Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DONANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DONANIMI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DONANIMI

2 Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

3 Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları
Çıktı aygıtları Çevresel aygıtlar

4 Giriş Aygıtları Klavye Fare Tarayıcı Modem (G/Ç) Optik Okuyucu
Barkod Okuyucu Işıklı Kalem Dijital Fotoğraf Makinesi / Kamera Mikrofon Dokunmatik Ekran

5 Giriş Aygıtları - Klavye
Bilgisayarın en önemli giriş aygıtıdır. Bilgisayara veri ve komut girişi klavye kullanılarak yapılır. Klavyede bir devre vardır ve bu sayede basılan tuşun kodu CPU’ya iletilir.

6 Giriş Aygıtları - Klavye
İki tür klavye vardır; F Klavye Q Klavye

7 Giriş Aygıtları - Fare Hareketleri: Göstermek Tıklamak Çift tıklamak
Sürüklemek Sürükleyip bırakmak Sağ düğmeyi tıklamak Tekerlek

8 Giriş Aygıtları - Tarayıcı
Bir resim, bir fotoğraf veya kağıt üzerindeki herhangi bir dokümanı bilgisayar ortamına aktarmamızı sağlayan araçtır.

9 Giriş Aygıtları – Optik Okuyucu

10 Giriş Aygıtları – Barkod Okuyucu

11 Giriş Aygıtları – Işıklı Kalem

12 Giriş Aygıtları – Dijital Fotoğraf Makinesi / Kamera

13 Giriş Aygıtları – Mikrofon

14 Giriş Aygıtları – Dokunmatik Ekran

15 Çıkış Aygıtları Monitör Yazıcı (Printer) Modem (G/Ç) Çizici (Plotter)
Hoparlör Projeksiyon Cihazı

16 Çıkış Aygıtları - Monitör
CRT Monitör LCD Monitör

17 Çıkış Aygıtları - Yazıcı
Ekrandan sonra en yaygın çıkış birimidir. Bilgisayar kaydettiğimiz yazıları, çizelgeleri, resimleri, fotoğrafları, kısaca ekranda durağan olan kağıda dökülebilecek her şeyi yazıcı aracılığıyla bastırabiliriz.

18 Çıkış Aygıtları - Yazıcı
Yazıcı Türleri Nokta Vuruşlu Yazıcılar Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Lazer Yazıcılar

19 Çıkış Aygıtları - Yazıcı
Nokta Vuruşlu Yazıcılar Avantajları; Sarfiyatı çok az (Kağıt ve Şerit masrafları düşük) Dezavantajları; Gürültülü çalışması Pahalı Çıktı kalitesi zayıf

20 Çıkış Aygıtları - Yazıcı
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Avantajları; Sessiz çalışması Fiyatı ucuz Dezavantajları; Sarfiyatı pahalı (Mürekkep kartuşlu sistem) Dayanıklılığı düşük Çıktı kalitesi orta düzeyde

21 Çıkış Aygıtları - Yazıcı
LazerYazıcılar Avantajları; Sessiz çalışması Çıktı kalitesi yüksek düzeyde Çok hızlı çıktı verebilmesi Dezavantajları; Fiyatı pahalı Sarfiyatı pahalı (Toner kartuşlu sistem)

22 Çıkış Aygıtları - Çizici

23 Çıkış Aygıtları - Hoparlör

24 Çıkış Aygıtları – Projeksiyon Cihazı

25 Veri Depolama Aygıtları
Sabit Disk (Hard Disk) Disket USB Flash Bellek CD-ROM DVD Blu Ray Disc

26 Veri Depolama Aygıtları – Sabit Disk (Hard Disk)
Bilgisayarda verilerin kalıcı olarak depolandığı donanım elemanıdır.

27 Veri Depolama Aygıtları – Sabit Disk (Hard Disk)
Sabit disklerin hızları, RPM (Roll Per Minute-Saniyedeki Dönüş Hızı) ile ölçülür. Örnek: 5200 Rpm, 7200 Rpm gibi

28 Veri Depolama Aygıtları – Disket

29 Veri Depolama Aygıtları – USB Flash Bellek
USB = Universal Serial Bus Flash bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Flash belleklerin yapısı elektroniktir. İçerisinde hareket eden bir parça yoktur.

30 Veri Depolama Aygıtları – CD
Lazer teknolojisi kullanılarak bir-defa yazılabilme / okunabilme ortamı sunarlar. CD-ROM driver (sürücüsü) adı verilen cihazlar tarafından okunabilirler.

31 Veri Depolama Aygıtları – CD ve DVD

32 Veri Depolama Aygıtları – DVD
DVD ilk önceleri "Digital Video Disk" anlamına geliyordu. Bunun temel nedeni, ilk uygulamaların video alanında ortaya çıkmış olmasıdır. Fakat bir süre sonra, veri saklama uygulamalarının da önemli olduğu anlaşılmış ve DVD "Digital Versatile Disk (Çok-yönlü Sayısal Disk)" anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

33 Veri Depolama Aygıtları – Blu Ray Disc
Yeni nesil yüksek çözünürlüklü (HD) videoların tek bir diskte saklanabilmesinde yardımcı olurken aynı zamanda çok büyük miktarda veri depolamaya da yardımcı olur.

34 Veri Depolama Aygıtları – Blu Ray Disc
Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya 13 saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahiptir.

35 Veri Saklama Birimleri
Bit 1 Bit 0 ya da 1'den (kapalı devre=0, açık devre=1) oluşur. Byte Bir Byte = 8 Bit tir. KB 1024 Byte = 1 KiloByte [KB] MB 1024 KB = 1 MegaByte [MB] GB 1024 MB = 1 GigaByte [GB] TB 1024 GB = 1 TeraByte [TB] PB 1024 TB = 1 PetaByte [PB] EB 1024 PB = 1 ExaByte [EB]

36 Veri Saklama Birimleri– Örnekler
Disket 1,44 MB CD 700 MB DVD 4,5 GB USB 256 MB 8 GB 32 GB Harddisk 320 GB 500 GB 1 TB

37 İşlemci Nedir? Merkezi İşlem Birimi (MİB) = Central Processing Unit (CPU) Bilgisayarın beyni diyebiliriz.

38 İşlemci Nedir? Çeşitli donanım aygıtlarından gelen verileri işleyerek , aritmetiksel ve mantıksal işlemleri yaparak diğer aygıtların anlayabileceği dile çevirir, ve bu verileri ilgili donanıma gönderir.

39 İşlemci Nedir? İşlemcide gerçekleştirilen tüm işlemlerin zamanında yapılıp yapılmadığını belirlemek için bir “işlem saati” bulunmaktadır. Bu saatin salınımları, saniyede bir milyon döngü (Megahertz) şeklinde ölçülür. 1000 MHz=1GHz dir ve salınım sayısı arttıkça işlemcinin hızı da artar.

40 Anakart Nedir? Anakart tüm sistemin temel kartıdır.
Diğer kartlar (grafik kartı, modem,vb.) anakart üzerindeki genişleme yuvalarına takılır.

41 Anakart PCI AGP CPU Socket RAM Floppy Disk IDE (Harddisk , CD-ROM)

42 Anakart Genişleme Yuvaları Siyah renkte (genel amaçlı) ISA
Ses, ekran, ethernet vb. Kartların takıldığı yuvalardır. ISA Siyah renkte (genel amaçlı) PCI Beyaz renkte (genel amaçlı) AGP Kahverengi, sadece ekran kartı için

43 Bellek Nedir? Bellek, bilgisayarda bir programla ilgili bütün komut ve verilerin işlem görmek üzere depo edildiği, değişik işlemler sırasında oluşan ara ve sonuç bilgilerinin saklandığı kayıt ortamdır.

44 RAM (Ramdom Access Memory)
Bellek Nedir? Bilgisayar kapalı iken de bilgileri saklı tutabilirler. ROM (Read Only Memory) İçerdikleri bilgileri, bilgisayar açık kaldığı sürece saklayabilirler. RAM (Ramdom Access Memory)

45 Ses Kartı Nedir? Bilgisayarın ürettiği sayısal ses verilerini kullanarak ses üretilmesini sağlayan ve bu seslerin hoparlör gibi dış ortamlara aktarılmasını sağlayan karttır.

46 Ekran Kartı Nedir? Bilgisayarın ürettiği sayısal görüntü verilerini kullanarak görüntü üretilmesini sağlayan ve bu görüntülerin monitör gibi dış ortamlara aktarılmasını sağlayan karttır.

47 Modem Nedir? Dahili Modem Harici Modem
İnternete telefon şebekesi aracılığıyla bağlanmak için kullanılan aygıttır. İki türü vardır: Dahili Modem Harici Modem

48 ADSL Nedir? ADSL= Asymmetric Digital Subscriber Line = Asimetrik Sayısal Abone Hattı Mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir.

49 ADSL Avantajları Meşgul sesine son veriyor, telefon ve Data haberleşmesi aynı anda sağlanıyor. Bağlantı kurmak için telefon numarası çevirmeye, işiniz bitince bağlantıyı bitirmeye gerek kalmıyor. Bağlantının isteğiniz dışında kopmuyor, Servis sağlayıcı üzerinde bos hat  aramıyorsunuz Standart Modemle en fazla 56K olan hız probleminiz ortadan kalkıyor, 128Kbps’den başlayan hızlarla Türkiye şartlarında 20Mbps’e kadar ulaşabiliyorsunuz.

50 ADSL Avantajları Video ses çok kolay hızlı iletiliyor,dosya veya web sayfası acarken modeme göre  en az 3 kat daha hızlısınız. İnternete bağlıyken telefonunuz meşgul olmuyor sizi dışarıdan arayanlar internet bağlantınızı kesmenizi beklemiyor, yada İnternet için ayrı bir telefon hattı almanıza gerek kalmıyor. Internet erişimi için kontur yada saat hesabı yapmıyorsunuz.

51 ADSL Modem İki türü vardır; Kablolu ADSL Modem Kablosuz ADSL Modem

52 Ethernet Kartı Nedir? İki bilgisayar arasında veri alışverişi yapmak ya da bir ağa (network) bağlanmak için kullanılır.

53 Veri Aktarım Birimleri
1 Kbps Kilobit per second 1 saniyede aktarılan veri kapasitesidir ve 1000 bps’ye, yani saniyede 1000 bit’e eşittir. 1 KBps Kilobyte per second 1000 Kbps dir ve kısaca 1K olarak gösterilir. Örneğin hızı 56K olan bir modemin veri aktarım kapasitesi saniyede Kilobit= bit olur.

54 Port (Giriş) Nedir? Seri port Modem, Fare,... COM1, COM2 en yavaş
Paralel port Yazıcı LPT1, LPT2 daha hızlı USB Digital kameralar, taşınabilir bellekler en hızlı USB Portları Paralel Port Seri Port COM 2 Seri Port COM 1

55 Klavye Fare Havalandırma USB Seri Port Paralel Port Hoparlör Line-In Mikrofon JoyStick S-Video Monitör

56 Özet – Hangisi Daha İyi? Bilgisayar 1 Bilgisayar 2
İşlemci: Intel® Core™ i5 1,7GHz, Ön Bellek :3 MB Hafıza (RAM) Kapasitesi= 4 GB DDR2, 1333 MHz Disk Kapasitesi = 500 GB SATA II Ekran Kartı= AMD 2 GB Ekran Boyu= 15.6 inch İşlemci: Intel® Core™ i7 1,9GHz, Ön Bellek :4 MB Hafıza (RAM) Kapasitesi= 8 GB DDR3, 1333 MHz Disk Kapasitesi = 320 GB SATA III Ekran Kartı= Nvidia 2 GB Ekran Boyu= 13.3 inch

57 Özet – Hangisi Daha İyi? Bilgisayar 1 Bilgisayar 2
İşlemci: AMD Athlon II X GHz, Hafıza (RAM) Kapasitesi= 2 GB DDR2, 1333 MHz Disk Kapasitesi = 320 GB SATA Ekran Kartı= AMD Radeon 1 GB Optik Sürücü: DVD±RW İşlemci: Intel Pentium 2,7 GHz, Hafıza (RAM) Kapasitesi= 4 GB DDR3, 1333 MHz Disk Kapasitesi = 500 GB SATA II Ekran Kartı= İntel 2 GB Optik Sürücü: CD RW

58 Teşekkürler… Okt. Ebru SOLMAZ


"BİLGİSAYAR DONANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları