Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPAY ZEKA. Doğal zeka normal olarak aşağıdaki nitelikler ile birleştirilebilir.  Deneyimden öğrenme  Deneyim bazlı mantık kararları alma  Güçlü duygu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPAY ZEKA. Doğal zeka normal olarak aşağıdaki nitelikler ile birleştirilebilir.  Deneyimden öğrenme  Deneyim bazlı mantık kararları alma  Güçlü duygu."— Sunum transkripti:

1 YAPAY ZEKA

2 Doğal zeka normal olarak aşağıdaki nitelikler ile birleştirilebilir.  Deneyimden öğrenme  Deneyim bazlı mantık kararları alma  Güçlü duygu üretme ZEKA NEDİR ?

3 Yapay zeka, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmesine yöneliktir. Yani bilgisayarın, insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmesini sağlar. Başka bir deyişle, Yapay zeka bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlar. Makinelerin karmaşık sorunları insana benzer şekilde çözmesine yardımcı olur. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar artık bilgisayar yardımıyla etkili bir şekilde çözülebilir. YAPAY ZEKA NEDİR ?

4 YAPAY ZEKANIN GELİŞİM SÜRECİ  1300-1950 Yılları arasında yapay zeka ile ilgili çeşitli düşünceler, teoriler ortaya atılmış ve makaleler yayınlanmıştır.  1951 Marvin Minsky and Dean Edmunds ilk yapay sinir ağı icat edilmiştir.  1956'da gerçekleşen seminerde, yapay zeka ilk kez yeni bir çalışma alanını olarak kabul edilmiştir.  1955-1997 yılları arası Logic theory, Machine learning, SHRDLU programı, XCON programı ortaya çıktı.  1997 Deep Blue, bir dünya satranç şampiyonu yenen ilk bilgisayar satranç oyun programı oldu.  2009 Google sürücüsüz araç geliştirmeye başladı.  2012 Apple Siri’yi tanıttı ve cihazlarında kullanmaya başladı.

5  2013 yılında Facebook, beyin hücrelerinin süreçlerinin incelemesinden başlayarak ilerleyeceği yapay zeka geliştirmesi ile 700 milyon kişinin paylaşımlarını, beğenilerini anlayacağı ve anlamlandırması planladı. Bu çalışma ile deep learning süreci daha hızlandırılmış oldu. En basit anlatımla Facebook fotoğrafı kullanıcı tarafından etiketlenmemiş olsa da Facebook kime ait olduğunu bilecekti.  2014 yılında Google yapay zeka şirketi Deepmind’ı satın aldı. Vicarious hayal edebilen bir yazılım geliştirdi.

6 IPSoft şirketi insanların ne sorduğunu, nasıl hissettiğini anlayabilen bir sanal asistan (Amelia) yapıldı.  2015 yılında Google tarafından ‘’Machine learning tool’’ ve kendi kendine oyun öğrenebilen yapay zeka geliştirildi. 2015 ETH Zürih (Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü) ve Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların birlikte yürüttüğü, öğrenebilen ve kendisini geliştirebilen robot projesi üretildi.

7  2017 NVIDIA PilotNet adını verdiği ve insanları gözlemleyerek bir otomobili sürmeyi öğrenen, sinir ağı tabanlı bir sistem geliştirdi.  2017 Google video içeriğini tanıyıp aranabilir hale getiren ‘machine learning’ API’ını yayınladı.  2017 Nottingham Üniversitesi araştırmacıları, hangi hastaların 10 yıl içinde inme veya kalp krizi geçireceğini tahmin edebilmek için rutin tıbbi verileri tarayan bir yapay zeka sistemi geliştirdi.araştırmacıları

8  2018 Blockchain tabanlı bir yapay zeka SingulartyNET, anti merkezcil bir yapay zeka platformu. Goertzel ve ekibi, görüntü tanımlamadan doğal dil işlemeye kadar bir çok yapay zeka algoritmasını etkin bir şekilde çalıştırabilen blok zincir tabanlı bir alt yapı oluşturmayı planlıyor. Sistem ayrıca hangi algoritmaların daha çok kullanıldığını takip etmek ve geliştiricilerin buna göre hareket etmesini sağlamak içinde kullanılabilecek.SingulartyNET

9  İnsan gibi davranabilmek (Bir yazılımın insan gibi davranabilmesi): Turing testi ile açıklanıyor. Her yazdığımız kod bir Turing makinesidir. Turing testini kısaca şöyle açıklayabiliriz: Bir duvarın arkasındaki iki kişi ile yazışıyorsunuz. Bir tanesinde gerçek bir insan var diğerinde bir yapay zekâ yazılımı var. Soru şu: Siz yazışmalara bakarak hangisinin insan hangisinin yapay zekâ olduğunu anlayabilir misiniz? Burada her türlü soru sorabilirsiniz. Yanında kim var? Yanındaki insan mı? İnsan mısın? 4096 nın karekökünü sorup ne kadar hızlı hesapladığını da bulabilirsiniz. Ne var ne yok gibi sohbet soruları da sorabilirsiniz. Her şeyi sorabilirsiniz. Bu konuşmanın neticesinde şayet bu yapay zekâ sitemi sizi kandırıp sizi insan olduğuna ikna edebiliyorsa o zaman bu sisteme başarılı diyoruz. Bu Turing Testini geçmiş oluyor. Kısacası bir yazılım la insanın rekabet ettiği bir durum. Yapay Zekâ da 4 temel konu ön plandadır:

10  Rasyonel bir şekilde düşünebilmek: Mantık kullanmak ve mantıksal çıkarımlar yapmak. Tümevarım ve Tümden gelim kavramlarının kullanılması. İspat edilebilir bir sonuca ulaşmak.  Rasyonel bir şekilde hareket edebilmek: Mantık kullanarak tespit edilen aksiyonları gerçekleştirmek.  İnsan gibi düşünebilmek (Bir yazılımın insan gibi düşünebilmesi) : Bilişsel bilim (cognitive science) insan gibi düşünmeyi hedefleyen bir bilimdir. Bunun içerisinde psikoloji, dilbilimi, sosyoloji, davranış bilimi, matematik, mantık ve felsefe gibi birçok bilim var. Sistemin problemleri insanın çözdüğü gibi çözmesi asıl amaçtır.

11  Öncelikli olarak bilinmesi gereken önemli bir husus var ki yapay zekâ, akıllı sistemler ve makineler tasarlama üzerine odaklanmış titiz bir bilim olup bir ölçüde beyin hakkında bildiklerimizden esinlenerek algoritmik teknikler kullanmaktadır. Çoğu modern AI sistemi çok basit birbirine bağlı birimlerin geniş ağlarını taklit eden bir bilgisayar kodu yani beynin içindeki nöronlara benzeyen yapay sinir ağları kullanır. Nasıl ki insan ve hayvan beyinleri nöronlar arasındaki bağlantıları değiştirerek öğreniyorlar, bu ağlar da birimler arasındaki bağlantıları modifiye ederek kendi tecrübelerinden yeni bilgiler öğrenebilirler. Modern sinir ağları belli bir örüntüyü tanımayı, farklı diller arasında çeviri yapmayı, basit seviyede mantıksal akıl yürütmeyi, görüntüler oluşturmayı ve hatta yeni fikirler oluşturmayı öğrenebilirler.  Tabii ki insan ve hayvan beyinlerinden farklı olarak tüm bunlar, milyonlarca birim ve milyarlarca bağlantıya sahip sinir ağlarını çalıştırmak için tasarlanmış bir dizi kodlanmış program aracılığıyla göz kamaştırıcı bir hızda gerçekleşir. Bu çok sayıdaki basit element arasındaki etkileşimden de yapay zekâ ortaya çıkar. Yapay zeka nasıl oluşur ?

12  Yapay zeka, ilk geliştirilme aşamasında sadece laboratuvarlarda test için kullanılıyordu ancak günümüzde yapay zeka bilimden günlük kullanıma kadar daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılıyor.  Yapay Zekanın bu ölçüde yaygınlaşmasınınsa iki büyük nedeni var. Bunlardan ilki ticari açıdan yapay zekanın çok karlı olması ve insan faktörünü ortadan kaldırdığı için maliyeti düşürmesidir. İkincisi nedeniyse yapay zeka ve bilgisayar teknolojisi konusunda insanlığın eriştiği bilgi ve olanaklardır. Bugün yapay zekayı kullandığımız başlıca alanlara şu şekilde örnek verebiliriz; Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

13 Sanal Asistanlar:

14

15

16

17

18

19

20


"YAPAY ZEKA. Doğal zeka normal olarak aşağıdaki nitelikler ile birleştirilebilir.  Deneyimden öğrenme  Deneyim bazlı mantık kararları alma  Güçlü duygu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları