Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT"— Sunum transkripti:

1 İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT

2 YAZILI BİLDİRİM 1982 Anayasamızın "yargı yolu" başlığını taşıyan 125. maddesinin 1. fıkrasında idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu belirtildikten sonra 125/3. fıkrasında: "idari iş­lemlere karşı açılacak davalarda süre yazılı bildirim tarihinde başlar." hükmü yer almaktadır.

3 İYUK’a Göre Dava Açma Süresi
Dava açma süresi: Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve İdare Mahkemelerinde altmış ve Vergi Mahkemelerinde otuz gündür.

4 2. Bu süreler; a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı, b) Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklar daverginin tahakkukundan tarihinden itibaren tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin; idarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği; Tarihi izleyen günden başlar.

5 Adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça süre, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar. İlanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresi, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler.

6 Sürelerle İlgili Genel Esaslar
Madde 8 – 1. Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. 2. Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar. 3. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

7 YAZILI BİLDİRİMİN ŞARTLARI
1.Yazılı bildirimin yetkili makamlarca ve usulüne uygun olarak yapılması gerekir . Yazılı bildirime yetkili makam, kural olarak, o idari işlemi ve kararı alan veya yapan idare makamıdır. 2. Yazılı bildirimin açık ve anlaşılır olması gerekir. Yapılan yazılı bildirimden hakkında ne tür bir idari işlemin tesis edilmiş olduğunu ve bu işlemle hak ve. menfaatlerinin zedelenip zedelenmediğini hatta bunun derecesini de öğrenebilmelidir.

8 3. Yazılı bildirimde işlemin gerekçesinin yer alması gerekir.
İlgili kendisine yapılan yazılı bildirimden, hakkında alınmış olan karar veya işlemin hukuka uygun olup olmadığını inceleyebilme olanağına sahip olmalıdır. Bu sebeple yazılı bildirimin tam sayılması ve dava açma süresine başlangıç teşkil edebilmesi için işlemin nedenlerinin de yazılı bildirimde belirtilmiş olması gerekir.

9 Görevli olmayan yerlere başvurma:
Madde 9.Çözümlenmesi Danıştayın, idare ve vergi mahkemelerinin görevlerine girdiği halde, adli ve askeri yargı yerlerine açılmış bulunan davaların görev noktasından reddi halinde, bu husustaki kararların kesinleşmesini izleyen günden itibaren otuz gün içinde görevli mahkemede dava açılabilir. Görevsiz yargı merciine başvurma tarihi, Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine başvurma tarihi olarak kabul edilir.

10 Adli veya askeri yargı yerlerine açılan ve görevsizlik sebebiyle reddedilen davalarda, görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra birinci fıkrada yazılı otuz günlük süre geçirilmiş olsa dahi, idari dava açılması için öngörülen süre henüz dolmamış ise bu süre içinde idari dava açılabilir.


"İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları