Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞR. GÖR. BETÜL HALİME UZUNAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞR. GÖR. BETÜL HALİME UZUNAY"— Sunum transkripti:

1 ÖĞR. GÖR. BETÜL HALİME UZUNAY
RENK VE AYDINLATMA ÖĞR. GÖR. BETÜL HALİME UZUNAY

2 AYDINLATMANIN SAĞLADIĞI YARARLAR
Standartlara uygun, doğru aydınlatma yapıldığında; • Gözün görme yeteneği artar ( görüş keskinliği, görme hızı artar). • Göz sağlığı korunur, görme bozuklukları önlenmiş olur. • Görsel performans artacağından, yapılan işin verimi artar böylece ekonomik yarar sağlanır. • Psikolojik açıdan da görsel konfor sağlanır. Yararlanıcı içinde bulunduğu ortamda kendini daha mutlu hisseder. • İyi görememe ya da görme yanılgılarından doğabilecek kazalar azalır. • Güvenlik duygusu sağlanır.

3 KISACA MADDELERSEK GÜVENLİK VURGUCULUK (SİMGESELLİK) EKONOMİKLİK
MEKANSAL KALİTENİN VURGULU HALE GETİRİLMESİ GÖRME, KEŞFETME YETENEKLERİMİZİ ORTAYA KOYMA DEVİNİM SÜPRİZ MEKAN OLUŞUMU

4 VURGUCULUK

5

6

7

8 DOĞAL AYDINLATMA Doğal aydınlatma enerjiden tasarruf etmenin en önemli yollarından biridir. Doğal aydınlatma ile yapay ışık miktarı en aza indirilir ve elektrik ve HVAC (ısınma, havalandırma ve iklimlendirme) maliyetleri düşürülür. Elektrikle yapılan aydınlatmada çok fazla ısı oluşurken doğal aydınlatmada  ise doğru şekilde kontrol edilirse neredeyse hiç ısı üretmez. Doğal ışık kullanıldığında binaları aydınlatmada harcanan enerjiden yüzde 75’e varan oranlarda tasarruf edilebilir ve soğutma maliyetleri azaltılır.

9

10 Doğal aydınlatma tasarımı daha bütüncül olmalı: Bir taraftan ana fikrin dışına çıkmayan çözümler geliştirilirken diğer taraftan görsel ihtiyaçlar ile ısı ve enerji ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Güneşin deneyimlerimizi nasıl şekillendirdiğini keşfetmeli ve buradan öğrendiklerimizi de başlangıçtan itibaren bina tasarımına uygulamalıyız. Bina tasarımının daha ilk aşamalarında doğal aydınlatmaya uygun bir tasarım yapılması dikkate alınmalıdır. Binanın ve camın, güneşin yönüne göre nasıl konumlandırılacağı en önemli karardır.

11 BİNALARDA GÜNIŞIĞI AÇIKLIKLARI
Binaların günışığı ile aydınlatılması genellikle pencereler veya çatı açıklıkları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

12 PENCERELER Pencereler, düşey veya düşeye yakın eğimli, bina dış duvarlarında yer alan ve çalışma düzleminde istenen aydınlık düzeyini sağlamayı amaçlayan günışığı açıklıkları olarak tanımlanabilmektedir. Pencereler her iklim bölgesi için uygun olup, tasarımın ilk aşamalarında ele alınmalıdır. Göz hizasında bulunan ve dış görüşü sağlayan görüş pencereleri ile dış görüşü sağlamayan yüksek pencereler (clerestories) bu başlık altında incelenebilmektedir.

13

14 Göz hizasındaki pencerelerin en büyük özellikleri dış ortamla görsel bağlantıyı sağlamalarıdır.
Özellikle doğaya açılan pencerelerin hem kullanıcı performansını yükseltme, hem de göz kaslarının gevşemesini sağlama gibi olumlu yönleri bulunmaktadır. Bu pencerelerin en belirgin özelliği iç aydınlık düzeyinin pencereye yakın bölgelerden hacmin derinliklerine gidildikçe hızla düşmesidir. Bu karakteristik dağılımda pencerenin baktığı yönün ve gök koşullarının niceliksel ve niteliksel etkisi büyüktür.

15 Pencereler kullanıcıların görüş alanı içinde bulunduklarından görsel konfor açısından direkt güne ışığına karşı önlem alınması gerekmektedir. Güneşin gün içindeki ve yıl içindeki hareketi göz önüne alındığında yön değişkeni pencere tasarımı ve pencereye uygulanacak gölgeleme aracının tasarımı açısından önemli rol oynamaktadır.

16

17 Yüksek pencereler genellikle yerden 2
Yüksek pencereler genellikle yerden 2.5m yükseklikte dış duvarda tasarlanan düşey pencerelerdir. Bina dış duvarlarının yüksek olarak planlanmasını gerektirir. Kuzeye veya güneye yönlendirilebilirler, güneye yönlendirildiğinde gölgeleme gerektirir. Ancak yatık gelen güneşin içeri girmesinde sakınca olmadığı zaman veya ışığı yaygınlaştırıcı camlarla kullanıldığında doğuya veya batıya yönlendirilmelidir. Bu pencerelerle hacimde daha düzgün bir günışığı dağılımı sağlandığından aydınlatmanın niteliği iyileşmekte ve enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.

18

19 ÇATI IŞIKLIKLARI Çatı ışıklıkları, sürekli açıklıklar, fenerler ve eğimli pencereler gibi çatıda bulunan yatay açıklıklardır ve dış görüş sağlamayarak yalnızca yeterli ve kontrollu günışığı alınmasını hedeflemektedirler. Bu tiplerin her birinin bina biçimi ve iç mekan düzenlemesi üzerindeki etkisi farklı olduğu gibi, içeride sağladıkları günışığı dağılımı da birbirinden farklıdır. Yatay açıklıklar düzgün bir aydınlatma sağlar ve hem günışığının hem de güneş ışığının kullanılabilmesine olanak verir. Direkt güneş ışığının kullanılmasında güneş kontrolu ve ışığın yaygınlaştırılması açısından önlemler alınmalıdır. Yatay çalışma düzleminin aydınlatılması, genel aydınlatma istenen hacimler, üç boyutlu nesnelerin aydınlatılması ve duvarların aydınlatma dışında başka amaçlarla kullanılması gereken yerler için uygundurlar. Kapalı gök koşullarında uygulanmaları görsel ve iklimsel konfor koşulları açısından daha uygundur.

20

21

22 Uygun şekilde seçilmiş ve monte edilmiş, enerji etkin bir çatı ışıklığı ısıtma, soğutma ve aydınlatma açılarından konforlu bir ortam yaratırken enerji kayıplarını da minimize edebilmektedir. Binanın bulunduğu iklim bölgesi, binanın işlevi ve tasarım konsepti ile çatı ışıklığının uygun biçimde ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Kuzeye dönük olan çatı ışıklıkları ile güne ışığı binaya girmemekte, yaygın gök ışığı içeri alınmaktadır. Doğuya yönlendirilmiş çatı ışıklıkları sabahları maksimum düzeyde aydınlık ve solar ısı kazancı sağlamaktadırlar. Batıya dönük çatı ışıklıkları ise öğle güneş ışığı ve ısı kazancı sağlarlar. Kışın ise güneye yönlendirilmiş çatı açıklıkları diğer yönlere oranla arzu edilen en iyi solar ısı kazancını sağlamaktadırlar, fakat yazın istenmeyen ısı kazançlarına sebep olabilmektedirler.

23 Çatı ışıklıkları uygulamalarında binanın enerji etkinliğini arttırmak için cam seçimine çok dikkat edilmelidir. iklim ve yönlendirme cam seçimini de etkilemelidir. Çatı ışıklıklarında cam ya da plastik kullanılmaktadır. Gelimi cam teknolojileri de çatı ışıklıklarına uygulanabilmektedir. Çatı ışıklığı üretiminde kullanılan cam güvenli bir cam olmalıdır. Temperlenmiş ya da laminasyon camlar bu sistemler için çok uygundur.

24

25 Doğrudan, yansıyan ve yayılan güneş ışınımları

26 Direkt ışınım güneşten gelen paralel huzmeler şeklinde yayılır, keskin gölgeler oluşturur: Bu gölgeleme sistemini tamamlayan en önemli elemandır. Yayılan ışınım hem doğrudan hem de yerden ve binalardan yansıyan ışınımı kapsar. Böylelikle düşük bir geliş açısına sahiptir. Yansıyan ışınımın yoğunluğu, güneşe maruz yüzeylerin yansıtma özelliklerinden önemli ölçüde etkilenir: Çimenler eğimli güneş ışığında % 20-% 30 ve kar % 70 yansıtır.

27 Güneş ışınımı kontrolü şu yöntemlerle gerçekleştirilir:
- Gölgeleme cihazları - Yönlendirme ve boşluk geometrisi - Opak ve şeffaf özellikli yüzeylerde ışınım kontrolü - Kentsel tasarım, komşu binalarla gölgeleme - Ağaçlandırma, ağaçlar, sarmaşıklar, çalılar dikilmesi


"ÖĞR. GÖR. BETÜL HALİME UZUNAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları