Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
Yayınlayanelif gülgör Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları
2
GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan DNA'nın (veya RNA) saf olarak elde edilmesi, 2) Genin yerinin belirlenmesi, 3) Genin çıkarılması, 4) Taşıyıcı (vektör) DNA'nın elde edilmesi, 5) Gen DNA'sının vektör DNA'sı ile birleştirilmesi, 6) Oluşan rekombinant vektör DNA'nın alıcı hücreye aktarılması, 7) Seleksiyon, 8) Gen ürününün kontrol edilmesi.
3
REKOMBİNANT ENZiM ÜRETiMi Enzimler mikroorganizmalardan olduğu kadar bitkilerden ve hayvan dokularından da elde edilmektedirler. Fakat genellikle klasik yöntemlerle elde edilen bu enzimler günümüzde kullanılan modern gıda üretim yöntemlerine uyum sağlayamamaktadırlar. Enzimlerin ekspresyonu için temel olarak üç bileşeni gerektirir: bir gen, geni içeren vektör ve ekspresyonu gerçeklestirecek konak hücre. Enzim eldesinde ürünün miktarı da oldukça önemlidir. Dolayısıyla konak hücrelerin rekombinant enzim üretiminde önemli rolleri bulunmaktadır. Rekombinant DNA teknolojilerinin gelişmesi ile gıdalarda rekombinant mikroorganizmalardan elde edilen enzimlerin kullanılması fikri önem kazanmıştır. Rekombinant mikroorganizmaların kullanılması düşük maliyet ve yüksek erimlilikle enzim eldesini sağlamaktadır. Fakat elde edilen enzimler gıdalarda kullanılacagı için, konak mikroorganizmaların patojenik ve toksijenik potansiyelleri önemlidir. Bu sorun da konak organizmaların mutasyonla güvenilir hale getirilmesiyle veya fermantasyon koşulları düzenlenerek toksin üretilmesine engel olunmasıyla aşılmaktadır. Gıdaların işlenmesinde kullanılan enzimlerin endüstriyel olarak üretimi 1874’lere uzanmaktadır.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.