Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nakliyat Sevgi Gül.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nakliyat Sevgi Gül."— Sunum transkripti:

1 Nakliyat Sevgi Gül

2 N A K L İ Y A T S İ G O R T A L A R I

3 Nakliyat Sigortası Türleri
- Emtia (Yük) Sigortaları (ithalat, ihracat, transit, yurtiçi taşımalar) - Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Sigortaları - CMR Sigortaları - Tekne/Yat Sigortaları

4 Ürünlerimiz 411 Emtia Nakliyat Seferlik Poliçe Emtia Nakliyat Seferlik Abonman Poliçe Emtia Nakliyat Blok Abonman Poliçe Flotan / Muvakkat / Geçici Poliçe Tam Zıya Poliçe Y.İçi Taşıyıcı Mali Mesuliyet Seferlik Poliçe Y.İçi Taşıyıcı Mali Mesuliyet Blok Abonman Poliçe CMR (Y.Dışı Taşıyıcı Mali Mesuliyet) Poliçe Yat Poliçe

5 Emtia Sigortaları (ithalat, ihracat, transit, yurtiçi taşımalar)
Nakliyat Sigortası Türleri Emtia Sigortaları (ithalat, ihracat, transit, yurtiçi taşımalar)

6 Emtia Nakliyat Sigortası Nedir?
Ticari bir emtianın bir yerden başka bir yere taşınması esnasında karşılaşabileceği öngörülemeyen, ani, tesadüfi ve dışarıdan gelen rizikolara karşı yapılan sigorta türüdür. Yüke ilişkin menfaatlerden bazıları şunlardır; yük, navlun, sigorta ücreti, öngörülen kâr vb.

7 Nakil Vasıtaları NAKİL VASITALARI DENİZYOLU KARAYOLU DEMİRYOLU
HAVAYOLU

8 Taşıma / Ambalaj Şekilleri
Taşımalar/ambalajlama muhtelif şekillerde olabilir; Karton koli, paletli, konteynerda, tankerde, gemi ambarına dökme (ambalajsız) vb.

9 Teminatlar / Klozlar All Risks ile temin edilen başlıca riskler aşağıda belirtilmiştir : - Ezilme, kırılma, akma, - Yağmur veya deniz suyu ile ıslanma, - Eksik teslim, teslim edilmeme, - Hırsızlık, aşırma, - Ambar buğusu, - Diğer yüklerle temas, - Yükleme, boşaltma, aktarma hasarları, kanca hasarları, - Çuvalların patlaması, yırtılması,

10 Teminatlar / Klozlar - Deprem ve volkanik rizikolar, - Yangın veya patlama, - Geminin batması, oturması, karaya vurması, alabora olması, - Geminin sudan başka bir nesne ile çarpışması,çatması, - Tehlike limanında yükün boşaltılmasına makul olarak yüklenebilen zıya veya hasar, - Müşterek avarya, - Denize mal atılması , - Dalgalar tarafından denize sürüklenme,

11 Teminatlar / Klozlar

12 Teminatlar / Klozlar

13 İstisnalar - Sigortalının kasdi hareketine yüklenebilen zıya, hasar veya masraf, - Sigortalı şeyin olağan akması, olağan ağırlık veya hacim kaybı ya da olağan aşınma ve yıpranması, - Sigortalı şeyin ambalajlama veya hazırlanmasındaki yetersizlik ya da uygunsuzluğun neden olduğu zıya, hasar veya masraf, - Sigortalı şeyin gizli kusuru (zati aybı) veya niteliğinin neden olduğu zıya, hasar veya masraf, - Temin edilmiş bir rizikodan ileri gelse dahi yakın nedeni gecikme olan zıya, hasar veya masraf, - Geminin donatanları, idarecileri, kiracıları veya işleticilerinin ödeme gücünü yitirmesi veya mali yükümlülüklerini yerine getirememesinden doğan zıya, hasar veya masraf, - Herhangi bir kişi ya da kişilerin haksız fiili sonucu sigortalı şeye veya herhangi parçasına bilerek verilen zarar yahut bilerek yok etme, - Atom veya nükleer parçalanma ve/veya birleşme ya da diğer benzer reaksiyon veya radyoaktif güç ya da madde kullanan herhangi bir savaş silahının her türlü düşmanca kullanımından doğan zıya, hasar veya masraf, - Savaş ve grev istisnası (ek primle dahil edilebilir).

14 Teminatlar / Klozlar Denizyolu; Institute Cargo Clauses (C) CL 254 klozları ile temin edilen başlıca riskler aşağıda belirtilmiştir : - Yangın veya patlama, - Geminin batması, oturması, karaya vurması, alabora olması, - Geminin sudan başka bir nesne ile çarpışması, çatması, - Müşterek avarya, - Denize mal atılması, - Kurtarma Masrafları, - Tehlike limanında yükün boşaltılması,

15 Teminatlar / Klozlar Kamyon Klozu - Nakil vasıtasının yanma, çarpışma, devrilme gibi bir kaza geçirmesi neticesinde taşınan malda meydana gelen zararı karşılar Derelerin taşması, sel, heyelan, çığ - Köprülerin çökmesi - Yıldırım, infilak - Yükleme, boşaltma, aktarma rizikoları hariçtir.

16 Bekleme Süreleri Aksi kararlaştırılmadıkça teminat gümrük sahasında, kamyon, gemi ve tren ile yapılan sevkiyatlarda emtianın gümrüğe giriş tarihinden itibaren 60 gün, uçak ile yapılan sevkiyatlarda 30 gün süre ile devam eder.

17 Teminatlar / Klozlar Tam Zıya Klozu Tam Zıya Klozu ile verilen bu teminat bilumum avaryalar ve masraflar ile kurtarma ve müşterek avarya masrafları hariç olmak şartıyla ancak nakil vasıtasının fiilen ve mutlak surette tamamının zıyaı neticesinde sigortalı yükün fiilen ve tamamen zıyaını temin eder.

18 Ek Teminatlar Denizyolu ve Havayolu: Harp, grev, kargaşalık, halk hareketleri Karayolu ve Demiryolu: Grev, kargaşalık, halk hareketleri Ekprim oranı % 0,05 (net) Dikkat: Münih Re. Held Covered ülkeler

19 Ek Teminatlar Olağan Dışı Aktarma Gümrük Depolarında Bekleme Gemi Yaş Zammı Gidiş-Dönüş ve Sergileme

20 Riziko Analizinde Rol Oynayan Etkenler
Malın cinsi, ambalajı, taşıma biçimi Sefer başlangıç ve bitiş yeri Taşıma aracı (gemiyse geminin klas ve P&I durumu) Sigorta bedeli Teminatın kapsamı Diğer hususlar (moral riziko, sigortalının iş hacmi, geçmiş h/p durumu)

21 Riziko Analizinde Rol Oynayan Etkenler

22 Panama Kanalı Nasıl Çalışır?

23 Emtia Nakliyat Sigortalarında Sözleşme Çeşitleri
Muvakkat/Geçici/Flotan Sözleşmeler: Geçici teminat, sigorta akdinin bütün şartları ile düzenlenmesinin mümkün olmadığı hallerde veya kabul anlamına gelmek üzere , poliçenin sigortacı tarafından imzalanıp tanzim edilmesini kadar sigorta ettirene geçici teminat sağlar. Bu tip poliçeler genellikle sevk tarihi, gemi adı, kamyon plaka no., uçuş no. gibi bilgilerin bilinmemesi durumunda, bilgilerin öğrenilmesine kadar geçen süreyi teminat altına alır. Abonman Sözleşmeler: Bu sözleşmelerle, büyük kapasiteli firmaların, yüksek adetlerdeki seferlerine tek bir sözleşme ile belirli bir limite kadar teminat verilmektedir. İki şekilde olabilmektedir; tek tek seferlerin bildirildiği ve poliçeleştirildiği standart abonman sözleşmeleri veya yıllık ciro üzerinden yapılan blok abonman sözleşmeleri. Kati/Münferit Sözleşmeler: Sigorta yapılabilmesi için gerekli bütün verilerin olması ile düzenlenen, emtianın nakil vasıtasına yüklenmesiyle başlayıp, emtianın teslim edilmesiyle sona eren, sigorta bedeliyle orantılı bir ücret tahakkuk ettirilen sözleşmelerdir.

24 Nakliyat Sigortaları ve Ticaret
SATIŞ ŞEKİLLERİ FOB (free on board) C&F (cost and freight) CIF (cost, insurance, freight EX-WAREHOUSE

25 Nakliyat Sigortaları ve Ticaret
SATIŞ ŞEKİLLERİ FOB (free on board) Daha çok dökme mallar için kullanılan bu satış sözleşmesi tipinde satıcının sorumluluğu malların taşımayı yapacak olan geminin bordasına teslimine kadardır. Gerek taşımayı yapacak olan geminin sağlanması ve navlunun ödenmesi, gerekse malların bu noktadan sonraki sigortasının temini alıcıya düşmektedir. Ancak bazen satıcı, alıcı adına hareket ederek navlun ve sigorta sözleşmelerini de yaptırabilir.

26 Nakliyat Sigortaları ve Ticaret
SATIŞ ŞEKİLLERİ C&F (cost and freight) Burada, satıcı malların sözleşmede gösterilen varma yerine tesliminden sorumlu olup bütün taşıma masraflarını öder. Sigorta teminatı ise alıcı tarafından sağlanır. Bazen de satıcı, alıcı adına hareket ederek sigorta sözleşmesini yaptırabilir. Bu satış sözleşmesi türüne alıcının daha ucuz fiyatla sigorta teminatı bulduğu ya da dışalım sigortasının alıcının ülkesinde yaptırılması zorunluluğunun bulunduğu hallerde başvurulur.

27 Nakliyat Sigortaları ve Ticaret
SATIŞ ŞEKİLLERİ CIF (cost, insurance, freight) Bu satış sözleşmesi türünde satıcı malların sözleşmede gösterilen varma yerine tesliminden ve navlundan sorumlu olduğu gibi, sigorta primini ödemekle de yükümlüdür.

28 Nakliyat Sigortaları ve Ticaret
SATIŞ ŞEKİLLERİ EX-WAREHOUSE Bir bakıma CIF satış sözleşmesinin tam tersi olan bu satış sözleşmesi türünde alıcının sorumluluğu, yükün, satış sözleşmesi yapıldığında bulunduğu depoyu terketmesiyle başlar. Böylece hem taşımanın hem de sigorta teminatının sağlanması alıcının yükümlülüğündedir.

29 Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Sigortası
Nakliyat Sigortası Türleri Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Sigortası

30 Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Sigortası Nedir?
Sigorta ettiren nakliyeci firmadır. Nakliyecinin kusuru neticesinde taşınan malda meydana gelen zararı öder.

31 Çalışma Şeklimiz Poliçe türlerimiz; Yıllık taşıma cirosu üzerinden blok poliçe Seferden önce bildirim esasına dayalı olan seferlik poliçe Yıllık plaka bazında bildirimsiz poliçe Riziko Kabul Esaslarımız; Tüzel kişilik şartı (iş bazında gerçek kişi de olabilmektedir) Kiralık araçlara rücu Yıllık blok poliçe bazında h/p kontrolü Seferden önce bildirimli işlerde sefer adedi ve h/p kontrolü

32 Nakliyat Sigortası Türleri
CMR Sigortaları

33 CMR Sigortası Nedir? Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan nakliyat firmalarının yaptıkları taşımalar ile ilgili olarak CMR sözleşmesinden kaynaklanan hukuki sorumluluklarını, poliçede belirtilen özel şart ve limitler ile teminat altına alan sigorta türüdür Poliçeler yıllık yapılır, primler aylık tahsil edilir. Sigortalının C2 belgesi esas alınır. Yıllık blok poliçeler de üretilebilmektedir.

34 Tekne/Yat Sigortaları
Nakliyat Sigortası Türleri Tekne/Yat Sigortaları

35 Tekne/Yat Sigortaları Nedir?
Bu sigorta türü, teknenin ve bunların makinelerinin seyrüsefer halinde veya karada çekiliyken karşılaşabileceği risklere teminat verir.

36 Tekne/Yat Sigortaları Teminat Türleri
- Tam Zıya Teminatı - Institute Yacht Clauses Harp ve Grev Teminatı (ek teminattır)

37 Tekne/Yat Sigortaları Neleri Kapsar?
- Tüm deniz kaza ve tehlikeleri - Yangın, yıldırım, infilak - Deprem, volkanik patlama - Korsanlık - Hava taşıtları ile temas - Yatın veya yat isminin üzerinde yazılı olduğu botların çalınması - 3. Şahıs Sorumluluk Teminatı - Harp&Grev Rizikoları (ek teminattır)

38 Emtia Cinsi / Ambalaja Göre Muhtemel Hasar Cinsleri
Emtia sigortalarında, riziko takdiri açısından, malın cinsi ve taşıma, ambalaj biçimine göre ne tür hasarlara maruz kalabileceğini görelim; Malın Cinsi Taşıma&Ambalaj Biçimi Muhtemel Hasar Nedeni Çimento dökme, torbalarda, çelik kaplarda eksiklik, suyla temas Kömür dökme kendiliğinden yanma, suyla temas Pamuk balyalarda yangın, balyaların patlaması, suyla temas Et soğutma tesisatlı araçlar soğutma tesisatında arıza Pirinç torbalarda ağırlık kaybı, rutubet Şeker dökme, torbalarda rutubet Hububat dökme, torbalarda eksiklik, böceklenme, suyla temas Meyve-sebze soğutma tesisatlı araçlar soğutma tesisatında arıza, eksiklik Konserve Gıda kolilerde patlama, paslanma Gübre dökme, torbalarda rutubet, torbaların patlaması, yırtılması Elektrikli ve elektronik aletler özel koli ve ambalajda çarpma, ıslanma, kötü istif Motorlu araçlar ambalajsız çizilme, çarpma, kısmi çalınma (yed.lastik,radyo teyp vb.) Petrol ve petrol ürünleri dökme, varillerde kirlenme, eksiklik

39 Riziko Kabul Esaslarımız
Acente Yetki Limiti: ,00 TL’dir. *Abonman sözleşmeliler özel !!! Klası olmayan gemilerle yapılacak sevkiyatlar Yaşı arası gemilerle yapılacak sevkiyatlar 40 yaş üzeri gemilerle yapılacak sevkiyatlar FFL Kira kaybı Chartering/3.şahıslara kiralama

40 Riziko Kabul Esaslarımız
Münih Re. Held Covered ülkeler Rücu feragatli işler Limana gelmiş yükler Gemi kayıtları Blok poliçeler Sergileme teminatı Dökme yükler – survey Riziko Analizi

41 Sigorta Marketinde Durum / Piyasa Koşulları
Oto branşındaki sektör zararı Oto dışına olan yönelim Son zamanlardaki yangın branşında kötü gidişat (büyük yangınlar) Nakliyat branşının giderek öneminin daha çok kavranması Nakliyat branşında bazı yurtdışı kısıtlamalar / Sanction Clause Abonman müşterilere yaklaşım

42 Sektör Analizi / Nakliyat Emtia
Sıra Şirket adı Ay Ay Toplam üretim (TL) Pazar Payı % 9 Eureko % 6,47 % 5,61 10 Yapı Kredi % 4,98 % 5,21 11 Zurich % 5,26 % 5,02 12 HDI % 3,25 % 4,94 13 Groupama % 4,66 % 4,29 14 Ray % 4,25 % 3,80 15 Sompo Japan % 2,72 % 2,57 16 Aviva % 2,47 Sıra Şirket adı Ay Ay Toplam üretim (TL) Pazar Payı % 1 Anadolu % 10,93 % 11,86 2 Axa % 8,51 % 8,64 3 Ergo % 8,79 % 7,73 4 Allianz % 7,56 % 7,45 5 Mapfre Genel % 6,69 % 7,22 6 HDI % 4,94 % 6,41 7 Gunes % 6,85 % 6,35 8 Zurich % 5,02 % 5,85 9 Yapı Kredi % 5,21 % 5,70

43 Sektör Analizi / Nakliyat Emtia
Sıra Şirket adı Ay Ay Değişim % Reel Değişim % Toplam üretim (TL) Pazar Payı % 1 Anadolu % 10,11 % 12,24 % 46,96 % 34,43 2 HDI % 5,40 % 10,92 % 145,59 % 124,65 3 Ergo % 7,29 % 7,92 % 31,85 % 20,61 4 Axa % 8,84 % 7,36 % 1,10 -% 7,52 5 Mapfre Genel % 7,22 % 6,99 % 17,49 % 7,47 6 Allianz % 7,83 % 6,79 % 5,23 -% 3,74 7 Ak % 5,47 % 6,43 % 42,61 % 30,45 8 Zurich % 6,96 % 5,90 % 2,96 -% 5,82 9 Groupama % 4,86 % 5,60 % 39,92 % 28,00 10 Gunes % 6,77 % 5,14 -% 7,91 -% 15,76 İLK 10 ŞİRKET % 70,74 % 75,28 % 29,17 % 18,16

44 Bir şeye ait her şeyi öğrenin; her şeye dair bir şeyler bilin.

45


"Nakliyat Sevgi Gül." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları