Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOTOĞRAF Aracın Doğası

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOTOĞRAF Aracın Doğası"— Sunum transkripti:

1 FOTOĞRAF Aracın Doğası
Özgür Yaren

2 Altamira Mağara Resimleri, İspanya

3 Yüzey üzerine çizgi, renk ve kazıma yöntemiyle çizilmiş
Altamira Mağara Resimleri, İspanya (Günümüzden yaklaşık bin yıl geriye gidiyor) Yüzey üzerine çizgi, renk ve kazıma yöntemiyle çizilmiş

4 Chauvet Mağara Resimleri, Fransa: Yüzey üzerine çizgi, renk ve kazıma yöntemiyle çizilmiş
32-28 bin yıl önce

5 Camera Obscura

6 İğne deliği (Pinhole) Netlik ve keskinlik: kutunun boyutu, deliğin küçüklüğü, nesnenin ışıklılığı

7 CAMERA OBSCURA: Karanlık Kutudan ilk söz eden Aristo (M. Ö. 384-322)
CAMERA OBSCURA: Karanlık Kutudan ilk söz eden Aristo (M.Ö ). Karanlık kutunun çalışma şeklini gösterken ilk çizim Hollandalı matematikçi ve astronom Reinerus Gemma Frisius ( ) tarafından yayımlanmıştır tarihli bu çizim Güneş tutulmasını gösterir

8 1646- Kirscher’in Camera Obscura çizimi

9 Oculus Artificialis, Johannes Zahn (1685) Anatomi ve Astronomi için kullanılan, görüntüyü başka bir ortama aktarmaya, büyütmeye yarayan aygıt. Günümüzde kullanılan refleks kameralara en yakın model. Bu modelde Camera Obscura’ya lens eklenmiştir.

10 Greenwich

11 Sabitleme Gaius Plinius Secundus (M.S ) Doğal Tarih adlı eserinde ışığa duyarlı, güneşte ve ay ışığında kararan gümüş tuzlarından bahseder Cabir İbn Hayyan 8. yy’da nitrik asitten gümüşü özerek gümüş nitrat elde eder. 1556’da Georg Fabricus (Hayyan’dan haberi var mıydı, bilmiyoruz), gümüş nitrata tuz ekleyerek katı halde gümüş klorürü bulur. Fabricus’dan 50 yıl sonra Angelo Sala, gümüş nitratın ışığa duyarlılığını ifade eden pozlama kavramını ilk kez kullanır. “Ne kadar süre?” 1777, İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele: “En duyarlı gümüş tuzu gümüş klorür! Amonyak eklersek renk değişiminin kalıcı olabilir!”

12 Fransa, 1820’ler. Joseph Nicephore Niepce‘ ve ünlü penceresi
Fransa, 1820’ler. Joseph Nicephore Niepce‘ ve ünlü penceresi... Niepce, Heliografi (güneş yazısı) adını verdiği yöntemle, bitümen maddesiyle kaplayarak ışığa duyarlı hale getirdiği kurşun kalay alaşımı bir levhayı ışığa maruz bırakarak, görüntüyü doğrudan levha üzerinde sabitlemeyi keşfetmişti.

13 İlk Fotoğraf. 1827, Joseph Nicephore Niepce‘nin penceresinden görünüm
İlk Fotoğraf! 1827, Joseph Nicephore Niepce‘nin penceresinden görünüm. Pozlama süresi 8 saat! Güneşin hareketi gölgeleri birbirine karıştırmış. Görüntü ayna imgesi gibi terstir.

14 İlk Fotoğraf! 1827, Joseph Nicephore Niepce‘nin penceresinden görünüm (yeniden canlandırma)

15 Niepce

16 Louis Daguerre ve Daguerreotype (1837)
Niepce’in çalışmalarını, onunla tanışan Daguerre ilerletti.

17 Daguerre gümüş iyot kaplı levhayla hem pozlama süresini kısalttı hem de görüntü kalitesini arttırdı. Bkz. Boulevard du Temple, Paris, 1838, ilk insanlı fotoğraf (pozlama süresi 10 dakika)

18 L’Atelier de l'artiste. 1837 daguerreotype, Daguerre.

19 Daguerretype müthiş başarılı bir buluş
olarak kabul gördü. Teknik Amerika’da ve Avrupa’da yaygınlaştı. Fotoğrafçılık bir endüstri haline gelmeye başladı. Teknik gelişmeler hızlandı. Levhaların ışığa duyarlılıkları arttı. Diyafram açıklıkları genişletildi ve daha net görüntüler elde edilmeye başlandı. Yanda Abraham Lincoln’ün ilk fotoğraflarından biri, daguerreotype, Fotoğraf: Nicholas H. Shepherd, 1846.

20 Öykücü Edgar Allan Poe’nun en bilinen grüntüsü: 1848’de W. S
Öykücü Edgar Allan Poe’nun en bilinen grüntüsü: 1848’de W.S. Hartshorn, tarafından, yazarın ölümünden kısa bir süre önce çekilmiş.

21 southworth-hawes-daguerretype-1850

22 Çoğaltma Yeniden Üretilebilirlik (Reprodüksiyon)

23 W.H. Fox Talbot: Çoğaltılabilen Negatifin Mucidi

24 aura pozitivizm REPRODÜKSİYON REPRODÜKSİYON objektif REPRODÜKSİYON
Talbot ilk kez ışığa duyarlı yüzey olarak kağıt kullanır. 1840’larda gümüş tuzlarına batırılmış kağıt kullanarak negatif görüntüler elde eder ve bu görüntülerin pozitif imgesini başka duyarlı kağıtlara aktarır. Böylece Fotoğrafın MEKANİK ÇOĞALTMA TEKNİĞİNİ ya da Yenidenüretimini (Reprodüksiyon) keşfeder. pozitivizm REPRODÜKSİYON REPRODÜKSİYON REPRODÜKSİYON objektif REPRODÜKSİYON Deney ve gözlem REPRODÜKSİYON REPRODÜKSİYON bellek aura Sanatın ölümü

25 Talbot: Med Cezir’e yakalanmış gemiler

26 Talbot

27 Talbot, Açık Kapı

28 Talbot

29 Talbot

30 Talbot, Avlu

31 Talbot, Game Keeper

32 Talbot, Pantheon

33 Talbot ve sonrası: 1847 Albumin, 1851 Kollodyum, 1873 Jelatin yöntemleri ışığa duyarlı tabakayı bir cam levha üzerine dayandırdılar.

34 1888, John Curbult gerçek anlamda (seloit levha üzerine ışığa duyarlı madde kaplanmış) ilk fotoğraf filmini hayata geçirdi. Bunu takip eden yıllarda George Eastman roll film kullanan yeni bir makine tasarladı... Kodak film ve Fotoğraf Makinesi

35 Kodak Kamera

36

37

38

39 *


"FOTOĞRAF Aracın Doğası" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları