Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E – DÖNÜŞÜM Nevzat PAMUKÇU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 24.12.2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E – DÖNÜŞÜM Nevzat PAMUKÇU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 24.12.2018."— Sunum transkripti:

1 e – DÖNÜŞÜM Nevzat PAMUKÇU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

2 e-DÖNÜŞÜM 0. Sunum Planı : 1. Giriş 2. e - Fatura 3. e - Arşiv fatura
4. e - Defter 5. e - Kayıt saklama 6. e - Muhafaza ve İbraz

3 organizasyon yapısının, iş süreçlerinin, ürün ve hizmetlerinin;
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.1. e - Dönüşüm nedir. ? : Bir kurumun; kültürünün, iş modelinin, organizasyon yapısının, iş süreçlerinin, ürün ve hizmetlerinin; çalışan, müşteri, iş ortakları ve diğer tüm sosyal paydaşlarının yararını gözeterek, bir bütünlük içinde değiştirilmesi sürecinde, bilişim ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanılmasıdır.

4 Ekonomik ve sosyal hayatta iş ve işlemlerin
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.1. e - Dönüşüm nedir. ? : Ekonomik ve sosyal hayatta iş ve işlemlerin elektronik ortamda izlendiği, kayıt altına alındığı ve istenildiği takdirde e ortamda ibraz edile bilinen bir sistemdir.

5 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? : Bilgi havuzunun oluşması,
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? : Bilgi havuzunun oluşması, Kurumlar ve işlemler arasında entegrasyon, Hız ve kolaylık sağlamak, Etkin bir denetim.

6 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? :
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? : Dün Bugün Yarın Kağıt – Kalem Elektronik Ön beyanname ve Denetim

7 1.2. Neler amaçlanmaktadır.? : Etkin bir denetim :
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.2. Neler amaçlanmaktadır.? : Etkin bir denetim : Elektronik denetim için uygun alt yapı. Uygunluk ve mantık testleri. Uluslararası ortak denetim. Denetimde standart. Uzaktan denetim.

8 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? : Gelecekteki denetim (SAF-T) :
e-DÖNÜŞÜM 1. Giriş : 1.2. Neler amaçlanmaktadır. ? : Gelecekteki denetim (SAF-T) : Matematiksel kontroller KDV oranları kontrolleri Amortisman hesapları kontrolleri Transfer fiyatlaması kontrolleri Envanter kayıtları Bir çok diğer vergi mevzuatına uyum kontrolleri

9 e-DÖNÜŞÜM 2. e- Fatura :

10 e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.1. Antika Fatura :
Düzenlenme tarihi : Ödeme tarihi : Erken ödeme : %6

11 e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.1. e-Fatura nedir? : e-Fatura,
Belli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, tarafları arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacı ile GİB tarafından oluşturulan elektronik belgelerin genel adıdır. Elektronik Faturalar GİB aracılığı ile satıcı kurumdan alıcı kuruma iletilir.

12 e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.1. e-Fatura nedir? : E-Fatura,
Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Dolayısıyla aynı mal satışı işleminde hem kâğıt faturanın hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.

13 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : 5015 SAYILI PETROL PİYASASI KANUNUNA GÖRE YAĞ LİSANSINA TABİ OLANLAR Ö.T. KANUNA EKLİ (III) MALLARA İMAL, İTHAL EDENLER ZORUNLU SİSTEME DAHİL OLANLAR BUNLARDAN 2011 TY MAL ALAN MÜKELLEFLERİN TARİHİNDE 25. MİLYON TL BRÜT SATIŞ HASILATA SAHİP OLANLAR BUNLARDAN 2011 TY MAL ALAN MÜKELLEFLERİN TARİHİNDE 10. MİLYON TL BRÜT SATIŞ HASILATINA SAHİP OLANLAR

14 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : Tebliğ taslağı :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : Tebliğ taslağı : 2012 Takvim yılı ve mütaakip yıllarda brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler ile; - Brüt satış hasılatına ulaştığı ayı takip eden altıncı ayın sonuna kadar e – fatura ve e - Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilecektir.

15 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : Tebliğ taslağı :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : Tebliğ taslağı : (Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri mallar) ihracına ilişkin olarak fatura düzenleyecek olanlar, söz konusu faturalarını da e-Fatura olarak düzenleyeceklerdir. Uygulamaya ilişkin bilgiler efatura.gov.tr adresinde yayımlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu” nda ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

16 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.2. e-Fatura kapsamına giren mükellefler : Serbest Bölgelerde faaliyet gösterenler : Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren firmalar da E–Fatura, E-Defter uygulamasından faydalanmak zorundadırlar. Sisteme kayıtlı olan E-Fatura kullanıcıları, E-Fatura çıktılarını imzalamak suretiyle kullanacaklardır.

17 2.3. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.3. Sistemin uygulama esasları : E-Fatura gönderme ve/veya alma işlemlerini yapmak üzere her bir kullanıcıya ait kullanıcı hesabının açılmış olması gerekir. sistemde kayıtlı mükellefler e-fatura gönderebilir, e-fatura alabilir. söz konusu e-faturalarını bilgisayar ortamında muhafaza ederek istendiğinde ibraz edebilirler.

18 2.3. Sistemin uygulama esasları : Sisteme dahil olanların listesi ?
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.3. Sistemin uygulama esasları : Sisteme dahil olanların listesi ? Uygulamaya yeni kaydolan mükelleflerin, kayıtlı kullanıcılar listesinde ilan edilmelerini izleyen 7 gün içerisinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları zorundadırlar.

19 2.4. e-Fatura Nasıl İşlenir ? : ALICILAR
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.4. e-Fatura Nasıl İşlenir ? : ALICILAR Faturayı alır ve işler. Fatura kabul, ret veya iade edilir. Uygulama yanıtı oluşturulur ve gönderilir. SATICILAR Faturayı oluşturur ve gönderir. Uygulama yanıtı alınır ve fatura ile eşlenerek kayıtlara işlenir.

20 Ticari Fatura Senaryosu :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.5. Fatura Senaryoları : Ticari Fatura Senaryosu : Kabul talebiyle gönderilen E-Fatura uygulama yanıtı düzenlenerek kabul edilebilir. Alıcıya gönderilen E-Fatura alıcı tarafından reddedilebilir. Faturaya konu malların tümünün ya da belli kalemlerinin iadesi halinde iade faturası düzenlenmesi gerekebilir.

21 Temel Fatura Senaryosu :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.5. Fatura Senaryoları : Temel Fatura Senaryosu : Faturanın alıcısına kayıtlı ve güvenli bir biçimde ulaştırılması ile işlemin tamamlandığı varsayılmakla birlikte alıcılar fatura ile ilgili itirazlarını harici yollarla gerçekleştirebileceklerdir.

22 2.6. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.6. Sistemin uygulama esasları : e-Faturanın irsaliye olarak kullanılması Kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihinin yanında, saat ve dakika gösterilmesi halinde e-faturanın kağıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kağıt çıktıya irsaliye yerine geçer ifadesinin yazılması ve taraflarca imzalanması gerekir.

23 2.6. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.6. Sistemin uygulama esasları : İthalat ve İhracat işlemlerinde e-fatura. ? Yurt dışındaki bir alıcının veya satıcının sisteme kayıtlı olması mümkün olmadığından dolayı ihracat ve ithalat işlemlerinde kağıt fatura uygulamasına devam edecektir.

24 2.6. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.6. Sistemin uygulama esasları : Aynı şirket farklı şube ve kısımlar için farklı seri numarası kullanabilir. E- Faturaların üzerinde şirket logosunu GİB Logosunun üzerine gelmeyecek şekilde kullanılabilir.

25 2.6. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. E-Fatura : 2.6. Sistemin uygulama esasları : %100 iskontolu (bedelsiz) e-fatura düzenlemek mümkündür. Ancak KDV oranının da sıfır girilmesi gerekir. Gümrük dekont ekinde gelen faturaların e-fatura olarak gelmesinde tedarikçi ile firmanın bire bir çalışmalıdır. (Dekont ekindeki faturaların tek tek yevmiye kayıtlarının yapılması)

26 2.6. Sistemin uygulama esasları :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.6. Sistemin uygulama esasları : Geçmiş tarihli e-fatura düzenlemek mümkün mü. ? VUK’a göre fatura teslimi veya hizmet ifasından itibaren 7 gün içinde düzenlemek zorundadır. Ba/Bs verme yükümlülüğü. ? Aksine bir düzenleme yapılmadığı için sürece e-fatura sistemine kayıtlı mükellefler Ba/Bs formlarını vermeye devam edeceklerdir.

27 e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.7. Yaptırımları ? :
Bildirim ve formları yasal süreleri içinde düzenlemeyen 1. Birinci sınıf tüccarlar Türk Lirası cezaya muhatap olurlar. VUK. Mük. Md:355/1

28 e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.7. Yaptırımları ? :
Her bir belge için 200,00 TL’den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, her bir belge nev'ine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için ,00 TL olup bir takvim yılı içinde ise ,00 TL’yi aşamaz. VUK. Md:353/1-2

29 2.8. Birleşme ve nevi değiştirme :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.8. Birleşme ve nevi değiştirme : Nevi değişikliğine giden mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, E-Fatura Uygulamasından eski Vergi Kimlik Numarasına ait unvan ve mali mühür ile yararlanmaya devam edeceklerdir.  

30 2.8. Birleşme ve nevi değiştirme :
e-DÖNÜŞÜM 2. e-Fatura : 2.8. Birleşme ve nevi değiştirme : E-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, nevi değişikliğine gitmesi halinde 15 gün içerisinde, nevi değişikliğine ilişkin Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na, Yeni unvana ait mali mühür temini için de Kamu Sertifikasyon Merkezine elektronik ortamda başvurması gerekmektedir.  

31 e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura :

32 düzenleyen tarafından ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanması.
e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura : 3.1. Nedir ? : Elektronik ortamda oluşturdukları faturaları elektronik ortamda muhafaza edebilir. Elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kağıt olarak gönderilmesi veya elektronik ortamda iletilmesi, düzenleyen tarafından ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanması. VUK. 433 S. No’lu G.T.

33 e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura : 3.2. Zorunluluk :
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan 2014 yılı brüt satış hasılatı 5. milyon TL üzerinde olan mükellefler en geç tarihine kadar e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Elektronik ortamda oluşan faturada e-arşiv faturası yazılması zorunludur.

34 e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura : 3.3. Özellikleri :
E-Arşiv Fatura uygulamasında, E-Fatura uygulamasından farklı olarak oluşturulan faturalar, GİB üzerinden alıcısına ulaştırılmamaktadır. E-Arşiv uygulaması kapsamında oluşturulan faturalar, bir sonraki ayın 1. ile 15 nci günü arasında oluşturulacak E-Arşiv raporu ile GİB’e bildirmek zorundadırlar.

35 3.4. e-Fatura ile E Arşiv Fatura arsındaki farklar :
e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura : 3.4. e-Fatura ile E Arşiv Fatura arsındaki farklar :

36 3.4. e-Fatura ile E Arşiv Fatura arsındaki farklar :
e-DÖNÜŞÜM 3. e-Arşiv Fatura : 3.4. e-Fatura ile E Arşiv Fatura arsındaki farklar : E - FATURA E- ARŞİV FATURA SİSTEME DAHİL OLANLAR KULLANIR DAHİL OLANLAR VE OLMAYANLAR KULLANIR GİB E- FATURADA MERKEZDİR E – ARŞİV FATURALARI RAPORLAR

37 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter :

38 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.1. e-Defter nedir? : e-defter :

39 elektronik ortamda tutulması,
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.1. e-Defter nedir? : Elektronik defter (e-defter) çalışmaları ile VUK ve TTK kapsamında kağıt üzerinde tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve defteri kebirin elektronik ortamda tutulması, muhafaza ve ibraz edilebilmesi ile açılış ve kapanışlarına ilişkin tasdik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması mümkün hale getirilmesidir.

40 4.2. e-Defter mükellefleri :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.2. e-Defter mükellefleri : Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükellefler gerekli şartları sağlamaları halinde E-Defter uygulamasından yararlanabilirler. Şartları ? e-Defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılım olması.

41 4.3. e-Defter Belge Türleri :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.3. e-Defter Belge Türleri : e-defter uygulamasında, GİB tarafından tanımlanmış 8 adet belge türü vardır. Fatura, Çek, Senet, Makbuz, Navlun, Müşteri, Satıcı sipariş belgeleri ve Diğer.

42 4.3. e-Defter Belge Türleri :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.3. e-Defter Belge Türleri : e-defter uygulamasında, GİB tarafından tanımlanmış 4 adet ödeme türü vardır. Kasa, Banka, Çek, Senet.

43 Personel Masraflarının e-Defter' e kayıt edilmesi
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.4. e-Defter de kayıt : Personel Masraflarının e-Defter' e kayıt edilmesi Doküman tipi “diğer" seçilip "Masraf Formu" adı altında şirket kaşe ve imzası ile fişlerin eklendiği bir formun saklanması koşulu ile kayıt yapılabilir. Masraf formları seri ve sıra numaralı olup birbirini takip etmelidir.

44 Faturanın ayrı ayrı yevmiye fişlerine girişi
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.4. e-Defter de kayıt : Faturanın ayrı ayrı yevmiye fişlerine girişi "Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları" yazılmalıdır denilmektedir. Bu hükme göre muhasebe kaydına teşkil eden bir belge varsa bu belge "belge türü" olarak yazılmalıdır. Bu durumda her bir belge bir yevmiye maddesine kayıt edilmesi gerekiyor.

45 Banka havalesi yevmiye kaydı.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.4. e-Defter de kayıt : Banka havalesi yevmiye kaydı. Banka işlemlerini bir listede ya da ekstre olarak belirtirseniz bu belgeyi “diğer” olarak kaydedebilirsiniz. Çek belge türünün numarası Birden fazla çekin ayrıntılı bilgilerini çek bordrosuna yazıp bu bordroyu firma imzalayıp kaşeleyip saklamak kaydıyla belge türü «diğer» yazılarak belge açıklaması "Çek Bordrosu" yazılarak tarih ve numara yazarak kayıt yapılır.

46 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.4. e-Defter de kayıt : Kasa icmali :
Eğer siz düzenlediğiniz yazar kasa fişlerini kaydetmek istiyorsanız gün sonu alınan "Z Raporunu" belge türü “diğer" yazılarak belge açıklaması alanına "Z Raporu" yazılarak bu raporun tarih ve numarasını yazarak kayıt edebilirsiniz. Size düzenlenen yazar kasa fişlerini ise bir icmal listesinde ayrıntıları gösterilmek şartı ile ve bu icmal listesinin firma tarafından kaşeli imzalı saklanması şartı ile belge türü “diğer" yazılarak belge açıklaması alanına "İcmal Listesi" yazılarak bu listenin tarih ve numarasını yazarak kayıt edebilirsiniz.

47 4.5. e-Defter başlama dönemi :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.5. e-Defter başlama dönemi : 421 Sıra No’lu VUK Genel tebliğ uyarınca zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin 2014 Takvim Yılında elektronik defter uygulamasına başlamak zorundadırlar. 2015 Takvim yılında kullanmak üzere 2014/12 döneminde ye başvurunun yapılması gerekmektedir.

48 Aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır. Mükellef XBRL formatında aylık olarak hazırlar Genişletile bilinir işletme raporlama dilidir Aralarında denetim şirketleri, yazılım şirketleri gibi kurumların yer aldığı 600 katılımcının yer aldığı konsorsiyum tarafın geliştirilmiştir. Ve lisansız olarak kullanılmaktdır.

49 Aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır. Oluşturulan “defter” dosyası mühürlenir ya da imzalanır. (Bu şekilde oluşturulan dosya, berat aldıktan sonra defter olarak  saklanacak dosyadır. Ancak bu dosyanın defter olarak geçerli sayılabilmesi için e-defter beratının alınması zorunludur.)

50 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi :
Aylık dönemler halinde elektronik defterler oluşturulur ve saklanmaya başlanır. Aylık olarak oluşturulan e-defterlere ilişkin berat dosyaları döneminin 3. ayının sonuna kadar oluşturulur.

51 Bir defter dönemi birden fazla takvim ayını kapsayamaz.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi : Bir defter takımının hazırlanması öncesinde kullanıcı bir başlangıç ve bir bitiş tarihi belirler. Bu iki tarih arasındaki dönem defter dönemidir. Bir defter dönemi birden fazla takvim ayını kapsayamaz.

52 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi :
Bir defter döneminin bir ayın tamamını kapsaması zorunlu değildir. Her hangi bir aya ait birden fazla defter takımı hazırlanması mümkündür. Örneğin : – bir parça – bir parça – bir parça

53 Bölünme sonucunda elde edilen kısımlara Parça adı verilir.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi : e-Defter sisteminde, oluşturulacak bir defterin azami boyu 200 MB olabilir. ( fiş satırı) Bölünme sonucunda elde edilen kısımlara Parça adı verilir. Her parça için ayrı ayrı berat oluşturulur.

54 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi :
Bir defter dönemine ait beratlar GİB’e gönderildikten sonra o dönemin son (bitiş) gününden öncesine ait işlemleri kapsayan beratlar GİB’e gönderilemez. Örneğin : – dönemine ait defterler hazırlandıktan sonra beratları GİB’e gönderilmiştir. fiş eklemesi yapılamaz ve berat alınamaz.

55 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi :
Bir defter dönemine ait beratlar GİB’e gönderildikten sonra o dönemin son (bitiş) gününe ait işlemleri kapsayan beratlar GİB’e gönderilir. Örneğin : – dönemine ait defterler hazırlandıktan sonra beratları GİB’e gönderilmiştir. fiş eklemesi yapılır ve berat alınır.

56 11.01.2015 – 15.01.2015 muhasebe işlemi yok ise.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : Defter dönemi : Defter dönemleri arasında gün itibariyle boşluk bırakılması mümkün değildir. Örneğin : – bir takım – muhasebe işlemi yok ise. – dönem başlayamaz.

57 e- Defterin oluşturulması :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : e- Defterin oluşturulması : TARİH ARALIĞI Ocak 2015 1 Ocak 2015 Yevmiye ve Kebir Defterleri oluşturulur. 2 Ocak 2015 Yevmiye ve Kebir Defterleri imzalanır 3 Ocak 2015 Yevmiye ve Kebir Defterleri beratları zaman damgası eklenir 6 Ocak 2015 Yevmiye ve Kebir Defterleri beratları imzalanır 5 Ocak 2015 Yevmiye ve Kebir Defterleri beratları oluşturulur 4

58 elektronik defterlerin değişmezliğini ispat etmeye yönelik olup,
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e – Defterin işleyişi : e-Defter beratı, elektronik defterlerin değişmezliğini ispat etmeye yönelik olup, elektronik defterlerin içeriğine yönelik bir onayı veya vergisel bir denetimi ifade etmemektedir. Berat, oluşturulmuş bir defterin içeriğinden elde edilen ve defterin özeti niteliğinde olan bir elektronik belgedir.

59 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : E-Defter beratı,
Yevmiye ve Kebir defterleri için ayrı ayrı beratlar oluşturulur. Beratların İnternet üzerinden gönderilmesi zorunludur. GİB, kendisine gönderilen berat dosyalarının kendi elektronik imza & mali mühürü ile mühürler. e – Defter kullanıcıları, GİB mühürlü berat dosyalarının internet üzerinden alarak kendi bilgisayarına yüklerler.

60 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : e-Defter beratı,
e- Defter kullanıcıları, GB'den almış oldukları GİB mühürlü berat dosyalarını defter dosyaları ile birlikte saklamak zorundadırlar. Defter ve berat dosyalarının ayrı ayrı hiçbir geçerliliği yoktur. Bir e-defter, ancak ilişkili olduğu berat dosyası ile birlikte geçerlilik kazanır.

61 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi : OCAK 2015
YEVMİYE VE KEBİR DEFTERLER OCAK 2015 İMZALI YEVMİYE VE KEBİR DEFTERLER BERATI HER İKİ BERAT GİB GÖNDERİLİR 7 GİB MÜHÜRLÜ BERATLAR GİB ALINARAK DEFTERLER İLE BİRLİKTE SAKLANIR. 9 BERATLAR GİB TARAFINDAN MÜHÜRLENİR 8

62 e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.6. e-Defterin işleyişi :
Mali Mühür ile imzalanan X BRL formatındaki e-defter hash –code çıktısı GİB ONAY BİLGİLERİ

63 5070 sayılı Elektronik İmza kanununa göre, Bir elektronik verini,
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.7. Zaman Damgası : 5070 sayılı Elektronik İmza kanununa göre, Bir elektronik verini, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı veya kayıt edildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kaydı, ifade eder. Yevmiye ve Defteri Kebir berat dosyaları zaman damgaları ayrı ayrı damgalanır.

64 Zaman damgası hizmeti kontur esasına göre satın alınan bir hizmettir.
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.7. Zaman Damgası : Zaman damgası hizmeti kontur esasına göre satın alınan bir hizmettir. Defter ve beratların mühürlenmesinde kullanılan mali mühür & elektronik imza sahibi kişi ve kurumun aynı olması gerekmez. Zaman damgası kamu sertifikasyon merkezinden temin edilir.

65 4.7. Karşıt inceleme tutanakları :
e-DÖNÜŞÜM 4. e-Defter : 4.7. Karşıt inceleme tutanakları : Karşıt inceleme tutanaklarında defter tasdik bilgileri bölümüne (e- Defter) ibaresinin yazılması yeterli olacaktır.

66 e-DÖNÜŞÜM 5. Muhafaza ve İbraz :

67 e-DÖNÜŞÜM 5. Muhafaza ve İbraz : 5.1 Yükümlülükler :
Mükelleflere ait E-Faturaların ve E-Defterlerin yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması gerekmektedir. Arşivlemenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur.

68 e-DÖNÜŞÜM 5. Muhafaza ve İbraz : 5.1 Yükümlülükler :
E-Defter tutanlar, elektronik defterlere ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi, işlem görememesi halleri ile olağanüstü durumların meydana gelmesi halinde, durumu on beş gün içinde Başkanlığa bildirmek ve kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır. haczedilmesi veya bu sistemlere yetkili mercilerce el konulması halinde, durumu en geç üç is günü içerisinde Başkanlığa bildirmek zorundadır.

69 5.2. Üçüncü kişiler tarafından arşivleme :
e-DÖNÜŞÜM 5. Muhafaza ve İbraz : 5.2. Üçüncü kişiler tarafından arşivleme : İzin alınarak, üçüncü kişiler nezdinde elektronik saklama yapılabilir. Başkalarından elektronik saklama hizmeti alınması, muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Elektronik faturaların muhafazasının T.C sınırları içerisinde ve T.C Kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur.

70 e-DÖNÜŞÜM 6. e - Kayıt Saklama :

71 e-DÖNÜŞÜM 6. e – Kayıt saklama : 6.1. Kanuni düzenleme :
tarih ve sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 431 sıra numaralı VUK'nun Genel Tebliğ kapsamında zorunluluk getiren mükelleflerin tebliğ ekinde yer alan konular itibarıyla belirlenen asgari içeriklere uygun kayıtları, elektronik ortamda oluşturmak, saklamak ve istenildiğinde ibraz edilmek üzere vergi denetime hazır veri tutma yükümlülüklerini içeren bir raporlama dosyasıdır.

72 6.3. Uygulamaya geçiş tarihi :
e-DÖNÜŞÜM 6. e – Kayıt saklama : 6.2. Temel amaç : ÖTV Kanunu ekinde yer alan (ı) ve (ııı) sayılı listesinin (B) cetvelindeki mallara ilişkin tedarik zincirinin, sürekli gözetim ve denetim sistemini oluşturmak. 6.3. Uygulamaya geçiş tarihi : 436 VUK Genel Tebliği ile kayıtlarının hazır halde tutulması uygulamasına ’te başlanacaktır.

73 I Sayılı ÖTV Listesi mükellefler;
e-DÖNÜŞÜM 6. e – Kayıt saklama : 6.4. Mükellefler ? : I Sayılı ÖTV Listesi mükellefler; 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında bayilik, taşıma, dağıtıcı, depolama, madeni yağ lisanslarından birine sahip olanlar. III Sayılı listenin B cetvelinde yer alan ürünler le ilgili olarak, Tütün ve Alkol Piyasası düzenleme kurulundan tütün ticareti yetki belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler.

74 Dönem başı ve sonu envanter kayıtları, İthalat kayıtları,
e-DÖNÜŞÜM 6. e – Kayıt saklama : 6.5. Tutulacak kayıtlar ? : Satış kayıtları, Alış kayıtları, Dönem başı ve sonu envanter kayıtları, İthalat kayıtları, İhracat kayıtları, Üretim kayıtları, Diğer kayıtlar.

75 Gelecek ile ilgili bildiğimiz tek şey
e-DÖNÜŞÜM Gelecek ile ilgili bildiğimiz tek şey geleceğin bugünden daha farklı olacağıdır. Gelecekte tüm umutlarınızın gerçekleşmesini dilerim.

76 Katıldığınız için teşekkür ederim. Nevzat PAMUKÇU
e-DÖNÜŞÜM Katıldığınız için teşekkür ederim. Nevzat PAMUKÇU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir


"E – DÖNÜŞÜM Nevzat PAMUKÇU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 24.12.2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları