN TARİHİ Tele-tıp uzun zamandan beri uygulanmaktadır, yeni bir teknik değildir. Bazıları tele-tıbbın, telefonun Dr. Alexander Graham Bell tarafından bulunmasıyla başladığını düşünmektedirler. Graham Bell, telefonu kullanarak "Gel buraya Watson, sana ihtiyacım var çünkü kendimi kötü hissediyorum" demiştir.

6 Tele-tıp 1900'lerde telgraf ile uygulanmıştır ve kısa bir süre sonra radyo yolu ile de denenmiştir.
Deniz aşırı tele-tıp, bir çok ülkedeki hastanelerden ticari gemilere mors alfabesi ile tıbbi önerilerde bulunmak yolu ile denenmiştir. İsveç'deki Sahlgrens Üniversitesi'nde bu tip hizmetler 1923'de başlatılmıştır. 1957'de Dr. Cecil Wittson, Omaha, Nebraska'da bir tele-tıp sistemi kurdu. Nebraska Omaha'daki psikiatri enstitüsü ve 180 km ilerideki Nortfolk Eyalet Hastanesi arasında video bağlantısı yapıldı.

7 1967 yılında Boston'da öncekilere göre daha belirgin bir hasta- doktor bağlantısı sağlandı. Massachusetts hastanesinde çalışmakta olan bir radyolog, Logan Hava Alanı'nın tıp merkezinde bir teşhis bölümü kurdu. Yolcuların röntgen filmleri Massachusetts Hastanesi'nin radyoloji bölümüne gönderildi. Bir başka tele-tıp projesi de A.B.D.'deki Papago yerli kabilesi için 1950 yılında yapıldı. Arizona'daki Papago yerli arazisindeki uzak bölgelerde yaşayan vatandaşlara ileri sağlık hizmeti sunmak amacıyla yapıldı.

8 Uydu kullanılarak yapılan ilk tele-tıp projelerinden biri de Kanada'da gerçekleştirildi Ocak ayında fırlatılmış olan Hermes adındaki uydu, Kanada'nın uzak bölgelerinin iletişim ihtiyaçlarını gidermek amacıyla tasarlanmıştı. Hermes'i kullanarak 3 tele-tıp deneyi gerçekleştirildi. Son on yıl içerisinde bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri alanında yaşanan dijital devrim, tele-tıp projelerinin ivme kazanmasını sağlamıştır.


"Hastane Bilgi Sistemlerinin Geleceği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları