Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi"— Sunum transkripti:

1 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Bölüm-11 Araçların boyutları, ağırlıkları Yükleme kuralları Tehlikeli maddelerin taşınması

2 Araçların Boyutları, Yük ve Yolcu Taşıma Kuralları :
BÖLÜM-11 Araçların Boyutları, Yük ve Yolcu Taşıma Kuralları : Araçların yüklü ve yüksüz boyutları : Azami genişlik : 2,55 m. Azami yükseklik : 4.00 m. Frigorifik araç yapı genişliği : 2.60 m. Frigorifik kasa

3 BÖLÜM-11

4 BÖLÜM-11

5 Araçların Yüklenmesi ve Yolcu Taşınması:
BÖLÜM-11 Araçların Yüklenmesi ve Yolcu Taşınması: Karayolu taşıma yönetmeliği kapsamında yük ve yolcu taşıyan tüm sürücüler Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadırlar. SRC : SüRüCü kelimesinin ü harfinin çıkarılmış şeklidir. SRC1 : Uluslararası yolcu taşımacılığı SRC2 : Yurt içi yolcu taşımacılığı SRC3 : Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı SRC4 : Yurt içi eşya-kargo taşımacılığı SRC5 : Tehlikeli madde taşıyanlar

6 Yükleme Kuralları: Araç sürücülerinin;
BÖLÜM-11 Yükleme Kuralları: Araç sürücülerinin; Taşıma sınırı üstünde yolcu ve yük alınması, taşıma sınırı aşılsın veya aşılmasın dingil ağırlıklarını aşacak şekilde yük yüklenmesi, Araçların çamurluk, basamak, karoseri kenarı, sürücü mahalli, aracın üst ve bagaj merdiveni gibi dış kısımlarında ve yük üzerinde yolcu taşıması, Yasaktır.

7 BÖLÜM-11 Araç sürücülerinin; Ağırlığı ve boyutları bakımından özelliği olan özel yüklerin karayolu ile taşınması için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden izin alınması, Radyoaktif maddelerin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınabilmesi için Atom Enerjisi Komisyonu’ndan izin alınması zorunludur.

8 Yükleme Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
BÖLÜM-11 Yükleme Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar: Yükün karayoluna değecek, düşecek, dökülecek, sızacak, gürültü çıkaracak şekilde, Dengeyi bozacak, yoldaki bir şeye takılacak, sivri çıkıntılar oluşturacak şekilde, Görüşe engel olacak, plakalarının ayırım işaretlerini, dönüş ışıklarıyla yansıtıcıları örtecek şekilde yüklenmesi, Doğru

9 Yükleme Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
BÖLÜM-11 Yükleme Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar: Aracın boyunu önden 1m., arkadan 2m. Den fazla taşacak şekilde yüklenmesi, Kasanın sağ ve sol yanlarından taşacak şekilde yüklenmesi, Çamurluk, basamak, kasa kenarı, sürücü mahallinin veya araç üstü, bagaj merdiveni gibi dış kısımlarda ve yük üzerinde yolcu taşınması, Gabarinin dışı yük yüklenmesi, Yasaktır. Yanlış

10 ve Römorklarda Yolcu Taşınması:
BÖLÜM-11 Kamyon, Kamyonet ve Römorklarda Yolcu Taşınması: Kamyon, kamyonet ve Römorklarda yük üzerinde yolcu taşınması yasaktır. Gerekli hallerde; Yönetmeliğe uygun olarak belirlenen oturma yerleri yapılması halinde, Kasa kenarlarının düşmeyi önleyecek şekilde kapalı ve üzerinin örtülü olması şartıyla, (Taşıma sınırının her tonu için 2 yolcu)

11 ve Römorklarda Yolcu Taşınması:
BÖLÜM-11 Kamyon, Kamyonet ve Römorklarda Yolcu Taşınması: Kısa mesafelerde, kasanın yan ve arka kapaklarının 90 Cm. yükseklikte ve sağlam kapalı olması, Karoser zemininden itibaren en az 120 cm. yükseklikte elle tutulacak sağlam bir korkuluğun bulunması şartı ile taşıma sınırının her tonu için ayakta 2 yolcu Taşınabilir. Yük üzerinde insan taşınması yasaktır.

12 6 voltu geçmeyen aydınlatma cihazları getirilecek.
BÖLÜM-11 Tehlikeli Maddelerin Taşınması : Zehirli veya radyo aktif maddeler ile bunların benzerleri Tehlikeli Madde sayılır. Tehlikeli maddelerin yüklenmesi ve boşaltılması sırasında 30 m. Mesafede sigara ve benzeri şeyler içilmeyecek, kıvılcım çıkaran şeyler kullanılmayacak. 6 voltu geçmeyen aydınlatma cihazları getirilecek. 6 kg. kapasiteli 2 adet yangın söndürme cihazı bulundurulacak.

13 Araca başka yük ve yolcu alınmayacak.
BÖLÜM-11 Araca başka yük ve yolcu alınmayacak. Park etme ve duraklama durumunda bir görevlinin gözetiminde olacak. Ön ve arka yanlarına kırmızı zemin üzerin TEHLİKELİ MADDE yazısı yazılacak. Ön ve arka tarafına kolayca görülebilir 30x30 ebadından küçük olmayan bezler asılacak. Duraklama halinde diğer araçlara 20 m. Mesafe bırakılacak. Tehlikeli Maddelerin Taşınması :

14 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI
Test : 11


"COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları