Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Makro iktisat nedir? Makro iktisat, ekonominin bütününün işleyişi, yapısı, davranışları ve mekanizmalarını inceleyen bir iktisat dalı olarak ortaya çıkmaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Makro iktisat nedir? Makro iktisat, ekonominin bütününün işleyişi, yapısı, davranışları ve mekanizmalarını inceleyen bir iktisat dalı olarak ortaya çıkmaktadır."— Sunum transkripti:

1 Makro iktisat nedir? Makro iktisat, ekonominin bütününün işleyişi, yapısı, davranışları ve mekanizmalarını inceleyen bir iktisat dalı olarak ortaya çıkmaktadır. Yunanca olarak mikro küçük olarak değerlendirilirken makro büyük anlamına karşılık gelir. Mikro iktisat, üretim, bölüşüm ve kaynak tahsisini incelemektedir. Tüketici anlamında tek bir bireyi esas alırken üretici anlamında tek bir firmayı esas almaktadır. Makro iktisadın mikro iktisattan ayrılan bu yönü dikkate alındığında, makro iktisat ekonomideki tüm bireyleri ve tüm firmaları dikkate alır ve ekonominin bütününün işleyişi, yapısı, davranışları ve mekanizmalarını inceler.

2 Makro iktisat okulları
Klasik makro iktisat okulu Keynezyen makro iktisat okulu Monetarist makro iktisat okulu (Paracı) Yeni klasik makro iktisat okulu Yeni klasik reel konjonktür teorisi Yeni keynesyenmakro iktisat okulu Diğer makro iktisat okulları

3 1. Klasik makro iktisat okulu
Bu okulun kurucusu olan A. Smith 1776 yılında milletlerin servetinin doğası v sebepleri üzerine bir araştırma isimli kitabını yayımladı. Görünmeyen el teorisini ortaya koymuştur. Klasik makro iktisat Say yasasını benimsemiştir. Devletin ekonomiye müdahale etmemesi Klasik makro iktisatın bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler ilkesi çerçevesinde ifade edilmektedir. Bu okulun öne çıkan isimleri, A. Smith, D. Ricardo, J.B. Say vd.’dir.

4 2. Keynezyen makro iktisat okulu
Bu okulun kurucusu, J.M. Keynes 1936 tarihinde İstihdam, faiz ve paranın genel teorisi isimli kitabını yayımlamıştır. Keynes, görünmeyen el ve Say yasasına itiraz etmiştir. Keynes’e göre, Klasikçilerin aksine, ekonominin lokomotifi olarak talep dikkate alınır. 1929 Dünya ekonomik buhranı Keynes, 1929 Dünya ekonomik buhranının arkasında yatan gerçeğin ABD’deki toplam talep yetersizliğini ifade etmiştir. Keynezyen makro iktisat okulu, kısa dönem, eksik rekabet ve devlet müdahalesi taraftarıdır. Neoklasik sentez 1955 yılında P.A. Samuelson iki farklı yaklaşımı Neoklasik sentez altında birleştirdi.

5 3. Monetarist makro iktisat okulu (Paracı)
Neoklasik sentez olarak bilinen Keynesyen makro iktisat okulu yıllarının başında itibarını yitirmeye başlamıştır. Daha sonra yerini Monetarist makro iktisat okulu (Paracı) devralmıştır. Bu okula aynı zamanda Chicago okulu adı da verilir. Bu okul, klasik makro iktisat okulunun düşüncelerine tekrar dönmüştür. Doğal işsizlik Bu okul, sabit parasal genişleme oranını geliştirmiştir. Ekonomi birimleri uyumcu beklentiler hipotezini esas alarak karar verir yani geçmişteki değerlerin önem arzettiği dikkate alınır. Bu okul, beklentiler konusu yüzünden ikiye ayrılmıştır. Monetarist makro iktisat okulu, uyumcu beklentiler hipotezini esas alırken, Yeni klasik makro iktisat okulu rasyonel beklentiler hipotezini esas almıştır.


"Makro iktisat nedir? Makro iktisat, ekonominin bütününün işleyişi, yapısı, davranışları ve mekanizmalarını inceleyen bir iktisat dalı olarak ortaya çıkmaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları