Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUM."— Sunum transkripti:

1 SUNUM

2 GÜNDEM Birlik Başkanı sayın Suat YALKIN’ın toplantıyı açış konuşması
Çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan il ve meslek dallarında mesleki belgelerin verilmesine ilişkin yönetmelik çerçevesinde yapılan uygulamalar hakkında kurul üyelerine bilgi verilmesi Esnaf ve sanatkarlar odaları tarafından yapılacak kurs ve sınavların esas ve usullerine ilişkin yönergenin incelenmesi Esnaf ve Sanatkarlar ile Sanayiciyi Belirleme Kurulu’nun 11 nolu kararının incelenmesi Dilek ve temenniler Kapanış

3 Yönetmelik çerçevesinde esnaf ve sanatkar odaları tarafından;
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ UYGULAMASI YAPILMAYAN İL VE MESLEK DALLARINDA MESLEKİ BELGELERİN VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE YAPILAN UYGULAMALAR 20 Ekim 1993 tarihli Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik Çerçevesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Tarafından Hangi Mesleki Belgeler Verilmektedir? Yönetmelik çerçevesinde esnaf ve sanatkar odaları tarafından; TESK Kalfalık Belgesi ( Sınavlı-Sınavsız ) TESK Ustalık Belgesi ( Sınavlı-Sınavsız ) Esnaflık Belgesi ( Sınavlı- Sınavsız ) verilmektedir. Sınavlı TESK Kalfalık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavlı TESK kalfalık belgesi alabilmek için; Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden sonra; 507 sayılı Kanun kapsamında bir işyeri sahibi olmamak, En az ilköğretim mezunu olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, Mesleğinde en az 2 yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Yukarıda belirtilen şartları taşıdığını belgelendirenlerden, odaca düzenlenecek kalfalık sınavında başarılı olanlara sınavlı TESK kalfalık belgesi verilir.

4 Başvuruda Bulunanlardan İstenecek Belgeler:
TESK kalfalık belgesi başvuru formu İlkokul/ilköğretim diploması sureti (noter veya oda tarafından onaylı) Nüfus cüzdanı sureti 3 Adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri kalfalık belgesi başvuru formuna, biri kalfalık belgesi almaya hak kazananlar defterine, diğeri ise kalfalık belgesine yapıştırılacaktır. Kalfalık belgesine yapıştırılan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır.) Sınav harcı makbuzu istenecektir. Odanın Yapacağı İşlemler: Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenler kalfalık belgesi sınavına girebileceklerdir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. TESK kalfalık belgesi sınavına girmek isteyenler hizmetlerini, kalfalık belgesi başvuru formunun ilgili bölümünü çalıştıkları işyerlerine onaylatmak suretiyle belgelendireceklerdir. Başvurular TESK kalfalık belgesi başvuru defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak kullanılmaktadır. Oda sınav komisyonu tarafından yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olanlara TESK kalfalık belgesi düzenlenerek verilecek, belge alanlar TESK kalfalık belgesi almaya hak kazananlar defterine kaydedilecektir. Bu defter ileride belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağından titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır.

5 Başvuruda Aranacak Şartlar:
Sınavsız TESK Kalfalık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavsız TESK kalfalık belgesi alabilmek için; Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden önce; 507 sayılı Kanun kapsamında bir işyeri sahibi olmamak Mesleğinde en az orta dereceli mesleki ve teknik öğretim kurumlarından veya kurumların dengi yurtdışı kurumlarından mezun olduğunu belgelendirmek gerekmektedir. Ayrıca; Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu’ndan (TBKF) 20 Ekim 1993 tarihinden önce sınav sonucu kalfalık belgesi alanlara da sınavsız TESK Kalfalık belgesi verilir. Başvuruda Bulunanlardan İstenecek Belgeler: Başvuruda bulunanlardan; Başvuru dilekçesi Diplomaları ve denklik belgelerinin noter tasdikli bir örneği (Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim kurumlarından veya kurumların dengi yurtdışı kurumlarından mezun olanlar için) Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonunun 20 Ekim 1993 tarihinden önce vermiş olduğu kalfalık belgesi Nüfus cüzdanı sureti İkametgâh belgesi 2 Adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri kalfalık belgesi hak kazananlar defterine ( sınavsız ek) diğeri ise kalfalık belgesine yapıştırılacaktır. Kalfalık belgesine yapıştırılan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır.) istenecektir.

6 Sınavlı TESK Ustalık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir?
Odanın Yapacağı İşlemler: Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenlere kalfalık belgesi oda tarafından düzenlenerek verilecektir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. Bu gibilerin başvurularında diplomalarının ve denklik belgelerinin noter tasdikli bir örneği mutlaka istenecektir. Bu belgeler sicil dosyasında saklanacaktır. Bu gibilerin başvuruları TESK kalfalık belgesi başvuru kayıt defterine kaydedilecek, belge verildikten sonra ise kişiyle ilgili bilgiler kalfalık belgesi almaya hak kazananlar defterine işlenecektir. TESK kalfalık belgesi başvuru kayıt defteri sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak olarak kullanılmaktadır. Bu defter ilerde belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağından titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır. Sınavlı TESK Ustalık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavlı TESK ustalık belgesi alabilmek için Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden sonra; 3308 sayılı Kanun gereğince mesleğinde ustalık belgesi almak isteyenlerde aranan asgari yaş ve öğrenim şartını taşımak, TESK kalfalık belgesi veya Bakanlıkça kabul edilmiş başka meslek kuruluşlarınca verilmiş kalfalık belgesi sahibi olup, mesleği ile ilgili işlerde en az 5 yıl süreyle çalışmış olduğunu belgelendirmek, Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim kurumlarından veya bu kurumların dengi yurtdışı kurumlarından mezun olup, mesleklerinde en az 1 yıl süre ile çalışmış olduğunu belgelendirmek gerekmektedir.

7 Yukarıda belirtilen şartları taşıdığını belgelendirenlere, odaca düzenlenecek ustalık sınavlarında başarılı olmaları halinde sınavlı olarak TESK ustalık belgesi verilir. Başvuruda Bulunanlardan İstenecek Belgeler: Başvuruda bulunanlardan; TESK ustalık belgesi başvuru formu İlkokul/ilköğretim diploması sureti (noter veya oda tarafından onaylanmış) Kalfalık belgesi örneği Diploma veya denklik belgesinin noter tasdikli bir örneği (Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim kurumlarından veya kurumların dengi yurtdışı kurumlarından mezun olanlar için) İkametgah belgesi 3 adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri ustalık belgesi başvuru formuna, biri ustalık belgesi almaya hak kazananlar defterine, diğeri ise ustalık belgesine yapıştırılacaktır. Ustalık belgesine yapıştırılacak olan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır.) Sınav harcı makbuzu istenecektir.

8 Odanın Yapacağı İşlemler:
Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenler ustalık belgesi sınavına girebileceklerdir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. TESK ustalık belgesi sınavına girmek isteyenler, hizmetlerini ustalık belgesi başvuru formunun ilgili bölümünü çalıştıkları işyerlerine onaylatmak suretiyle belgelendireceklerdir. Başvurular TESK ustalık belgesi başvuru defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortaktır. Oda komisyonu tarafından yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olanlara TESK ustalık belgesi düzenlenerek verilecek, belge alanlar TESK ustalık belgesi almaya hak edenler defterine kaydedilecektir. Bu defter, ileride belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağı için titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır. Sınavsız TESK Ustalık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavsız TESK ustalık belgesi alabilmek için; Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden önce; 3308 sayılı Kanun gereğince mesleğinde ustalık belgesi almak isteyenlerde aranan asgari yaş ve öğrenim şartını taşımak, 507 sayılı Kanuna tabi bir işyeri sahibi olup, bu işyerlerinde fiilen usta olarak çalışmak, Konfederasyonca belirlenecek başvuru süresi içinde uygun başvuruda bulunmak, Sadece ve sadece Berberlik, Kuaförlük ve Manikür meslek dallarında faaliyet gösterenlerden bir işyeri sahibi olmadığı halde ilgili odanın yaptığı sınavda başarı göstererek ustalık diploması almış olup, Konfederasyonca belirlenecek başvuru süresi içinde usulüne uygun başvuruda bulunmak, gerekmektedir.

9 Başvuruda bulunanlardan; TESK ustalık belgesi başvuru formu
Başvuruda Bulunanlardan İstenecek Belgeler: Başvuruda bulunanlardan; TESK ustalık belgesi başvuru formu Nüfus cüzdanı sureti İkametgâh belgesi 2 Adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri ustalık belgesi hak kazananlar defterine diğeri ise ustalık belgesine yapıştırılacaktır. Ustalık belgesine yapıştırılan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır. İşyeri sahibi ustalardan 3 adet fotoğraf istenecektir. Üçüncü fotoğraf ise ustalık belgesi başvuru formuna yapıştırılacaktır.) istenecektir. Odanın Yapacağı İşlemler: Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenlere sınavsız ustalık belgesi oda tarafından düzenlenerek verilecektir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. Bu gibilerin başvuruları TESK ustalık belgesi başvuru kayıt defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak olarak kullanılmaktadır. Başvurusu kabul edilen kişilere şartları belge almaya uygun ise belgeleri verilecek, belge verildikten sonra kişiyle ilgili bilgiler (Ustalık belgesi hak kazananlar defterine) kaydedilecektir. Bu defter ileride belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağı için titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır. Bu durumda olup da daha önce ilgili odadan ustalık belgesi alanlar eski belgelerini yeni belgeyi alırken iade edeceklerdir.

10 TESK Kalfalık-Ustalık Belgeleri Sınav ve Verilme Esasları Nelerdir?
1. Kalfalık ve ustalık sınavına girecekler için odalar imkanları ölçüsünde sınava hazırlık kursları düzenlerler. Odalar tarafından düzenlenecek sınav ve kurslara ilişkin esas ve usuller 507 sayılı Kanun ve Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, federasyonu bulunan meslekler için federasyon tarafından çıkarılacak olan bir yönerge ile belirlenir. Federasyonu bulunmayan meslekler için yönerge, Konfederasyon tarafından hazırlanır. Konfederasyonumuz bu çerçevede “ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Tarafından Yapılacak Kurs ve Sınavların Esas ve Usullerine İlişkin Yönerge”yi hazırlamış ve tarih ve 12 sayılı genelgemiz ile yürürlüğe sokmuştur. Federasyonlarca hazırlanan yönergeler ancak Konfederasyonun onayından geçtikten sonra uygulamaya konulur. 2. Yönetmeliğin 10 uncu maddesi uyarınca sınavlar ilgili odalarca yapılır. 3. Sınavlar ilgili oda tarafından, yılda en az 3 defa Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ve ihtiyaç halinde bu aylar dışında da yapılabilir. 4. Sınavların Şekli: Sınavlar, sınav komisyonlarınca yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamada yapılır. Yazılı ve uygulamalı (pratik) sınavda başarılı olanlar belge almaya hak kazanır. 5. Sınav Komisyonlarının Teşkili: Sınav komisyonu, oda başkanının veya görevlendireceği oda yönetim kurulu üyesinin başkanlığında; - İlgili meslekten oda başkanlığınca görevlendirilecek iki üye - Oda Meslek Eğitimi Danışmanlığı Biriminden bir üye

11 İlgili meslek dallarında Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri, Mesleki Eğitim Merkezi bulunmaması halinde, diğer mesleki ve teknik öğretim kurumlarından görevli öğretmenler arasından Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilecek bir üyeden oluşur. Sınav komisyonu üyelerinin göreve çağrıları yazı ile yapılır. En az 3 komisyon üyesinin hazır bulunması halinde sınav yapılabilir. 6. Sınav Komisyonlarının Görevi: Sınav sorularının hazırlanması ve sınavların yapılması sınav komisyonlarınca yerine getirilir. Sınav komisyonları, sınav sorularının hazırlanmasından, sınavların düzenli şekilde yapılmasından, sonuçların değerlendirilerek yazılı ve pratik imtihan sonuçları listesine işlenmesinden ve oda yönetimine teslim edilmesinden sorumludur. 7. Yazılı ve Uygulamalı Sınav Esasları ve Değerlendirilmesi: Sınav soruları 100 esas puan alınarak değerlendirilir. Sınavda başarı sağlayabilmek için yazılı ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı en az 70 puan almak şarttır. Yazılı ve uygulamalı sınavda alınan puanlar ve sonuç Ek 10 listesine işlenir. Söz konusu liste sınavı yapan komisyon üyelerince imza edilir. Sınav sonuçları en geç 15 gün içinde listelere yazılarak odaya asılmak suretiyle ilan edilir. İmtihan sonuç listelerinin orijinal nüshaları özel bir dosyada saklanır, fotokopileri ise odada uygun bir yere asılarak ilan edilir. Oda gerekli görürse sınav sonuçlarını ilgililere yazılı olarak da bildirebilir. Değerlendirme işlerine sınav komisyonu üyelerinden başka kimse karışamaz. Sınavda başarısız olanlar bir sonraki dönemde yapılacak sınava tekrar iştirak edebilirler. Bu durumda olanlardan daha önce istenilen belgeler tekrar istenmez, sınav harcı ise tekrar alınır. Ancak üst üste 5 kez başarısız olanlara belge verilmez ve oda sicil kaydı yapılmaz. Yazılı sınav önceden belirlenen ve birlik tarafından ilan edilen yer ve saatte sınav komisyonunca yapılır. Yazılı sınavda başarılı olanlar (en az 70 puan alanlar) sınav komisyonu tarafından tespit edilerek ilan edilen yer ve saatte uygulamalı sınava tabi tutulur. Uygulamalı sınavda kişiye mesleği ile ilgili pratik bilgi ve beceriler sorulur, gerekirse tatbik edilir.

12 8. Sınav Sonuçlarına İtiraz: Haklı bir sebebe dayanması şartı ile yazılı sınav puanlarına itiraz edilebilir. Yapılan itiraz sınav komisyonunca 3 gün içinde yeniden incelenir. Hata varsa düzeltilir. Ve durum bir tutanakla tespit edilerek sonuç itiraz sahibine tebliğ edilir. Uygulamalı sınav sonuçlarına itiraz edilemez. 9. Sınav Evraklarının Saklanması: Yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili evrakların tümü oda tarafından 5 yıl süreyle saklanır ve bu süre sonunda bir tutanağa bağlı olarak imha edilir. 10. Sınav Komisyonlarına Ödenecek Yolluk ve Huzur Hakları: Sınav komisyonları başkan ve üyelerine kamu ve özel kuruluşlarda çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın yolluk ve huzur hakları ödenir. Komisyon üyelerine verilecek yolluk ve huzur hakları oda yönetim kurulu üyelerine verilen yolluk ve huzur haklarını geçmemek üzere oda yönetim kurulu tarafından belirlenir, oda eğitim bütçesinden ödenir. 11. Sınav Harcı: Sınav harcı belirli aralıklarla yeniden Konfederasyonca düzenlenerek alt teşkilata bildirilir. 12 Belgelerin Düzenlenmesi ve Verilmesi: Yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarı gösterenlere konfederasyonumuzca bastırılan ve dağıtılan durumlara uygun belgeler verilir. Belgelerde yer alan tüm bilgiler okunaklı, kazıntı, silinti yapılmadan yazılır, fotoğraf yapıştırılır. Verilecek belge, belge almaya hak kazananlar defterine kayıt edilir ve imza karşılığında ilgiliye verilir. Belge düzenlenmesi sırasında herhangi sebeple iptali gereken belgeler, belgenin seri numarası belirtilerek bir tutanakla tespit edildikten sonra imha edilir. Belgeler verilmeden önce oda yönetim kurulu kararı gerekmektedir. Belirli bir dönemde verilecek tüm belgeler için 1 adet yönetim kurulu yeterlidir.

13 13 Kaybedilen ve Yıpranan Belgelerin Değiştirilmesi: Kaybedilen ve yıpranarak kullanılmayacak durumda olan belgeler, sahibinin bir dilekçe ile başvurması halinde, yenisi düzenlenerek ücreti mukabilinde verilir. Yeni belge, belge almaya hak kazananlar defterine işlenir, ayrıca belgenin ilk verilişindeki bölüme şerh düşülmek suretiyle kayıt edilir. 14 Belge ve Evrakların Tedariki: Sınavlı ve sınavsız uygulamada kullanılacak tüm form, liste, defter ve belgeler Konfederasyonca bastırılarak ücreti mukabilinde dağıtılacaktır. Bütün teşkilatın Konfederasyonca bastırılan belgeleri kullanmaları mevzuat gereğidir. Odalar, evrakları Birlikler vasıtasıyla temin edeceklerdir. 15 20 Ekim 1993 tarihinden önce kapsam dışındaki bir meslek dalında vergi dairesi ve oda kaydı yaptırmak suretiyle iştigal etmiş olan, ancak daha sonra işini bırakmış olanlara da sınavsız ustalık ve esnaflık belgesi verilebilmektedir. 16. Mevzuat gereği sınavlı uygulamada kalfalık imtihanına girebilmek için 2 yıl, ustalık sınavına girebilmek için ise 5 yıl çalışma şartı aranmaktadır. Yani bir kişi ustalık sınavına girmek istiyor ise geriye dönük olarak 5 yıl çalıştığını bir bonservis ile kanıtlamak zorundadır. Bu durumdaki kişiler ilk açılan dönemde kalfalık imtihanına, başarılı olmaları halinde de ikinci dönemde ustalık sınavına girip belgelerini alabileceklerdir. Henüz hiçbir belgesi olmayan ve işe yeni başlayan kişiler ise, 2 yıl çalışıp, bu defada ustalık sınavına girebileceklerdir.

14 Esnaflık Belgesi Kimlere verilir?
El becerisi gerektirmeyen meslek dallarında kalfalık ve ustalık belgesi verilmesinin uygun olmaması nedeniyle, yeni bir belge verilmesine ihtiyaç duyulmuştur. El becerisi gerektirmeyen meslek dallarında –ki biz buna esnaflık belgesi diyoruz- odalarımızca hak sahiplerine kalfalık ve ustalık belgesi yerine tek tip bir belge yani esnaflık belgesi verilmektedir. Sınavsız Esnaflık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavsız esnaflık belgesi alabilmek için; Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden önce; Esnaflık ve Sanatkarlık Mesleklerini Ayırma Komisyonunca belirtilen ustalık becerisi gerektirmeyen meslek dallarında; 507 sayılı Kanuna tabi bir işyeri sahibi olmak, Konfederasyonca belirlenecek başvuru süresi içinde usulüne uygun başvuruda bulunmak gerekmektedir. Başvuruda İstenecek Belgeler: Başvuru dilekçesi Nüfus cüzdanı sureti İkametgâh belgesi 2 adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri esnaflık belgesi almaya hak kazananlar defterine, diğeri ise esnaflık belgesine yapıştırılacaktır. Esnaflık belgesine yapıştırılacak olan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır.) Sınav harcı makbuzu istenecektir.

15 Odanın Yapacağı İşlemler:
Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenlere esnaflık belgesi oda tarafından düzenlenerek verilecektir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. Bu gibilerin başvuruları esnaflık belgesi başvuru kayıt defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak olarak kullanılmaktadır. Başvurusu kabul edilen kişilere şartları belge almaya uygun ise belgeleri verilecek, belge verildikten sonra kişiyle ilgili bilgiler esnaflık belgesi almaya hak kazananlar defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak olup ileride belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağı için titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır. Sınavlı Esnaflık Belgesi Hangi Şartlarda ve Nasıl Verilir? Başvuruda Aranacak Şartlar: Sınavlı esnaflık belgesi; Esnaflık ve Sanatkarlık Mesleklerini Ayırma Komisyonunca belirlenen, ustalık becerisi gerektirmeyen meslek dallarında, Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden sonra mesleğe girenlere, odalarca düzenlenecek sınavlarda başarılı olmaları halinde verilir. Başvuruda İstenecek Belgeler: Başvuru dilekçesi İlkokul diploması sureti ( noter veya oda tarafından onaylanmış) İkametgâh belgesi 2 adet fotoğraf (Fotoğraflardan biri esnaflık belgesi almaya hak kazananlar defterine, diğeri ise esnaflık belgesine yapıştırılacaktır. Esnaflık belgesine yapıştırılacak olan fotoğrafın üzerine mutlaka oda mühürü basılacaktır.) Sınav harcı makbuzu istenecektir.

16 Esnaflık Belgesi İle İlgili Sınav Esasları Nelerdir?
Odanın Yapacağı İşlemler: Yukarıda sayılan evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili odaya teslim edenler esnaflık belgesi sınavına girebileceklerdir. Bütün belgeler bir dosyada muhafaza edilecek, bu dosyaya kişinin başvuru kayıt defterindeki sıra numarası verilecektir. Başvurular TESK esnaflık belgesi başvuru defterine kaydedileceklerdir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortaktır. Oda sınav komisyonu tarafından yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olanlara TESK esnaflık belgesi düzenlenerek verilecektir. Belge alanlar TESK esnaflık belgesi almaya hak kazananlar defterine kaydedilecektir. Bu defter sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak olup ileride belgenin zayii durumunda büyük önem taşıyacağı için titizlikle ve mutlaka tutulmalıdır. Esnaflık Belgesi İle İlgili Sınav Esasları Nelerdir? Esnaflık belgeleri tek seviyede (yazılık olarak) odalarca yapılacak sınav sonucunda başarılı olanlara verilir. Esnaf mesleklerinde çalışmakta olan veya çalışmak isteyen bütün üyeler bu sınava katılabilir. Sınav tek seviyede olduğu için 100 puan üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılır. Karma odalara üye olan ve esnaf mesleğinde iştigal eden üyeler için oda tek sınav yapar. Özellik arz eden bazı mesleklerde gerekli görülmesi halinde ve birliğin bilgisi doğrultusunda odalarca ayrı sınav yapılabilir. Sınavla ilgili işlemlerde ilgili Yönetmelik ve sınavlı uygulamaya ilişkin olarak Konfederasyonumuzca hazırlanan ve tarih ve 12 sayılı genelge ile uygulamaya konulan Yönergede bulunan genel esaslara uyulacaktır. Sınavlar bu esaslara göre kurulmuş sınav komisyonlarınca yapılacaktır. Karma odalarda esnaflık sınavını yapacak komisyona sanatkar mesleğinden gelen komisyon üyeleri yerine esnaflık mesleğinden gelen üyeler dahil edilecektir.

17 Esnaflık mesleklerinde daha önce verilmiş olan TESK kalfalık ve ustalık belgesi ve geçici işyeri açma belgeleri geçerli olacaktır. Bu belgeler belirli bir süre içinde esnaflık belgeleri ile değiştirilecektir. Bir esnaf mesleğinde faaliyet gösteren kişi o zamana kadar ister kalfalık, ister ustalık sınavına girmiş olsun, bir sınava girmiş olması yeterli sayılarak, kendisine esnaflık belgesi verilecektir. Esnaflık belgesi uygulamasına başlamadan önce esnaf mesleğinde çalıştığı halde ustalık belgesi almış olanların belgeleri esnaflık belgesi ile değiştirilecek, bu belge de esnaflık belgesi almaya hak kazanalar defterine işlenecek, ancak daha önce verilen ustalık belgesi iptal edilecek, ustalık belgesi almaya hak kazananlar defterinden ilgili bölümün üzeri çizilerek kişiye ait kısımdaki “Açıklama” bölümüne “Esnaflık belgesi ile değiştirildi” ibaresi yazılacaktır. Aynı durum kalfalık sınavına girerek kalfalık belgesi alanlar için de geçerli olacaktır. Esnaflık belgesi sınavının tek seviyeli olması ve sadece yazılı yapılması nedeniyle bu uygulama için ayrıca esnaflık belgesi yazılı sınav sonuçları listesi hazırlanmıştır.

18 TESK Belgelerinin MEB Belgeleri İle Değiştirilmesine İlişkin Kurallar
TESK Belgelerinin MEB Belgeleri İle Değiştirilmesine İlişkin Kurallar Nelerdir? Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993’den sonra, Merkez Çıraklık Eğitim Kurulu ilk olarak 1994 yılı sonunda toplanmış ve tüm illerimizi ve bazı meslek dallarını 3308 sayılı Kanun kapsamına almıştır. Bu durumda 3308 sayılı Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde kapsama alınmadan önce TESK tarafından verilen belgelerin MEB belgeleri ile değiştirilmesi ve denkliği konuları gündeme getirilmiştir. MEB ile yapılan karşılıklı görüşmelerden sonra belgelerin değiştirilmesi ve denkliği ile ilgili şartlar tespit edilmiştir. (1995/42 Sayılı Genelge) Buna göre; TESK ustalık ve kalfalık belgelerinin MEB belgeleriyle değiştirilmesi işlemlerinde, MEM’ler tarafından yapılacak değerlendirmede, başvuru sahiplerinin ilgili Yönetmelikle belirtilen şartları taşıyıp taşımadığına bakılacak, bu şartları taşımayanların başvuruları dikkate alınmayacaktır.

19 Odalarımız Kendilerine Üye Olmayan Kişilere Belge Verebilir mi?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan 130 meslek dalında kalfalık ve ustalık belgeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir. Kanun kapsamı dışında kalan meslek dallarında ise belgelendirme, konfederasyonumuza bağlı odalar tarafından yapılmaktadır. Konfederasyonumuzca uygulamaya konulan 20 Ekim tarihli Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, odalarımız tarafından TESK kalfalık, ustalık ve esnaflık belgeleri verilebilmektedir. Söz konusu Yönetmeliğin 2 nci maddesi Yönetmeliğin kapsamını; “507 sayılı Kanuna tabi işyerleri ile bu işyerlerinde çalışanlardan, meslekleri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun çıraklık eğitimi uygulama kapsamı dışında kalanlar” olarak belirlemiştir. Bu çerçevede odalarımızın 507 sayılı Kanun kapsamında olmayan işyerlerinde çalışan ve üyeleri olmayan kişilere belge vermesi mümkün değildir.

20 TEŞEKKÜR EDERİZ


"SUNUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları