Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAŞTIRMA – İSTATİSTİK ve HİPOTEZ TESTLERİ 10. HAFTA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAŞTIRMA – İSTATİSTİK ve HİPOTEZ TESTLERİ 10. HAFTA"— Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMA – İSTATİSTİK ve HİPOTEZ TESTLERİ 10. HAFTA
ATAUZEM ARAŞTIRMA – İSTATİSTİK ve HİPOTEZ TESTLERİ 10. HAFTA Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

2 Veri-İstatistik-Araştırma
Daha kapsamlı bir ifade ile Araştırma; planlı ve sistemli Araştırma; yeni bilgilerin üretilmesi olarak tanımlanabilir. Daha kapsamlı bir ifade ile Araştırma; planlı ve sistemli bir şekilde veri toplama, verileri analiz etme, sonuçları özetleme, sentezleme, açıklama veya yorumlama işlemleri ile probleme çözüm getirme sürecini kapsayan sistemli çalışma tekniğidir. Araştırma; arama, bilinmeyeni bilinir yapma, kısaca aydınlanma sürecidir. Bu kavramlar İngilizcede isim olarak search = ‘arama, inceleme’, fiil olarak research = ‘aramak, incelemek’ kelimeleri ile ifade edilir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

3 Araştırma – İstatistik ilişkisi,
Araştırmanın bilimsel olmasını sağlayan unsurlardan en önemlisi istatistik bilimidir. Bir araştırmanın her aşamasında istatistik metotlar kullanılır. Bu nedenle Araştırma ve İstatistik birbirinden ayrılmaz bir bütünü oluşturur. Sağlık bilimlerinde istatistiğin bu fonksiyonunu BİYOİSTATİSTİK karşılar. Araştırma yapmada amaç problem çözmek ve bilgi üretmektir. Bu süreçte İstatistik araçtır ve istatistik veri “hammaddesini” kullanır. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

4 DERS İÇERİĞİ Araştırmaların Sınıflandırılması Zaman’a göre
Veri Toplama Metoduna Göre Yere Göre Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

5 Kapsadığı zamana göre araştırma türleri
Kesitsel araştırmalar (Cros-sectional study): soru ”ne oluyor? ” İleriye yönelik (Prospective) araştırmalar (Cohort study): soru “ ne olacak? ” Geriye dönük (Retrospective) araştırmalar (Case-control study): soru “ne oldu? ” Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

6 Veri toplama metoduna göre araştırma türleri
Kayıt araştırmaları Anket araştırmaları; (düzenlenmiş soru listesi) Deneysel araştırmalar Gözlem araştırmaları Kütüphane (kitaplık) araştırmaları Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

7 Araştırma yerine göre araştırma türleri
Laboratuar araştırmaları Saha araştırmaları Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

8 KONTROL GRUBUNA GÖRE ARAŞTIRMALAR
Bağımsız Eşzamanlı Kontrollü Araştırma Düzeni Kendine Kontrollü Araştırma Düzeni Dış Kontrollü Araştırma düzeni Çapraz Kontrollü Araştırma Düzenleri Çok Etkenli (faktörlü) Araştırma Düzenleri (anlatılmayacak) Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

9 Bağımsız Eşzamanlı Kontrollü Araştırma Düzeni
Bağımsız eşzamanlı kontrollü araştırma düzeni (BKAD) aşağıdaki aşamalar takip edilerek yürütülür. 1. Popülasyondan çalışma grubu (örneklem) oluşturulur. 2. Örneklem tamamen şansa bağlı iki gruba (deney ve kontrol) ayrılır. 3. Etkisi incelenecek faktör (etken) deney grubuna uygulanır ve kontrol grubunda herhangi bir uygulama yapılmaz. 4. Uygun zaman sonra eşzamanlı her iki grupta ölçüm veya gözlemler yapılır, veriler kaydedilir. 5. Deney ve kontrol grupları verileri uygun istatistik metotla karşılaştırılarak karar verilir. 6. Bu düzenlemede gruplardaki denek sayısının eşit olması gerekli değildir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

10 Bağımsız Eşzamanlı Kontrollü Araştırma Düzeni
Çalışma Süreci Çalışma Grubu Deney Grubu Örnekleme Kontrol Grubu Kontrol Grubu Şekil -1 Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

11 Örnek Olay: BKAD Yeni geliştirilen bir dolgu maddesinin tükürük pH değerine etkisinin araştırmak üzere kliniğe birinci seviye diş çürüklüğü ile gelen hastaların bir grubuna yeni geliştirilen diş dolgu maddesi (Deney grubu) uygulanırken diğer grubuna rutin dolgu maddesi (Kontrol grubu) uygulanır. Uygun bir süre sonra her iki gruptaki deneklerden alınan tükürüklerde pH ölçümü yapılar ve veriler gruplar belirtilerek kaydedilir. Bu verilere uygun istatistik analiz metodu uygulanarak gruplar karşılaştırılarak yeni dolgu maddesinin tükürük pH değerine etkisi araştırılmış olur. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

12 Kendine Kontrollü Araştırma Düzeni
Kendine Kontrollü Araştırma Düzeni de (KKAD) aşağıdaki aşamalar takip edilerek Şekil 2’de görüldüğü gibi yürütülür. 1. Popülasyondan örneklem oluşturulur. 2. Etkisi incelenecek faktör (etken) uygulanmadan önce örneklemde ölçüm veya gözlemler yapılır, veriler kaydedilir (Ön ölçüm). 3. Örneklem etkene maruz bırakılır. 4. Etken uygulamasından sonra örneklemde ölçüm ve ya gözlem yapılır, veriler kaydedilir (Son ölçüm). Burada ön ölçüm son ölçümün kontrolüdür. 5. Ön ölçüm ve son ölçüm verileri uygun istatistik metotla karşılaştırılarak karar verilir. Ön test son test gruplu çalışmalar, aynı deneğin sağ taraf-sol taraf (sağ göz- sol göz, sağ kol-sol kol, vb.) ölçümleri ile yapılan ve tek yumurta ikizleri ile yapılan denemeler genellikle kendi kendine kontrollü araştırma düzenlemeleridir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

13 Kendine Kontrollü Araştırma Düzeni
İşlem Çalışma süreci Şekil -2 Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

14 Örnek Olay: KKAD Kan şeker düzeyini azalttığı öngörülen bir ilaç popülasyondan şansa bağlı çekilen kan şeker düzeyi yüksek hastalara (örneklem grup) verilerek ilacın kan şeker düzeyini azaltıcı etkisi araştırılmaktadır. İlaç uygulamasından önce hastaların kan şeker düzeyi ölçülür (ön ölçüm). Sonra ilaç verilir (Etken uygulama). İlacın olası etkisini göstereceği süre sonra tekrar kan şeker düzeyi ölçülür (son ölçüm). İlaç alımından önceki ve sonraki kan şeker düzeyleri uygun istatistik yöntemlerle karşılaştırılarak karar verilir. Bu şekilde yürütülen çalışmalar kendi kendine kontrollü araştırma düzenlemeleridir (Şekil 2). Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

15 Dış Kontrollü Araştırma Düzeni
«Dış Kontrollü Araştırma Düzeni; DKAD » aşağıdaki gibi yürütülür. 1. Populasyondan örneklem oluşturulur. 2. Etkisi incelenecek faktör (etken) örnekleme uygulanır ve uygulamadan sonra örnekte ölçüm veya gözlemler yapılır, veriler kaydedilir. 3. Örneklemden ölçülen bu veriler başka bir çalışmanın sonuçları veya populasyona ait sonuçlar ile uygun istatistik metotla karşılaştırılarak karar verilir. Bu araştırma düzeni Şekil 3’de görüldüğü gibi yürütülür. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

16 Dış Kontrollü Araştırma Düzeni
Çalışma süreci Popülasyon N Örnek (n) Karşılaştırma Değeri (ort., oran vd..….) Şekil - 3 Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

17 Örnek Olay: (DKAD) Yüksek rakımda yaşayan insanlarda Na/K (Sodyum Potasyum oranı) değerinin daha farlı olduğu iddiasını doğrulamak isteyen bir araştırıcı, yüksek rakımda yaşayan yeterli sayıda kişide onanımla (bilgi vererek) kan örneği alır. Bu kan örneklerinde gerekli analizi yaparak veriler kaydedilir. Bu veriler normal (referans değer olarak sunulan araştırma sonuçları) ile uygun istatistik yöntemlerle karşılaştırılarak karar verilir. Bu şekilde yürütülen çalışmalar dış kontrollü araştırma düzenlemeleridir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

18 Çapraz Kontrollü Araştırma Düzeni
Sağlık bilimlerinde uygulama alanı bulan diğer araştırma düzenleri; Çapraz Kontrollü Araştırma Düzeni (Şekil 4) ve Çok Etkenli (faktörlü) Araştırma Düzenleri’dir Bu düzenlemeler daha karmaşıktır. Bu nedenle daha ileri tekniklerin uygulandığı bu düzenlemelere dersimizin müfredatında yer verilmemiştir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

19 Çapraz Kontrollü Araştırma Düzeni
Çalışma Grubu Deney G Kontrol Ar Inma Per. Çalışma süreci Çalışma Süreci Şekil -4 Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

20 ATAUZEM HİPOTEZ TESTLERİ Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

21 Dersin İçeriği Hipotez testi ve hipotezler
Hipotez testinde hata düzeyi Hipotez testinin yönü Hipotez testinin temel aşamaları Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

22 Hipotez ve hipotez testi nedir?
Hipotez; araştırıcının öngördüğü iddiadır. Hipotez testi: Hipotezin (iddianın) örneklemden elde edilen veriler kullanılarak belirli bir hata payı ile doğrulanmasına hipotez testi denir. Parametrik test: Teorik populasyon dağılımları ile (z, t,  2 , F dağılımları) ortalama, varyans veya oran kullanılarak yapılan testlere parametrik test, denir. Parametrik testlere «Dağılıma bağlı testler» de denir. Non-parametrik test: Dağılımlardan bağımsız olan ve sıralama, işaret kullanılarak yapılan testlere non-parametrik test denir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

23 Araştırma örnekleri 1. Yüksek rakımın kan basıncını değiştirip değiştirmediğini incelemek, 2. Sigara içmenin kalp spazmına etkisini araştırmak, 3. Sigara içenler ve içmeyenlerin kan şeker düzeyi arasında fark olup olmadığını incelemek, 4. Depresyon bakımından bayanlar ve erkekler arasında fark olup olmadığını test etmek. Örneklerden anlaşılacağı üzere genel ifade ile hipotez testi yapmak araştırma yapmaktır. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

24 Temel Hipotez (Ho) Temel hipotez, (H0 veya 0 Hipotezi); Mevcut veya bilinen durumun ifade edilmesidir. H0 hipotezi eşit, farksız şeklindeki ifadelerle negatif anlamlı (fark yoktur) olarak kurulur. Yani H0 :  = 0 ; (H0 : μ1= μ2) şeklinde kurulur. Örnekler: (Parantez içi yazımlar istatistiksel ifade şeklidir) 1. Yüksek rakımın kan basıncını etkisi yoktur (H0: μ= μ0). 2. Sigara içenlerde kan şeker düzeyi, içmeyenlerin kan şeker düzeyinden farksızdır (H1 : μ1= μ2, tek yönlü). Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

25 Karşıt (Alternatif) Hipotezler (H1)
Karşıt (Alternatif) hipotez (H1 (1) Hipotezi Araştırıcının iddiasının ifade edilmesi ile H1 hipotezi oluşturulur. Alternatif hipotez tek veya iki yönlü olmak üzere iki farklı şekilde kurulur. Örnekler: (Parantez içi yazımlar istatistiksel ifade şeklidir) Yüksek rakım kan basıncını değiştirir (H1 : μ≠μ0; iki yönlü). Sigara içenlerde kan şeker düzeyi, içmeyenlerin kan şeker düzeyinden daha düşüktür (H1 : μ1< μ2; tek yönlü). Yani H1 :   0 şeklinde kurulmuş ise hipotez iki yönlüdür. H1 :  > 0 (sağ kuyruk testi) H1 :  < 0 (sol kuyruk testi) ise hipotez tek yönlüdür. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

26 Önemli Bilgi: H0 hipotezi sorgulanan hipotez,
H1 hipotezi doğrulanan hipotezdir. α: H0 hipotezini reddetmek için öngörülen hata düzeyidir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

27 Hipotez Testlerinde Hata Düzeyi
Hipotez testlerinde H0 hipotezini ret etme ve H1 hipotezini kabul etme durumundaki yapılabilecek hatadır. Bu hatanın düzeyi alfa işareti (α) ile gösterilir ve hata düzeyi şu şekilde belirtilir. α= 0.05 * (önemli), α = 0.01 ** (çok önemli), α = *** (çok çok önemli) ve nadir olarak, α = (marjinal önemli ) alınır. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

28 Testin yönü ve Alfa hatası
İki Yönlü Test Tek Yönlü (sağ yön) test Tek Yönlü (sol yön) test Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

29 Hata Tipleri (I. Ve II. tip hatalar)
Bilimsel çalışmalarda α (alfa) hata düzeyi belirlenir. α hatası I. Tip hata olarak ta adlandırılır. I. Tip Hata (α): Populasyonda H0 hipotezi doğru olduğu halde, test sonucunda H1 hipotezinin kabul edilmesi durumuna I. Tip hata (α) denir. II. Tip Hata (β): Populasyonda H1 hipotezi doğru olduğu halde, test sonucunda H0 hipotezinin kabul edilmesi durumuna II. Tip hata denir ve β ile gösterilir. Dikkat edilirse I. Tip Hata ile II. Tip Hata biri diğerinin tersidir. Yani I. Tip Hata büyüdükçe II. Tip Hata küçülür ve terside doğrudur. 1- β’ testin gücüdür. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

30 I. Ve II tip hatalar I. Tip hata ve II. Tip hatayı birlikte kontrol etmek için, 1) Homojen materyal seçilmelidir. 2) Örnek veya örnekler yeterli büyüklükte olmalıdır. 3) Güçlü test seçilmelidir. 4) Denekler, üniteler şansa bağlı seçilmelidir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

31 Hipotezlerin testinde aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
1) Hipotezler kurulur (H0 ve H1). 2) Dağılış tespit edilir ve kritik cetvel değeri belirlenir.(CD) 3) Test istatistiği hesaplanır.(HD) 4) Test istatistiği (HD) ve kritik cetvel değeri (CD) karşılaştırılarak karar verilir. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

32 Z ve t dağılışları ile yapılan testler
Standart z dağılışı ile yapılan testler. a) Bir oranın hipotez testi (p) b) İki oran farkının hipotez testi (p1-p2) c) Bir ortalamanın hipotez testi () d)İki ortalama farkının hipotez testi (1- 2) Student t dağılışı ile yapılan testler a) Bir ortalamanın hipotez testi () b) İki ortalama farkının hipotez testi (1- 2) Bağımsız iki grup = Grup karşılaştırması. 2-Bağımlı iki grup = Eşleme testi. Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)

33 İLGİNİZE Teşekkürler Öneri, soru ve yorumlarınız ? 26.12.2018
Prof. Dr. Ömer AKBULUT (2016)


"ARAŞTIRMA – İSTATİSTİK ve HİPOTEZ TESTLERİ 10. HAFTA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları