Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AEROBİK GÜÇ testLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AEROBİK GÜÇ testLERİ."— Sunum transkripti:

1 AEROBİK GÜÇ testLERİ

2 TANIM Aerobik testler; kardiovasküler dayanıklılık ile eş anlamlı olarak da kullanılır. Kardiovasküler dayanıklılık veya aerobik fitness; kişinin yorgunluk olmadan egzersize devam edebilme yeteneği olarak tanımlanır.

3 ÇEŞİTLERİ Bisiklet Testleri Basamak Testleri Yürüyüş Testleri
SUBMAKSİMAL TESTLER Bisiklet Testleri Basamak Testleri Yürüyüş Testleri MAKSİMAL TESTLER 20 m Mekik Koşu Testi Maksimal Oksijen Tüketimi Testi Zamana veya Mesafeye Karşı Koşu Testi

4 ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DİREK ÖLÇÜMLER ENDİREK KOŞU BANDI TESTLERİ
Hız veya eğimin kademeli olarak arttığı koşu bandı testleri BASAMAK TESTLERİ Harvard Basamak Testi 3 dakika Basamak Testi Queens College Basamak Testi BİSİKLET TESTLERİ Bisiklet Ergometresi KOŞU TESTLERİ 20 metre Mekik Koşusu Testi Yo-Yo Aralıklı Koşu Testi Cooper Testi

5 QUEENS COLLEGE BASAMAK TESTİ
submaksİmal testLER QUEENS COLLEGE BASAMAK TESTİ

6 kalp atım sayısının ölçülmesi
UYGULAMA Test sonunda kalp atım sayısının ölçülmesi Başlangıç pozisyonu

7 PROTOKOL Basamak Yüksekliği: 41,3 cm. Metronom: Bayanlarda 88 bpm
Erkeklerde 96 bpm ayarlanır. Bu da; Bayanlarda 22 adım/dk. Erkeklerde 24 adım/dk. demektir. Sporcular ritme alışana kadar metronomu dinlerler ve hazır olduklarında teste başlarlar.

8 PROTOKOL Denek hazır olunca 3 dk’lık süre başlatılır.
Kassal yorgunluğu önlemek için, test sırasında basamağa ilk atılan ayak değiştirilebilinir. Test bittikten sonra, denek oturur ve 5 sn. sonra, deneğin kalp atım sayısı sayılır. Radial arterden15 sn. süre ile deneğin kalp atım sayısı sayılır ve 4 ile çarpılarak 1 dk’lık kalp atım sayısı hesaplanır. (3:05-3:20)

9 PROTOKOL

10 HESAPLAMA FORMÜLLERİ ERKEKLER VO2 max (ml.kg−1.min−1) =
111,33 - (0,42 × HR) KADINLAR VO2 max (ml.kg−1.min−1) = 65,81 - (0,1847 × HR)

11 NORMLAR - ERKEKLER

12 NORMLAR - KADINLAR

13 METRONOM - ERKEKLER

14 METRONOM - KADINLAR

15 20 METRE MEKİK KOŞUSU TESTİ
maksİmal testLER 20 METRE MEKİK KOŞUSU TESTİ

16 ÇOK BASAMAKLI FİTNESS TESTİ SHUTTLE RUN TEST BEEP TEST BLEEP TEST
YAYGIN KULLANIMLARI ÇOK BASAMAKLI FİTNESS TESTİ SHUTTLE RUN TEST BEEP TEST BLEEP TEST

17 UYGULAMA Bu test kaydedilmiş bip’lerin arasındaki zaman içinde 20 m’lik 2 çizgi arasında sürekli koşuyu içerir. Kaydedilen bip’lerin arasındaki zaman her dakika azalır. Test 20 seviyeden oluşur ve her seviye 1 dk sürer.

18 PROTOKOL Test 8,5 km/saat hızla başlar ve her seviyede 0,5 km/saat artan mekik serilerini içerir. Kasetteki tek bip mekiğin bittiğini ve 3 bip bir sonraki seviyenin başladığını ifade eder. Sporcu isterse testten önce 5-10 dk ısınabilir.

19 PROTOKOL Her mekiğin sonunda 20 m çizgisinin üzerine veya ötesine ayağını koymalıdır. Sporcu bip’ten önce mekiğin sonuna ulaştıysa bip sesini beklemeli ve koşmaya devam etmelidir. Sporcu 2 defa üst üste mekiği yakalamayı başaramazsa test sonlandırılır. Seviye ve mekik sayısı kaydedilir.

20 NORMLAR - ERKEKLER

21 NORMLAR - ERKEKLER

22 NORMLAR - SPORCULAR VO2 max Sport >75 ml/kg/min
Endurance Runners and Cyclists 65 ml/kg/min Squash 60-65 ml/kg/min Football (male) 55 ml/kg/min Rugby 50 ml/kg/min Volleyball (female) Baseball (male)

23 TARTIŞMA SORULARI


"AEROBİK GÜÇ testLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları