Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL BALKANLAR KOLEJİ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN SEÇİMİ –YKS BİLGİLENDİRME SEMİNERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL BALKANLAR KOLEJİ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN SEÇİMİ –YKS BİLGİLENDİRME SEMİNERİ."— Sunum transkripti:

1 ÖZEL BALKANLAR KOLEJİ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN SEÇİMİ –YKS BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

2 NELERDEN BAHSEDECEĞİZ?  Alan Seçimi nedir?  Alan Seçimi Önemi  Alan Seçimi Değişimi  Sözel Alan Dersleri  Sayısal Alan Dersleri  Eşit Ağırlık Dersleri  Sözel grubu Meslekler  Sayısal Grubu Meslekler  Eşit Ağırlık Meslekler  YKS nedir?  YKS Başvuru Ücretleri  TYT nedir?-AYTNedir?  YDT nedir?  Adaylara tavsiyemiz

3

4 Öğrencinin ilgi,istek ve yetenekleri ışığında yaptığı bir tercihtir. Lisede en uygun alana yönelmek; bireyin en uygun yükseköğretim programlarına ve daha güvenli bir geleceğe ulaşması anlamına gelir. ALAN SEÇİMİ

5 YKS ‘de yarışılacak aday sayısını, Hangi bölümlerin- mesleklerin tercih edilebileceğini belirler. BİR MESLEK İSE:  Nasıl bir işte çalışılacağını,  İlerde iş bulup bulunamayacağını,  Toplumsal saygınlığı-sosyal prestiji  Kimlerle etkileşim-iletişim içinde bulunacağını,  Nerde oturulacağını,  Yaşam tarzını,  Kiminle evlenileceğini,  Yaşam başarısını yaşam doyumunu ETKİLEYECEKTİR… SEÇİLEN ALAN… Alan Seçiminin Önemi

6 ALAN SEÇİMİ İÇİN 1-KİŞİNİN YETENEKLERİNİN BELİRLENMESİ (BEN NELER YAPABİLİRİM, HANGİ EĞİTİM PROGRAMINDA BAŞARILI OLABİLİRİM 2-İLGİ ALANLARININ BELİRLENMESİ. (BEN NELERİ YAPMAKTAN HOŞLANIRIM)‏ 3-İŞ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ (BEN NE İSTİYORUM) MESLEKTE NEYE ÖNEM VERİYORSUNUZ, MESLEKTEKİ BEKLENTİNİZ NE?

7 ALAN SEÇİMİ İÇİN 4-KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ(KARAKTERİM NASIL) MESLEK SEÇİMİNDEKİ İSABET, KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ ÇOK İYİ TANIYIP BUNLAR DOĞRULTUSUNDA MESLEKLERE YÖNELMEYE BAĞLIDIR. 5-İLGİ DUYULAN MESLEKLERİN TANINMASI. NE KADAR KAZANABİLİRİM YERİNE BEN HANGİ İŞİ EN İYİ VE SEVEREK YAPABİLİRİM.

8 YETENEKLERİMİZ Yetenek, herhangi bir davranışı (bilgi veya beceriyi) öğrenebilmek için doğuşta sahip olunan gizilgücün (kapasitenin) çevre ile etkileşim sonucu geliştirilmiş ve yeni öğrenmeler için hazır hale getirilmiş kısmını ifade eder. Böylece bir kişinin belli bir yaşa kadar geliştirdiği becerilere bakarak onun daha sonra göreceği eğitimden ne ölçüde yararlanabileceği hakkında bir tahminde bulunabiliriz. Öğrenilecek davranışlar zorlaştıkça ve karmaşıklaştıkça onları öğrenmek için gereken yetenek düzeyi de yüksek olacaktır.

9 İLGİLERİMİZ İLGİ: BİR KİMSENİN BİR KİŞİYE, NESNEYE VEYA FAALİYETE KARŞI GÖSTERDİĞİ HOŞLANMA, HOŞLANMAMA YA DA KAYITSIZ KALMA ŞEKLİNDEKİ TEPKİ OLARAK TANIMLANIR.

10 YKS’DE YÜKSEK BAŞARI İÇİN DOĞRU BİR ALAN SEÇİMİ + OKUL BAŞARISI (OBP)‏ + İYİ BİR HAZIRLIK SÜRECİ + İYİ BİR SINAV SONUCU (ÖSYS HAM PUAN )‏

11 FEN BİLİMLERİ ALANI Biyoloji – Fizik – Kimya - Matematik SOSYAL BİLİMLER ALANI Türk Dili ve Edeb.-Dil ve Anlatım – Tarih - Coğrafya TÜRKÇE MATEMATİK ALANI Türk Dili ve Edeb. - Dil ve Anlatım – Matematik YABANCI DİL ALANI Türk Dili ve Edeb.- Dil ve Anlatım – Yabancı Dil Lise Alanları ve Alan Dersleri…

12 Yönlendirme, öğrenci ve velisinin görüşü alınarak;  İlgili Müdür Yardımcısı,  Sınıf Öğretmeni ve  Rehber Öğretmen tarafından yapılır. Liselerde sınıf geçme yönetmeliğinin 45.Maddesine göre; Alan seçimi 10.sınıfın ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılır. Alan Seçiminde Yönlendirme Ne zaman ve Kimler Tarafından Yapılır ?

13 İyİ bir seçim nasıl olmalIdIr? DERSLERİ-ALANLARI İYİ TANI Alanlar iyi bir şekilde araştırılmalı. Alanlarda, hangi derslerin bulunduğu incelenmelidir. Alan içerisinde ne gibi staj imkanları, alan bitiminde ne gibi iş imkanları olduğu araştırılmalıdır. Yks’ de hangi bölümler tercih edilebilir?

14 DERSLERİ-ALANLARI İYİ TANI Alanlar iyi bir şekilde araştırılmalı. Alanlarda, hangi derslerin bulunduğu incelenmelidir. Alan içerisinde ne gibi staj imkanları, alan bitiminde ne gibi iş imkanları olduğu araştırılmalıdır. YGS-LYS de hangi bölümler tercih edilebilir, hangi bölümlere ek puan alınır ve hangi bölümlere varsa sınavsız geçilebilir ?

15 KENDİNİ TANI İlgilerimizin, yeteneğimizin farkında olmalıyız. Bu doğrultuda seçim yapmalıyız. İlgi ve yeteneklerimizle, seçmek istediğimiz alanın ne kadar örtüştüğünü iyi analiz etmemiz gerekir. İlgi ve yeteneklerimizin farkında değilsek bu konuda uzman kişilerden yardım almalıyız.

16 HEDEFLEDİĞİN MESLEĞİ ARAŞTIR Hedeflediğimiz mesleğin şartlarını en iyi o mesleği yapan insanlardan öğrenebiliriz. Günümüzde artık istediğimiz meslek sahibine ulaşmak kolay. Mesleğin şartlarını öğrendikten sonra, bizi o mesleğe götürecek alanı-ders seçimini daha etkili yapabiliriz.

17 SEÇİMİNİ YAP Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra artık karar verme zamanı. Okul Rehberlik Servisi, öğretmenlerimiz ve ailemizle görüştükten sonra etkili bir şekilde seçimimizi yapmalıyız.

18 ANNE-BABA OLARAK NE YAPMALIYIZ? Aile baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Geleneksel, güncel olmayan yanlış bilgilerle aile üyeleri, öğrenciyi yanlış yönlendirebilmektedirler. Çevre baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Sadece arkadaşlarıyla aynı sınıfta okumak için hiç araştırmadığı alana giden öğrencilerimiz bulunmaktadır.

19 Popüler bir meslek sahibi olmak için,öğrenciler yanlış seçimlerde bulunabiliyorlar. Popüler olan bir mesleğin bizi mutlu etme garantisi yoktur. Yanlış bilgi veya bilgisizlik, yanlış seçim yapmaya neden olabilir. Ders, alan seçimlerinde Okul Rehberlik Servisinden yardım alınmalıdır.

20 2018 ÖSYS SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (TYT – AYT) BİLGİLENDİRMESİ

21 ÖSYS’NİN UYGULANIŞININ YENİ HALİ: YKS SINAVLARI: YGS YERİNE BİRİNCİ AŞAMA: TEMEL YETENEK TESTİ (TYT) LYS YERİNE İKİNCİ AŞAMA: ALAN YETERLİKİK TESTİ (AYT) GETİRİLMİŞTİR

22 2018 ÖSYS BAŞVURUSU Başvuru Tarihi: 01-21 Mart 2018 Geç Başvuru Tarihi: 04 Nisan 2018 TYT ve AYT ve DİL Sonuçlarının Açıklanması: 31/07/2018

23 YKS BAŞVURU ÜCRETLERİ I. AŞAMA TYT BAŞVURU ÜCRETİ: 50 TL II. AŞAMA AYT BAŞVURU ÜCRETİ: 50 TL DİL SINAVI BAŞVURU ÜCRETİ: 50 TL

24 TYT NEDİR? (BİRİNCİ AŞAMA SINAVI) TEMEL YETENEK TESTİ İlk aşama sınavı olup yükseköğretime geçiş yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken bir sınavdır. Temel Yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen temel düzeyde bilgi, beceri, hazırbulunuşluk ve yetkinlikleri kapsar.

25

26 TYT - YGS ARASINDAKİ İLİŞKİ TYT mantık ve uygulanış olarak YGS’nin ileri bir seviyesidir. Türkçe ve Matematik soruları bu sınavın üçte ikisini oluşturmaktadır. YÖK son yıllarda yaptığı YGS’lerde sorduğu sorularda aslında bu mantık değişikliğinin uygulamasını başlatmıştır. TYT bir nevi DGS ve ALES sınavlarına benzeme yoluna girmiştir. Fakat 9 ve 10. sınıf derslerin temel ortak konu ve kavramlarını bilmek gerekir.

27 TYT KAPSAMI TARİH: 9-10. sınıf ve İnkılap Tarihi Coğrafya: 9-10. sınıf Felsefe (Ortak Zorunlu Felsefedir) Din Kültürü: (Ortak Zorunlu) Fizik, Kimya Biyoloji: 9. ve 10. sınıf. Matematik: 9. ve 10. Sınıf (Mat-Geo Konuları) Türkçe: Dil Anlatım Dersi ve Paragraf Konuları

28 TYT UYGULANIŞI TEK SORU KİTAPÇIĞI DAĞITILACAKTIR. 23/HAZİRAN 2017 CUMARTESİ GÜNÜ SINAV SÜRESİ 120 SORU İÇİN 135 DAKİKADIR. TYT BAŞLAMA SAATİ DUYURULACAKTIR. AÇIK UÇLU SORU SORULMAYACAK VE 4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEKTİR.

29 TYT SONUÇLARI NERELERDE KULLANILICAK TYT’DE 150 HAM PUANIN ÜSTÜ: * Önlisans programların (Örgün Açıköğretim) tercihinde, * Özel yetenek sınavlarına ön başvuruda, * İkinci aşama Alan Yeterlilik Sınavında puan hesaplanma hakkı verir. Not: İkinci aşamaya giriş barajı olan, İlk aşamada 180 puan alma şartı 150 puana indirilmiştir.

30 ADAYLARA TAVSİYEMİZ TYT sınavında adayların daha iyi hazırlanabilmesi için kaliteli ve edebi değeri olan kitapları okuması, Matematik içinde analitik düşünme, problem çözme, soyut düşünebilme gibi yeteneklerini geliştirecek egzersizler yapmaları yerinde olur.

31 YKS’DE İKİNCİ AŞAMA SINAVI: ALAN YETERLİLİK TESTİ AYT

32 İKİNCİ AŞAMA AYT’YE GİRİŞ 24 HAZİRAN PAZAR SABAH UYGULANACAKTIR ADAY TYT PUANINI BİLMEDEN AYT’YE GİRECEKTİR. (Not: Aday TYT’den 150 puanı geçememiş ise AYT’ye girmiş olsa bile AYT puanı hesaplanmayacaktır.) DİL SINAVI 24 HAZİRAN PAZAR ÖĞLEDEN SONRA UYGULAANCAKTIR

33 AYT DERS KAPSAMLARI ve SORU SAYILARI

34 Sosyal Bilimler Tarih-1 ve Coğrafya-1 Kapsamı Coğrafya-1: coğrafya öğretim programında belirtilen 9. ve 10. sınıf kazanımlarından oluşmaktadır Tarih-1: Tarih dersinin 9 ve 10. sınıf tarih ve İnkılap Tarihi kazanımlarından oluşmaktadır.

35 Sosyal Bilimler-2 Sınavı:

36 Sosyal Bilimler-2 Ders Kapsamları Felsefe Grubu: Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık Derslerinin tüm lise müfredatını kapsamaktadır. Tarih-2 Coğrafya-2 derslerinin konu kapsamı; yukarıda belirtilen bu derslerin ortak konuları dışında kalan diğer tüm lise müfredatını kapsar. Din dersinden muaf olan adaylar, ilave felsefe grubu sorularını yanıtlayacaktır.

37 Fen Bilimleri Sınavı: Bu derslerin tüm lise müfredatını kapsar.

38 Matematik Sınavı: Tüm Lise Matematik ve Geometri konularını kapsamaktadır. Muhtemelen 25-30 mat 15-10 geometri sorusu sorulacaktır Matematik Soru Sayısı Toplam 40 Not: AYT’de hangi derslerde hangi konuların sorulacağı bilgisine genctercih.com dan ulaşabilirsiniz.

39 Dil Sınavı: İng. Alm. Frnsz. Rusça ve Arapça Dillerinden yapılır. Aday bu 5 dilden birini seçerek Dil sınavına girer. 80 soru sorulacaktır. O dilin tüm lise müfredatını kapsamaktadır. Beş farklı dilden yapılacak sınavda tek puanlama ve sıra olacaktır. 24 Haziran Pazar öğleden sonra uygulanacaktır 120 dakika sınav süresi olacaktır.

40

41 HANGİ ALAN HANGİ BÖLÜM ?

42 BAŞARI SINIRLAMASI ŞARTI: Tıp: 40.000 (Sayısal puanda) Hukuk: 150.000 (EA Puanda) Mimarlık: 200.000 (Sayısal puanda) Öğretmenlikler: 240.000 (Say-EA-Söz-Dil Puanda) Mühendislikler: 240.000 (Sayısal puanda) (Su, Orman ve Ziraat mühendislikleri hariç) Adayların bu programları tercih edebilmeleri için ilgili puan türlerinde, belirtilen başarı sırası içinde olması gerekmektedir.

43 YKS ALANLARI VE PUAN TÜRLERİ: TÜRKÇE SOSYAL / SÖZEL ALAN: ESKİ LYS PUAN TÜRLERİ TS-1, TS-2 SÖZEL (SÖZ) AYT’DE GİRMESİ GEREKEN SINAVLAR YKS’DE EDEBİYAT - SOSYAL BİLİMLER 1 SINAVI 40 SORU ve SOSYAL BİLİMLER 2 SINAVI 40 SORU

44 BAŞLICA SÖZEL ALANIN LİSANS PROGRAMLARI TÜRKDİLİ EDEBİYATI, TÜRKÇE, TARİH, COĞRAFYA, SOSYAL BİL. DİĞER TÜRK DİLLERİ KÜLTÜR PROGRAMLARI İLAHİYAT PROGRAMLARI OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ, ÖZEL EĞİTİM ÖĞRT. İLETİŞİM –GAZETECİLİK- RTS – GÖRSEL İLETİŞİM HALKLA İLİŞKİLER REKLAMCILIK- TANITIM YENİ MEDYA, GÖRSEL İLETİŞİM GASTRONOMİ

45 SÖZEL PUAN TÜRLERİ Sosyal programlar için (Basın yayın, co ğ rafya, halkla ili ş kiler, reklamcılık vb.) Türkçe edebiyat ve tarih programları için (Türk dili edebiyatı, tarih,Türkçe Ö ğ r, Sümeroloji vb.)

46 EŞİT AĞIRLIK / TÜRKÇE MATEMATİK ALAN ESKİ LYS PUAN TÜRLERİ TM-1, TM-2 TM,3 EŞİT AĞIRLIK (EA) AYT’DE GİRMESİ GEREKEN SINAVLAR YKS’DE EDEBİYAT - SOSYAL BİLİMLER 1 SINAVI 40 SORU ve METEMATİK SINAVI 40 SORU

47 BAŞLICA TM ALANIN LİSANS PROGRAMLARI HUKUK SİYASET, KAMU, ULUSLARARASI İLİŞ. İKTİSAT, İŞLETME, YÖNETİM PROGRAMLARI TİCARET LOJİSTİK PROGRAMLARI BANKACLIK, SİGORTA, FİNANS, EKONOMİ TURİZM RPOGRAMLARI FELSEFE, SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ, PDR, SINIF ÖĞRT. ÇOCUK GELİŞİMİ SOSYAL HİZMET İÇ MİMARLIK ÇEVRE TASARIM

48 EŞİT AĞIRLIK PUAN TÜRLERİ Azda olsa matematik ağırlıklı programlar (Bankacılık,iktisat,ekonomi,işletme vb.) Matematik ve Türkçe edebiyat eşit ağırlıkta olan (Sınıf öğretmenliği,siyaset bilimi,hukuk, kamu yönt.iç mimarlık,sağlık idaresi vb.) Azda olsa Türkçe,edebiyat ağırlıklı programlar (Psikoloji,sosyoloji,pdr,sosyal hizmet vb.)

49 SAYISAL / MATEMATİK FEN ALAN ESKİ LYS PUAN TÜRLERİ MF-1, MF-2, MF-3 MF-4 SAYISAL(SAY) AYT’DE GİRMESİ GEREKEN SINAVLAR FEN BİLİMLERİ SINAVI 40 SORU ve METEMATİK SINAVI 40 SOR

50 SAYISAL ALANIN MESLEKLER TÜM MÜHENDİSLİKLER UÇAK, GEMİ, HAVACILIK UZAY PROGRAMLARI TIP, DİŞ, ECZACILIK, HEMŞİRELİK, EBELİK, DİL KONUŞMA FİZYOTERAPİ, BESLENME DİY, ODYOLOJİ TÜM SAĞLIK PROG. ZİRAAT PROGRAMLARI İSTATİSTİK, MATEMATİK, BİLGİSAYAR PROGRAMLARI FEN PROGRAMLARI FİZİK – KİMYA – BİYOLOJİ MİMARLIK, İÇ MİMARLIK, TASARIM PROGRAMLARI

51 - Matematik ağırlıklı programlar ( Uzay bilimleri, endüstriyel tasarım, matematik vb.) -Fen ağırlıklı programlar için ( Fizik,,biyoloji, kimya, peyzaj mimarlığı vb.) -Sağlık bilimleri programları için ( Tıp,eczacılık, diş hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik vb.) -Mühendislik ve teknik programlar ( birçok mühendislik, mimarlık, güverte vb.) SAYISAL PUAN TÜR- DERSLERİ

52  2007 ÖSYS Yük. Öğrt. Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu Esas Alınmıştır.

53

54

55 YABANCI DİL ALANI

56 PSK.DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN SENA ALTUĞ


"ÖZEL BALKANLAR KOLEJİ ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN SEÇİMİ –YKS BİLGİLENDİRME SEMİNERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları