Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sanallaştırma Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sanallaştırma Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Sanallaştırma Nedir?

2 Sanallaştırma Nedir? Sunucu sanallaştırması son yılların en popüler teknolojilerinden biri. Bu teknolojinin popüler olmasının altında yatan en önemli nedenler; enerji ve yer tasarrufu sağlaması, kaynakları daha verimli kullanması ve yönetimi kolaylaştırması olarak sıralanabilir. Bu avantajların yanı sıra, sanallaştırma sayesinde yedekleme ve felaket kurtarma gibi önemli uygulamalara da yeni çözümler üretilebiliyor.

3 Sanal Makine (Virtual Machine) nedir?
Sanallaştırmayla birlikte en sık kullanılan kavramlardan biri de Sanal Makine'dir. Sanal Makine özetle yazılımsal bir bilgisayardır. Bunu bilgisayarınızda çalışan başka bir bilgisayar olarak düşünebilirsiniz ama donanımı sanal olan bir bilgisayar.

4 Sanallaştırma için kullanılabilecek başlıca ücretsiz yazılımlar:
- VMware player - VirtualBox - Microsoft Virtual PC

5 VMware Player Bu ücretsiz masaüstü sanallaştırma yazılımı; VMware Workstation, VMware Fusion, VMware Server, VMware ESX, Microsoft Virtual Server veya Microsoft Virtual PC ile oluşturulmuş herhangi bir hazır sanal makineyi çalıştırabilmenizi veya sıfırdan yeni bir işletim sistemi kurabilmenizi sağlar.

6 VMware Player, aynı anda birden çok işletim sistemini (Örneğin; Windows 7, Chrome OS veya son çıkan Linux Sürümlerini) bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek olmaksızın çalıştırabilmenizi ve izole bir ortamda farklı işletim sistemlerini veya yazılımları güvenli bir şekilde test edebilmenizi sağlar. Ayrıca güvenli bir şekilde webde gezebilir, sisteminize zarar verebileceğinden şüphelendiğiniz programları da sanal makinede kurarak test edebilirsiniz. Özetle; sistem çökmesinden korkmadan tepe tepe kullanabileceğiniz sanal bir bilgisayara sahip olursunuz.

7 Ücretsiz VMware Center Converter kullanarak mevcut Windows PC'nizi sanal makineye dönüştürebilir ve bu sayede kullandığınız yazılımları tekrar kurmaya gerek kalmadan kendi makinenizin sanal bir kopyasını kullanabilirsiniz. Bu sayede sisteminize kurmak istediğiniz bir programı önce sanal makinede kurup test ettikten sonra gerçek makinenize kurma yoluna gidebilirsiniz. Ayrıca sanal makineleri sadece test amaçlı geçici olarak değil, sürekli kullanmanız da mümkün.

8 Örnekleri çoğaltmak gerekirse; diyelim ki Windows'un yeni bir güncellemesi çıktı ve önce test etmek isterseniz, sanal makine bu iş için ideal bir çözüm. Ayrıca programların beta versiyonlarını da yine sanal makinelerde denemeniz mümkün. Diyelim ki, Linux'un hoşunuza giden bir özelliğini sürekli kullanmak istiyorsunuz ama Windows'tan da vazgeçemiyorsunuz, çözüm yine sanal makine kullanmaktır.

9 VMware WorkStation için Yeni Bir Makine Oluşturma
VMware WorkStation programını bilgisayarımıza yükledik , bundan sonra ihtiyaca göre Sanal Bir Bilgisayar oluşturacağız. Yani örnek verecek olursak Evinize iş yerinize bir sıfır program almak ihtiyacı duyduk bunun için alacağımız işletim sistemi için Sistem Gereksimlerine göre bir yeni bir makine oluşturmak için yani Sanal Makine’de ne kuracaksak Xp – Vista- Windows 7 – Windows 8 – Windows Server – Linux bunun için bilgisayar Donanımlarımızı seçmemiz gerekiyor.

10 VMware WorkStation Programını Çalıştırıyoruz > File > New Virual Machine… ( Yeni Sanal Makine ) butonu kullanarak Yeni  Bir Sanal Makina oluşturmak için devam ediyoruz.

11 Bu Kısım’da Typical ( Recommended ) ve Custom ( Advanced ) Adımlarını Göreceksiniz. Typical  seçerseniz Normal bir adımı seçersiniz klasik kolay yolu seçerek devam edersiniz.  Custom ( advanced ) seçtiğiniz daha gelişmiş bir ayarı seçersiniz. Siz daha pratik olsun diyorsanız Typical adımını seçebilirsiniz.  Ben Custom Ayarı Seçerek devam ediyorum ki sizin aklınızda bir fikir oluşsun.

12 Bu kısımda Workstation sürümlerini görebilirsiniz en son sürümü yüklü olduğu için bende Workstation 10.0 sürümü seçiyorum peki bunda diğer sürümleri seçersen ne olur bu sürümde 8 TB Disk kapasite – 10 network ( ethernet ) adaptörünü – 64 Gb Ram kadar desteklemektedir , diğer sürümlerde bu sürüm sürüm fark etmektedir yani ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz. Next adımı ile devam ediyoruz.

13 Burada Sanal Makine ya kuracağımız işletim sistemi için yani Kurulum Cd veya İSO dosyasını seçiyoruz . E: bilgisayarımızın Cd / Dvd otomatik olarak gelmektedir . İnstaller disc image File ( İSO ) ise Kurulum Cd iso haline dönüşmesi kalıp dosya ile kurulum yapacak isek bunu seçiyoruz. Benim İso dosyası olduğu için buradan seçiyorum. Next ile devam ediyoruz.

14 Bu Sekme ‘de İSO kalıp Dosyasını seçtiğim için otomatik olarak Version of other to İnstall kısmında other versiyonları geldi.

15 Bu Sekmemiz de Sanal Makine için Bir isim veriyoruz Pardus veya farklı bir isim verebilirsiniz. Location : yazan kısımda ise bu VMware Workstation ‘da oluşturduğumuz yeni makine yi nereye kayıt edeceğini gösteriyor bunun yerini isteğe göre değiştirebilirsiniz.

16 VMware Workstation için Önemli Bir İpuçu :
Sanal Makine kurduk dan sonra Bu kurulum yapılan Windows 7 klasörü içindeki Dosyaları bir başka klasör içine kopyalayarak bunun yedeğini almış olursunuz . Bu makine ileride silerseniz yada bozulursa ileride tekrar kullanmak zorunda kalırsanız bu klasör içindeki dosyaları tekrar çalıştırarak tekrar tekrar işletim sistemini kurmaya gerek kalmayacaksınız.

17 Bu Adımda Sanal Makine için İşlemci Sayısını Belirliyoruz burada Kaç işlemcili olduğunu siz karar verirsiniz 1 bence uygundur. Next > butonu ile devam ediyoruz.

18 Bu Sekme’de VMware Workstation Sanal Bilgisayarımızın Ram ( Bellek ) Boyutunu Belirliyoruz. Buradaki tercih Bilgisayarınızın Gerçek Ram etkileyecektir fazla yükseltirseniz bilgisayarınız performansınız düşebilir o yüzden WMware Sürümü göre Maxium boyuta kadar tercih ediniz. Burada manuel olarak bellek boyutunu girebilir veya Oku fare yardımı ile aşağı yukarı hareket ettirerek boyutunu ayarlayabiliriz.

19 Bu adımda Network Type kısmında Network Adaptörü için ayarları belirliyoruz. Eğer gerçek bilgisayarınızın interneti sanal bilgisayarınız için kullanmak istiyorsanız Use network address translation ( nat ) bölümünü seçerek Sanal Bilgisayar için interneti aktif kullanabiliyorsunuz. Bu alan önemli olduğu için ben buradan devam ediyorum.

20 Burada Sanal Bilgisayarımızın I/O control tiplerini seçtirmekte
Burada Sanal Bilgisayarımızın I/O control tiplerini seçtirmekte. Bus Logic Seçip İleri diyoruz.

21 Burada Sanal Bilgisayarımızın Sabit Diskini Seçiyoruz -IDE-SCSI- SATA  hangisi tercih ederseniz sıkıntı yok ama Default olarak gelen IDE( Recommended ) tercih edebilirsiniz.  Recommended yazan kısmın Türkçe karşılığı’da önerilen olarak gelmektedir.

22 Burada Disk oluşturma Bölümünde Create a new virtual disk bölümünü seçiyoruz. Yeni Bir Disk oluşturacağımız bu adımı kullanıyoruz var olan oluşturulmuş bir disk var ise diğer adımı kullanabiliriz .

23 Bu Adımda Diskin Boyutunu yani kapasitesini belirliyoruz burada size önerilen Recommended yazan kısımda görüldüğü gibi default olarak geliyor isterseniz yükseltip veya düşürebilirsiniz.

24 Burada Sanal Diskimizi kayıt edebileceğimiz bir yeri seçebiliyoruz yada .vmdk uzantısı sabit kalmak şartı ile Disk ismini değiştirebiliriz. Biz buraya hiç bir şey yapmadan Next> diyerek devam ediyorum.

25 Son olarak Finish butonu ile işlemleri bitiyoruz
Son olarak Finish butonu ile işlemleri bitiyoruz. Eğer aklınıza gelen takılan sonradan değiştirmek istediğiniz bir donanım var ise Customize Hardware… butonu değiştirme imkanımız var Finish ile işlemi bitiriyoruz. Evet Buraya kadar Sanal Makine ( VMware Workstation ) Donanım aygıtlarını kurduk Şimdi Ne yapmak gerekecek ? Bilgisayarımızı Sıfır aldık bilgisayarımıza işletim Sistemi Kurmaya geldi . Bilgisayarımıza işletim Sistemi Kurmak için Makinemızı Başlatmaya Sıra Geldi

26 File Kısmının hemen Altında Yeşil Bir Start butonu vardır
File Kısmının hemen Altında Yeşil Bir Start butonu vardır. ona basıyoruz ve Bilgisayarımızı Başlatmış oluyoruz. Bilgisayarımızı Cd üzerinden yada iso üzerinden boot ettikden sonra normal Bilgisayarımıza format atar gibi işletim Sistemini kuruyoruz. Shut Down Guest ; Sanal Bilgisayarımızı Kapatmaya yarıyor Bilgisayarımızı kapatmak istiyorsanız ilk önce buradan kapatınız. Sonra programdan çıkınız. Suspend Guest ; Sanal Bilgisayarımızı donduruyor beklemeye alıyor. Restart Guest : Sanal Bilgisayarımıza Reset attırarak yeniden başlatıyor.

27

28 Edit Virtual Machine Settings  butonu kullanıyoruz daha sonra Ekleyenecek Donanım var ise hangi donanım’dan eklenecek ise Hard disk mesela üzerine geliyoruz ve ADD… Butona basıyoruz. Eğer Donanım kaldıracak isek üzerine gelerek RemoveButonu ile kaldırıyoruz.

29

30 Kaynak: makine-vmware.html


"Sanallaştırma Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları