Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİMDE BEN DİLİ SEN DİLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİMDE BEN DİLİ SEN DİLİ"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİMDE BEN DİLİ SEN DİLİ
Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü

2 bu derste hedeflenen kazanımlar
İletişim sürecinde geri bildirim öğesini bilir ve tanımını yapar İletişim sürecinde geri bildirim öğesinin amacını bilir. Geri bildirimin iletişim sürecindeki önemini bilir.

3 SEN DİLİ, Karşımızdaki kişiyi suçlayan bir konuşma şeklidir. Cümleler sürekli ikinci şahsa göre çekimlenir. Sağlıklı bir konuşma tarzı değildir.

4 SEN MESAJI, sen kelimesi, sen-dilidir
SEN MESAJI, sen kelimesi, sen-dilidir. Bu ifade fiziksel cezalardan daha olumsuz etki yapar. Sen dili kızgınlığın gerçek nedenini açıklamaz.

5 Çocuk anne babasının neden kızdığını anlayamaz
Çocuk anne babasının neden kızdığını anlayamaz. Ancak çocuk,’Benim annem babam her şeye kızar’ der.Sen dili ile gönderilen kızgınlık ifadeleri, davranışa değil, kişiye yönelik açık saldırıdır.

6 Kızgınlığın kişiye yönelik olması çocuğu sarsar,gücendirir, kızdırır, onun karşılık vermesine yol açar. Zamanla çocuk içine kapanır iletişimini keser.

7 Çocuk sevilmediğini düşünebilir
Çocuk sevilmediğini düşünebilir. Onuru kırılan çocuk, "Ama siz de hatalı davranıyorsunuz" diyerek karşılık vermeye başlar. O da duygularını sen dili ile ifade etmeyi öğrenir. Bu durumda anne-babalar çocuğa daha fazla ceza vermeye başlarlar.

8 "Sen" Mesajı Yerine "Ben" Mesajı

9 "Ben" dili, kişinin o anda karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır. Duygu ve düşüncelerimizi içtenlikle ifade etmemizdir. Başkalarıyla ilgili değerlendirme ve yorumlarımızı değil, kendi duygu ve yaşantılarımızı açıklarlar.

10 "Ben" mesajını duyan kişi, karşısındakine ne hissettirdiğini öğrenir ve eğer bu olumsuz bir duyguysa, kendi isteğiyle davranışını değiştirir ya da değiştirmez. Yani davranışının sorumluluğu tümüyle kendine aittir.

11 Suçlama olmadığı için "ben" mesajı ile gönderilen iletiler, genellikle gönüllü bir farklı davranma çabasına zemin hazırlayabilir.

12 "Ben" dilinin en önemli yararı ise, karşımızdaki kişiye "ben böyle hissediyorum ama bu davranışın herkese böyle hissettirmeyebilir" anlamını içeren bir ileti gönderildiğinden, onun suçlanmadan kendini gözden geçirmesine olanak tanımasıdır. Çünkü kesinlik içeren yargılamalar karşısında özellikle çocuklar, ne yapacaklarını bilemezler.

13 -"Sen" mesajı yerine... - Baba: Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun!
-"Ben" mesajı verin... - Baba: Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum. -"Sen" mesajı yerine... - Anne: Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!! -"Ben" mesajı verin... - Anne: Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum.

14 -"Sen" mesajı yerine Baba: Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun! -"Ben" mesajı verin... - Baba: Bu akşam çok yorgun hissediyorum canım. İstersen oyun oynamayı başka bir akşama erteleyelim.

15 "Sen" mesajı iletişimi engeller
"Sen" mesajı iletişimi engeller. Sen mesajı, sen dilidir ve genellikle kızgınlık ifadesi için kullanılır. Sen mesajları, bizim hakkımızda bir ileti göndermez, odak hep karşımızdaki kişidir. "Ben" mesajı gönderen kişi, kendi hislerini ve duygularını karşısındaki kişiyle paylaşmak isteğindedir. "Ben" mesajları karşımızdaki kişiyi suçlayıcı ifadelerden arınmış ve tümüyle kendi duygu ve düşüncelerimizi içerdiğinden, iletişimin olumlu sürmesine yardımcı olabilirler.

16 Kızgınlık hissettiğimiz durumlarda, bunu "ben" mesajı ile iletmemiz, karşımızdakinin savunmaya geçmesini, öfkeyle karşılık vermesini, kendini kıstırılmış hissetmesini, suçlanmasını ve konuşmaktan kaçınmasını engelleyebilir.

17 Sen dilinin özellikleri
İtham edici, kızgınlı mantıklı ve suçlayıcıdır. Davranıştan çok kişiliğe yöneliktir. Kişiye anlaşılmadığını hissettirir. Yeniden konuşma isteğini engelleyicidir. Neye kızıldığının anlaşılmamasına neden olur. Kişiyi incitir, kırar. Kişinin direnmesine, yani savunucu iletişime neden olur. Bizim hakkımızda herhangi bir mesaj yoktur. Karşıdaki insan odaklanılan noktadır. .

18 Ben Dili; Savunmaya itmez. Suçluluk hissettirmez. Duygunun nedeni anlaşıldığı için iletişim sağlıklı olur. Ben iletisi alan kişi başkalarını düşünmeyi de öğrenir. Yakınlaşmayı sağlar Anlaşmazlıkları azaltır. Konuşan kişiyi rahatlatır

19 Sen dili; Müziği hemen kapat
Sen dili; Müziği hemen kapat. Sen çok düşüncesiz davranan bir sorumsuzsun. Ben dili; Annenle konuşmamız gereken çok önemli bir konu var. Müziğin sesini bu kadar açtığın zaman birbirimizi anlayamıyoruz ve engellendikçe gerçekten kızıyorum.

20 Sen dili; Seni göremeyince çok kızdım
Sen dili; Seni göremeyince çok kızdım. Ben dili; Seni göremeyince çok korktum. Sen dili; Neden eve böyle geç kalıyorsun seni laf anlamaz. Ben dili; Eve geç kaldığında, seni merak ediyorum, endişeleniyorum

21 Sen dili; Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye
Sen dili; Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi?  Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun! Ben dili; Bu akşam çok yorgun hissediyorum canım. İstersen oyun oynamayı başka bir akşama erteleyelim.

22 KAYNAKLAR Baltaş, Z. ve Baltaş, A Bedenin Dili. Remzi Kitabevi. İstanbul. Balcı S., Yılmaz M Çocukları Anaokuluna Devam Eden Annelere Verilen İletişim Becerileri Eğitiminin Ailenin İşlevlerine Etkisi. Türk PDR Dergisi, Vol:14. Ergin, A. ve Birol, C Eğitimde İletişim. Anı Yayıncılık. Ankara.


"İLETİŞİMDE BEN DİLİ SEN DİLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları