Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat"— Sunum transkripti:

1 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli

2 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Temsilciler; Fischer, Bernanke, Taylor, Romer, Stiglitz, Akerloff, Blanchard Beklentiler rasyoneldir. Keynesyen analizde eksik olan uzun dönem analizler yapmışlardır. Ekonominin sadece talep yönüne değil arz yönüne de önem vermişlerdir.

3 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Piyasada eksik (asimetrik) bilgi nedeniyle piyasa başarısızlıklarının olabileceğini savunurlar. Ters seçim, ahlaki risk kavramlarını ortaya atmışlardır. Bu teoriye göre alıcılar-satıcılar arasında asimetrik enformasyon sorunu vardır. (Akerloff bu teorisiyle Nobel almıştır)

4 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Nominal ücret ve fiyatlar yapışkandır. Bundan dolayı AD üzerinde etkili olan politikalar çıktı ve istihdam düzeyini arttırır. Bu yüzden otoritelerin duruma göre yani aktivist (ihtiyarı) politika izlemesi gerektiğini savunur. Monetaristler politikaların aktivist değil kurala bağlı olmasını savunurlar. Örneğin ekonomide deflasyonist bir açık var ise ücret ve fiyatların yapışkanlığı ekonominin kendiliğinden dengeye gelmesini engeller. Devletin müdahale ederek AD’yi sağa kaydırması gerektiğini söylerler.

5 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Ücret yapışkanlığını savunduklarından fiyatlar genel seviyesini arttıran bir politikanın reel ücretleri düşüreceğini ve emek talebini arttıracağını söylerler. Buna karşın reel ücretleri düşen işçilerin nominal ücret artışı talep etmek için sözleşmelerinin yenilenme tarihini beklemeleri gerekmektedir. Bunun sonucunda fiyatlar genel seviyesi arttığında çıktı düzeyi artacaktır. SRAS pozitif eğimlidir.

6 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Ücret ve fiyatların yapışkan olma sebepleri; Koordinasyon problemleri: Firmalar maliyetler dolayısıyla fiyatlar genel seviyesi artsa bile pazar payı kaybetme korkusundan fiyatları değiştirmeme eğilimindedirler. Fiyatların karışık ayarlanması: Ekonomide tüm firmalar fiyatlarını aynı zamanda ayarlamazlar. Bu durum fiyat intibaklarının gecikmeli olmasına sebep olur. Menü maliyetleri: Yeni katalog basmanın maliyetleri yüksek ise fiyatları güncellememeye karar verebilirler.

7 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Ücret ve fiyatların yapışkan olma sebepleri; Uzun dönemli sözleşmeler ve sendikaların varlığı: Sözleşme süresince bir ekonomide ücretler sabit olacaktır. İçerdekiler dışarıdakiler teorisi (insiders-outsiders): Firmalar yeni işçi bulmanın maliyetleri yüzünden nominal ücretler düşse bile mevcut işçilerin ücretlerini düşürmez ve işçiler de işsiz kalma korkusuyla piyasada nominal ücret arttığında kendi ücretleri arttırılmasa bile çalışmaya devam ederler. Etkin ücret teorisi: Firmalar ücretleri düşürür ise verimliliğin azalmasından korkarak ücretleri düşürmez.

8 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Doğal işsizliği savunurlar. Histeriz Etkisini savunurlar: Ekonomide yaşanan bir şokun ortaya çıkarttığı sonuçların, şokun etkisi geçtikten sonra dahi ortadan kalkmadığını savunurlar. Diğer bir deyişle kısa dönemdeki bir şokun etkisi uzun dönemde ortadan kalkmayabilir.

9 Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat
Hem öngörülen hem de öngörülmeyen politikaların etkili olduğunu savunur ancak öngörülmeyenin etkisinin daha fazla olduğunu kabul ederler. Para arzı içseldir.(faize bağlıdır)


"Alternatif Makro Modeller: Yeni Keynesyen İktisat" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları