Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Biyoloji tarihi Dr. N Oya San Keskin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Biyoloji tarihi Dr. N Oya San Keskin."— Sunum transkripti:

1 Biyoloji tarihi Dr. N Oya San Keskin

2

3 Robert Hooke İngiliz doğa filozofu, mimar ve birden fazla branş-bilge yaşamı üç farklı dönemden oluşmuştu: paradan yoksun bir bilimsel araştırmacı; büyük bir servet elde etti ve 1666’daki büyük Londra yangınından sonra, sıkı çalışmasının ve büyük dürüstlüğünün vermiş olduğu ün aracılığıyla ayakta kaldı ama sonunda hasta oldu ve kıskanç entelektüel anlaşmazlıkların bir parçası oldu

4

5 1665 Micrographia Hooke’un, fosiller üzerindeki mikroskobik gözlemlerine dayanarak, biyolojik gelişimin ilk savunucularından birisi Satürn halkası

6

7

8

9 Antonie Philips van Leeuwenhoek 1632 -1723
Hollandalı tüccar ve bilim adamı Mikrobiyoloji'nin babası Kendi yaptığı mikroskopla tek hücreli canlıları inceliyordu Animalcules (little animals) Egerton, F. N Van Leeuwenhoek as a founder of animal demography. Journal of the History of Biology 1:1–22. Frank N. Egerton (2006) A History of the Ecological Sciences, Part 19: Leeuwenhoek's Microscopic Natural History. Bulletin of the Ecological Society of America: Vol. 87, No. 1, pp

10

11 ???? Buluşu neden Önemli?

12

13

14 Gözlükleri kullanarak kumaşları inceleme
mikro canlıların varlıklarının farkına varınca da başka büyüteçler üretmiş canlıları yakından görebilme imkânına sahip Yaşamı boyunca ürettiği mikroskop merceklerinin sayısı 550 Her biri ile yeni bir inceleme yapmış

15

16 Carl Linnaeus 1707-1778 İsveçli biyolog, hekim ve fizikçi
Linnaeus, biyoloji ve botanikte sınıflandırma esasını getirmiş, bütün canlıları bir cetvelde göstermiştir. Linnaeus, ikili isimlendirmeyi Latince veya Yunanca bir isimden sonra özel bir ikinci isim gelmektedir.

17 ikili adlandırma ya da binomial nomenklatür,
tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemi en küçük birim türdür. Türler bir araya gelerek cinsleri, cinsler aileyi(familya), aileler takımı(ordo), takımlar sınıfı(classis), sınıflar şubeyi(filum) ve şubelerde birleşerek alemi (regnum) oluşturur. *Alemden türe doğru gittikçe birey sayısı ve çeşitlilik azalır, benzer özellikler artar.

18 İTALİK

19 Homo sapiens Sınıflandırmasını Yapınız
Domain Ökaryotlar (Eukarya) Âlem Hayvanlar (Animalia) Şube Kordalılar (Chordata) Alt şube Omurgalılar (Vertebrata) Sınıf Memeliler (Mammalia) Takım Primatlar (Primate) Familya(Aile) İnsangiller (Hominidae) Cins Homo Tür İnsan (Homo sapiens)

20

21 Joseph Priestley (1733–1804) ayrıştırma yoluyla farklı bir gaz elde etti bu gaz mumların daha parlak yanmasını sağlıyor Sonra bu gazdan 60 mililitre doldurduğu bir cam kabın içine bir fare koydu. Fare bu ortamda, normal havayla dolu camın içinde yaşadığından iki kat daha fazla yaşadı Joseph Priestley oksijeni keşfetmişti

22 Robert Brown (1773–1858) Botanik dalında uzman Brownian motion
polen tanelerini, küf sporlarınımikroskop altında incelerken sudaki partiküllerin yönü ve hızı değişen sürekli bir hareket içinde olduklarını gözlemledi Daha sonra aynı hareketi toz zerreleriyle de gözlemleyerek, bu hareket polenlerin canlı olmasıyla ilgisi olmadığını keşfetti. Her ne kadar bu hareketi açıklamak için bir teori geliştirmemiş olsa da, bu harekete bugün onun onuruna Brown hareketi denmektedir.

23 1828 tarihli bir makalesinde hücre çekirdeğine ismini verdi
Çekirdeği daha önce Hollandalı mikroskop uzmanı Leeuwenhoek gözlemişti fakat her bitki hücresinde olduğunu fark eden ve ona bugüne kadar kulladığımız ismi veren Brown olmuştur

24

25 GREGOR MENDEL ( ) insanlar, bitkilerde üreme ve çiçeklenmenin kendiliğinden olduğunu düşünüyordu "Özelliklerin bir kuşaktan diğerine nasıl geçtiğini kesin olarak belirlemek." İlk deneylerinde seçtiği bitkiler Pisum cinsinden bezelye çeşitleriydi.

26

27 Neden Bezelye ?? Pisum'dan birbirinden rahatlıkla ayırt edilebilen kısır olmayan melezler elde edilebilmesi, bu bitkide çapraz döllenmenin kolaylıkla önlenebilmesi ve hem bahçede hem de serada kolaylıkla yetiştirilebilmesiydi. Ayrıca çok hızlı yetişen bir bitki türüydü.

28 Kalıtım yoluyla geçen her özellik bir gen tarafından belirlenir.
Belirli bir özellikle ilgili farklı genler "allel" olarak adlandırılır. Örneğin; göz rengini belirleyen gen için anneden mavi göz alleli, babadan kahverengi göz alleli alınabilir. Baskın olan allel, gene baskın olarak etki eder ve yavrunun bu özelliği taşımasını sağlar.

29 Her birey, bitki veya hayvan; her özellik için birini annesinden ve birini babasından aldığı iki dizi gene sahiptir. Genler, mutasyona uğramadığı sürece bir sonraki kuşağa olduğu gibi aktarılır. Her kuşağın özellikleri önceki kuşağın gen bileşimlerinin karışarak yeniden düzenlenmesi sonucu oluşur. Gen allelleri baskın ya da çekinik olabilir. Bir özellikle ilgili iki baskın allel ya da tek baskın allel alan bireyde o baskın özellik ortaya çıkacaktır.

30 Çekinik bir özelliğin ortaya çıkması için bireyin iki çekinik allel alması gerekir çünkü ortamdaki baskın allel, çekinik özelliğin hükmetmesine izin vermeyecektir. Çekinik özellik ancak ve ancak sadece çekinik allellerin bulunması durumunda ortaya çıkabilir.


"Biyoloji tarihi Dr. N Oya San Keskin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları