Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİNİR GERME TESTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİNİR GERME TESTLERİ."— Sunum transkripti:

1 SİNİR GERME TESTLERİ

2 DÜZ BACAK KALDIRMA TESTİ(DBKT;SLR)
Sırt üstü yatan hastanın ağrıyan bacağı tam ekstansiyonda yavaşça kaldırılır. İlk 30 C de dural hareket yoktur. 30-70 C arasında,belden bacağa doğru bir ağrı yayılır veya mevcut ağrı artarsa test(+)dir.gerginlik dura ve sinir köklerinde >70 C ise kas gerginliği veya eklem hst.seconder mekanik bel ağrısına bağlı gn.nervus iskiadicus’un irrite old.L5-S1 disk patolojisinde(+) dir.

3 LASEGUE BULGUSU Hasta sırtüstü pozisyonda iken, tutulan taraf diz ve kalça eklemleri 90 C fleksiyona getirilir.daha sonra diz ekstansiyona getirilerek belden bacağa yayılan ağrı çıkıp çıkmadığı gözlenir.Kruris ile masa arasındaki açı testin pozitif olduğu açıyı gösterir. Siyatik siniri germek amaçlı yapılır

4 NAFSİNGER TESTİ Hasta ayakta iken juguler vene basılarak ICP artırılır ve siyatalji oluşup oluşmadığına bakılır.

5 BRAGGARD TESTİ DBKT sırasında, ağrının başladığı dereceden bacağı biraz aşağıya indirdikten sonra, ani olarak ayak bileğine dorsifleksiyon yaptırılır. Sinir irritasyonunu kesinleştirmek için yapılır Test sırasında ağrının artıyorsa test (+) dir

6 BOWSTRİNG BULGUSU SLR ile ağrı olduğunda, kalçayı fleksiyonda tutarak dizi fleksiyona getirip ayak yatağa alçaltılır. Siyatik ağrısı bu manevrayla geçer, ancak kalça ağrısı devam eder.

7 FABERE veya PATRİCK TESTİ
Fleksiyon ABduksiyon Eksternal Rotasyon Hasta sırtüstü yatarken test edilen alt ekstremitede kalça fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyona ve diz fleksiyona getirilerek ayak bileği karşı taraf diz üzerine yerleştirilir. Bir el ile kontrlateral pelvis stabilize edilirken diğer elle test edilen tarafta diz üzerinden basıyla kalça ekstansiyona zorlanır. Ağrı ortaya çıkması kalça ve sakroiliak eklem patolojilerini akla getirir.

8 CRAM TESTİ Hasta sırtüstü pozisyonda iken,semptomatik bacak bilek hafifçe fleksiyonda yükseltilir, sonra diz ekstansiyona getirilir.

9 KONTRLATERAL GERME TESTİ(FAJERSZTAJN BULGUSU)
Hasta sırtüstü pozisyonda yatarken yakınması olmayan bacağın yerden kaldırılması ile karşı tarafta bel ve bacak arka yüzünde ağrı hissedilmesi. Daha santral yerleşimli disk herniasyonunu düşündürür.

10 FEMORAL GERME TESTİ Hasta yüzükoyun pozisyonda yatarken elimiz popliteal fossada iken alt ekstremitenin dizden aşağı bölümünün kaldırılması veya Hasta yan yatarken üstteki ekstremitenin gergin şekilde kalçadan ekstansiyona getirilmesi L2,L3 veya L4 sinir kökü kompresyonunda(üst lomber disk herniasyonu) veya Ekstrem lateral lomber disk hern.(diabetik femoral nöropati/psoas hematomu) (+)dir. Bu durumlarda SLR gn.(-) dir.(L5&S1 tutulmadığı için)

11 BECHTEREW BULGUSU Hasta otururken diz 90 derece fleksiyondan tam ekstansiyona getirilir. Bu pozisyon n.ischiadicus’u gerer. Oturma pozisyonunda basınç daha yüksek olduğundan DBKT’nin negatif olduğu bazı hastalarda Bechterew bulgusu müspet olabilir.

12 MİLGRAM TESTİ Hastadan sırtüstü yatarken her iki bacağını yaklaşık 3 cm kadar kaldırması ve 30 saniye bu pozisyonda tutması istenir. Bu sırada bacakta ağrı olması sinir irritasyonunu gösterir. Bu manevra ile iliopsoas ve abdominal kaslar gerilir, intratekal basınç artar. Hasta 30 saniye kadar pozisyonunu koruyamaz ve ağrı ortaya çıkarsa intratekal veya ekstratekal patoloji olduğu düşünülür.

13 HOOVER TESTİ Hasta sırtüstü yatarken her iki topuk avuç içine alınır ve hastadan bir bacağını dizini kıvırmadan yukarıya kaldırması istenir. Normal bacak kaldırılırken diğer bacak yere doğru bastırılarak kuvvet alınır. Bu hareketin yapılmaması lomber bölgede ağrının olmadığını, hastanın rol yaptığını gösterir.

14 KERNİG TESTİ Spinal kordu germeye yönelik bir testtir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatarken bacakları karnına çekilmiş durumda iken dizlerden ekstansiyona zorlanır. Meningeal irritasyon, sinir kökü tutulumu veya sinir köklerini saran dura materde irritasyon olduğu zaman hasta buna direnç gösterir.

15 VALSALVA MANEVRASI Ikınma ile intratekal basıncın arttırılması esasına dayanan bir testtir. Belde ve bacağa yayılan tarzda ağrı ortaya çıkması sinir kökü irritasyonuna işaret eder.

16 SİYATİK SİNİR VALLEIX NOKTALARININ PALPASYONU
Siyataljiyi bacak ağrısı yapan diğer nedenlerden ayırmak için yapılır. Sinirin yüzeye yakın geçtiği gluteal bölgenin orta noktası Gluteal kıvrımın orta noktası Uyluğun arka yüzü ortası Poplitea Gastroknemius başlarının birleşme yeri Aşil tendonu üstü Siyataljide bu noktalar bası ile ağrılıdır.


"SİNİR GERME TESTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları