Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2017-ÖSYS DEĞİŞİKLİKLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2017-ÖSYS DEĞİŞİKLİKLER."— Sunum transkripti:

1 2017-ÖSYS DEĞİŞİKLİKLER

2 Üniversiteler 183 Üniversite Kontenjanlar Lisans 450 bin
genctercih.com Üniversiteler 183 Üniversite Kontenjanlar Lisans 450 bin Önlisans 400 bin Her yıl liseden 950bin mezun 2017 Şubat İtibariyle

3 İşletme :29.260 Bazı bölümlerin kontenjanları İktisat : 18.500
genctercih.com Bazı bölümlerin kontenjanları İşletme :29.260 İktisat : Hukuk: Kamu yönetimi ve siyaset bilimi : Tıp : İnşaat –makine : Sınıf öğr: 5.600 Türk dili ve ede:

4 2010-2016 YGS’YE GİREN ADAY SAYISI

5 2017 ‘DE NELER DEĞİŞTİ ?

6 Sınav giriş saati

7 Adaylar, saat 10. 00’da başlayan sınavlarda saat 09
Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır

8 PUAN TÜRÜ DEĞİŞİKLİĞİ

9 Bölümlerin puan türleri değişti
Geçen yıllarda Hukuk puan türü TM-2’den TM-3’e değişmişti. Bu yıl ise başka pek çok program bu tarz puan türü değişikliği yaşadı. Özellikle başka TM-2 programları TM-3’e, TS-1 programları ise TS-2’ye geçiş yaptı.

10 Puan Türü Değişen Bölümler
Eski P.Türü Yeni P. Türü Avrupa Birliği İlişkiler TM-2 TM-3 Kamu Yönetimi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Siyaset Bilimi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uluslararası İlişkiler Yerel Yönetimler Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi TS-1 TS-2 Film Tasarım ve Yazarlık Film Tasarım ve Yönetmenliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları (MTOK) Gazetecilik Görsel İletişim Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Haklbilim

11 Puan Türü Değişen Bölümler
Eski P.Türü Yeni P.Türü Halkla İlişkiler TS-1 TS-2 Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Halkla İlişkiler ve Tanıtım Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Medya ve Görsel Sanatlar Medya ve İletişim Medya İletişim ve Sistamleri Radyo ve Televizyon Radyo, Televizyon ve Sinema Reklam Tasarımı ve İletişimi Reklamcılık Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Sinema ve Dijital Medya Sinema ve Televizyon Türk Halkbilimi Yeni Medya Yeni Medyave Gazetecilik

12 Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı LYS ile öğrenci alacaktır.

13 Puan Türü Değişen Öğretmenlikler
Eski Puan Türü Yeni Puan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği YGS-6 TM-2 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr YGS-1 MF-1 Okul Öncesi Öğretmenliği YGS-5 TS-1 Kimya Öğretmenliği YGS-2 MF-3 Özel Eğitim Öğretmenliği  YGS-4 İlahiyat (İslami Bilimler vb.)

14 Eğitim fakültelerine 240 bin başarı sıralaması
Geçtiğimiz yıllarda Hukuk programlarına  ,Tıp programlarına  ,mühendislik programlarına ve mimarlık programlarına da başarı sırası barajları gelmişti.  Öğretmenlik programlarında da baraj puan 240 bin olarak belirlendi.

15 YÖK’ten yapılan açıklamada; Geçen yıllarda YGS’de 150 puanı geçen 1 milyon 800 bin öğrenci içinden okul öncesi öğretmenliğine 1 milyon 400 bininci sıradaki adayın bu bölüme yerleştiği görülmektedir. Türkçe Öğretmenliğinin 506 bininci, Sınıf Öğretmenliğinin 607 bininci, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın ise 627 bininci sıradan öğrenci aldığı, bunun için 240 bin gibi bir sayıyı belirlediklerini bildirildi.

16

17 Tercih listesi sınırı 30 programdan 24’e düşürüldü
2010’da yapılan bir değişiklikle üniversiteye girecek adayların tercih sayısı 24’ten 30’a çıkarılmıştı. 6 yıl sonra ise bu karar tersine çevrilerek tercih sayısı 30’dan 24’e indirildi. Bu sayede adayların tercihlerini oluştururken daha dikkatli olmaları ve yerleşme esnasındaki kayıt kaybının azaltılması hedefleniyor. Bu değişikliğin çok büyük bir etkisi bulunmuyor çünkü adayların sadece çok küçük bir kısmı 24 ve daha aşağısındaki bir tercih sırasından bir programa yerleşiyor.

18

19 YGS’de baraj 150 puan YGS’de önlisans programlarını tercih edebilmek için baraj puan 150 olarak belirlendi. Eskiden 140 olan barajı geçebilmek için her sorudan 4’er net yapmak yetiyordu. Şimdi ise 150 olan barajı geçebilmek için 5’er net yapmak gerekiyor.  Bu gelişme LYS ile girilebilen programlardan tercih yapacak adayları etkilemiyor. LYS’ye girebilmek için gerekli olan baraj puanı ise 180 olarak aynı kaldı. 180 baraj puanına ulaşabilmek için her testten 8’er net yapmak gerekiyor.

20 Meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı kalktı
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir.

21 LYS-1’de (Matematik Sınavı) Matematik Testi yer alacaktır.

22 Kısa cevaplı sorular

23 SINAV DERS SORU SAYISI LYS-1 Matematik 3 LYS-2 Fizik 1 Kimya Biyoloji LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı 2 Coğrafya-1 LYS-4 Tarih Coğrafya-2 Felsefe grubu / Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi LYS-5 Yabancı Dil

24

25

26

27

28 Başvuru ücretleri arttı
Geçen yıl 40 TL’den 50 TL’ye zamlanan YGS başvuru ücreti bu sene 10% daha zamlanarak 60 TL oldu. Her biri 35 TL olan LYSlere başvuru ücretleri ise 40 TL oldu. 

29 Açıköğretim Bölümleri - Yerleşme
Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır.

30 Açıköğretim Lisans Açıköğretim programları için ilgili LYS puan türünde 180 ham puanı geçmek gerekir. genctercih.com Sosyoloji TM3 Felsefe Sosyal Hizmet Türk Edebiyatı TS2 Tarih Maliye TM1 Kamu Yönetimi Havacılık Yönetimi

31 2 Yılık Açıköğretim Programları Listesi
Puan türü Acil Durum ve Afet Yönetimi (Açıköğretim) YGS-2 Adalet (Açıköğretim) YGS-3 Aşçılık (Açıköğretim) YGS-4 Bankacılık ve Sigortacılık (Açıköğretim) YGS-6 Bilgi Yönetimi (Açıköğretim) Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Açıköğretim) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (Açıköğretim) YGS-1 Çağrı Merkezi Hizmetleri (Açıköğretim) Çocuk Gelişimi (Açıköğretim) Dış Ticaret (Açıköğretim) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (Açıköğretim) Emlak ve Emlak Yönetimi (Açıköğretim) YGS-5 Ev İdaresi (Açıköğretim) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık (Açıköğretim) Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Açıköğretim) Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği (Açıköğretim) İlahiyat (Önlisans) (Açıköğretim) İnsan Kaynakları Yönetimi (Açıköğretim) İş Sağlığı ve Güvenliği (Açıköğretim) İşletme Yönetimi (Açıköğretim) Kültürel Miras ve Turizm (Açıköğretim)

32 Laborant ve Veteriner Sağlık (Açıköğretim)
YGS-2 Lojistik (Açıköğretim) YGS-6 Marka İletişimi (Açıköğretim) YGS-4 Medya ve İletişim (Açıköğretim) Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (Açıköğretim) Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (Açıköğretim) Özel Güvenlik ve Koruma (Açıköğretim) YGS-5 Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (Açıköğretim) Radyo ve Televizyon Programcılığı (Açıköğretim) Reklamcılık (Açıköğretim) Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim) Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Açıköğretim) Sosyal Hizmetler (Açıköğretim) Spor Yönetimi (Açıköğretim) Tarım (Açıköğretim) Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Açıköğretim) YGS-3 Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim) Turizm ve Seyahat Hizmetleri (Açıköğretim) Web Tasarımı ve Kodlama (Açıköğretim) YGS-1 Yaşlı Bakımı (Açıköğretim) Yerel Yönetimler (Açıköğretim)

33 Açıköğretim  En az lise veya dengi okul mezunu olacak/olan adaylar için Yeni Kayıt (YGS-LYS) Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olacak/olan adaylar için Dikey Geçiş  Örgün öğretimde öğrenci olup açıköğretim sistemiyle öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler için Yatay Geçiş  Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile halen öğrenim gören öğrenciler için İkinci Üniversite

34

35 Not: 17/04/2017 YÖK KARARI İLE Antrenörlük Eğitimi: YGS-6’dan TM-2’ye Perfüzyon: YGS-2’den MF-2 ya da MF-3’e alınmıştır.


"2017-ÖSYS DEĞİŞİKLİKLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları