Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
2
Mikrobiyoloji neden ilgimizi çeksin?
Mikroorganizmalar zararlı olabilecekleri gibi hayatımızda önemli rolleri vardır. Şu anda soluduğumuz oksijen bile geçmişteki mikrobiyal aktivitenin bir sonucudur.
3
“Doğada sonsuz küçüklüktekinin rolü sonsuz BÜYÜKTÜR” --Louis Pasteur
3
4
Mikrobiyoloji ne dekmektir?
Micro – Gözle görülmeyecek kadar küçük Bio – Yaşam ology – Çalışma (Araştırma)
5
Hücre olarak Mikroorganizmalar
Hücre yaşamın temel birimidir Bölümlere ayrılmıştır Dinamik sistemlerdir Hücreler çevreyle iletişim kurarlar, madde alışverişinde bulunurlar ve sürekli değişim içindedirler
6
Hücre yapısı ve anahtar yapılar
Dört temel bileşen (makromoleküller): Proteinler Nükleik asitler Lipitler Polisakkaritler Anahtar yapılar: Sitoplazmik membran (zar) Sitoplazma Nükleus
7
1.4 Mikroorganizmaların insanlar üzerine etkisi
Hastalık Etkenleri Olarak Mikroorganizmalar Tarım Gıda Enerji ve Çevre Gelecek: Biyoteknoloji
8
Hastalık Etkenleri Olarak Mikroorganizmalar
Enfeksiyon hastalıkları patojenler tarafından oluşturulur. Çiçek hastalığı yeryüzünden silinmişken halen sıtma, verem, kolera gibi hastalıklardan ölümler olmaktadır. 1966'da WHO'nun başlattığı kampanya sonucu tüm Dünya ülkelerinde çiçek aşısı yapılarak, hastalık görünmez oldu ve çiçek aşısı zorunlu aşı programından çıkarıldı. Ancak 1976'da Etiyopya ve Somali'de iki çiçek olgusu bildirildi. Çiçek hastalığı, bildirimi zorunlu hastalıklardandır
9
Mikroorganizmalar ve Gıda
Mikroorganizmalar tarımda Azot (N), Karbon (C) ve Kükürt (S) döngüsünde önemli rol oynarlar. Elementleri bitkilerin kullanacakları formlara dönüştürürler. Örneğin; baklagillerde kök nodüllerindeki Bakteriler atmosferik azot (N2), bitkinin Gelişmek için kullandığı fikse edilmiş azota (NH3) dönüştürür. Mikrobiyal bitki ve hayvan hastalıkları tarım endüstrisinde ekonomik açıdan önemli zararlara yol açarlar.
10
Mikroorganizmalar ve Gıda
Sadece gıdaların bozulması ile her yıl büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Gıdalarla bulaşan hastalıklar da önemli sorunlara yol açmaktadır. Peynir, yoğurt, tereyağ…
11
Enerji ve Çevre Metan (doğal gaz) metanojenik mikroorganizmaların
metabolizmasıyla oluşur. *Mikroorganizmalar evrensel atık, tahıl atığı, hayvan atıkları gibi atıkları biyoyakıtlara dönüştürebilirler. Biyoiyileştirme olarak bilinen işlemlerle mikroorganizmalar insan etkisiyle oluşan kirliliğin temizlenmesinde yardımcı olarak kullanılırlar.
12
Biyoteknoloji Biyoteknoloji, canlı ve canlı sistemleri kullanılarak mal ve hizmet üretimidir. Biyoteknoloji, gen ve gen ürünlerinin manipülasyonu olan genetik mühendisliğine büyük oranda bağımlıdır.
13
Mikrobiyolojinin Doğusu: Mikrobiyolojide Keşif Yolları
19. yy kadar mikrobiyolojide gelişme olmamıştır İki olay: Mikroskobun keşfi Spontan jenerasyon tartışmaları Mikrobiyolojinin Tarihsel Kökleri: Hooke, van Leeuwenhoek, ve Cohn
14
Ferdinand Cohn (1828-1898): Bakteriyoloji Bilimi
Louis Pasteur ( )
15
Mikrobiyal Çeşitlilik ve Genel Mikrobiyolojinin Yükselişi
19. yy’dan 20. yy’a geçildikçe, mikrobiyal çeşitliliği anlamamız arttı. Mikrobiyolojide bazı alt dallar ortaya çıkarak günümüzdeki “moleküler mikrobiyoloji” ye yönelmiştir.
16
Mikrobiyolojinin Modern Dönemi
Uygulamalı Mikrobiyoloji Ve Temel Mikrobiyoloji alanları hızla gelişmiştir: Tıbbi mikrobiyoloji (Koch) İmmünoloji (Koch) Tarımsal mikrobiyoloji Endüstriyel mikrobiyoloji Sucul mikrobiyoloji Denizel mikrobiyoloji Mikrobiyal ekoloji
17
Mikrobiyolojide Temel Alt Birimler
Mikrobiyal sistematik Mikrobiyal fizyoloji Sitoloji Mikrobiyal biyokimya Bakteriyal genetikler Moleküler biyoloji Viroloji
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.