Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OSMANİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OSMANİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 OSMANİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ
HOŞGELDİNİZ OSMANİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ

2 Sunum Başlıkları: Özel Yetenekli Birey Nedir? BİLSEM Nedir? Ne Değildir? OSMANİYE BİLSEM Program Basamakları Ölçme ve Değerlendirme Kayıt, Kabul ve Nakil İşlemleri Devam, Devamsızlık ve İlişik Kesme Bu yıl verilen dersler? Okul Aile Birliği Kurullara Üye Seçimi

3 Özel Yetenekli Birey Zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda, yaşıtlarına göre yüksek düzeyde motivasyon, performans gösterdiği uzmanlar tarafından belirlenen çocuk / öğrencilerdir.

4 Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği zekâ sınıflandırması

5 Toplumu oluşturan bireylerin;
%95’inin normal zeka, %3’ünün normal zekanın altı, % 2’sinin üstün yetenekli olduğu kabul edilmektedir.

6 Dikkat edilecek hususlar
Zeka vurgusu yapıp öz güvenlerini çok şişirmeyin. Akademik ve sosyal yönden zarar verirsiniz. Zeka önemli ama çalışkanlık olmadan bir şeye yaramaz. Unutulmamalı ki topluma kötülük konusunda öncülük eden insanlar da zeki insanlar. Arkadaşlarına ve ailesine sevgi ve saygısını önemseyin.

7 BİLİM SANAT MERKEZİ NEDİR?
Bilim ve Sanat Merkezleri; okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır.

8 BİLSEMİN AMACI NEDİR? Özel yetenekli öğrencilerin;
Hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip; lider, yapıcı, yaratıcı ve ülke kalkınmasına katkıda bulunan bireyler olarak yetiştirilip geliştirilmesi, Bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, sorun çözen, kendini gerçekleştirmiş bireyler olarak yetişmeleri, yetenekleri ve yaratıcılıklarını erken yaşta fark ederek en üst düzeyde kullanmaları,

9 BİLSEMİN AMACI NEDİR? Öğrencilerin yaratıcı düşünce, keşif, icat, sosyal ilişkilerde başarı, inovasyon, liderlik, iletişim ve sanatsal beceriler kazanmaları, Özel yetenekleri doğrultusunda bilimsel çalışma disiplini kazanmaları, disiplinler arası düşünme, sorunları çözme, belirlenen ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirmeleri amaçlanır.

10 BİLSEM NE DEĞİLDİR?

11 BİLSEM deki eğitim süresi öğrencinin kuruma kayıt yaptırması ile başlamakta olup, orta öğretimi tamamlaması ile sona ermektedir. Eğitim programları sonunda ve eğitimin tamamlanması neticesinde yönerge gereği öğrencinin aldığı eğitimleri gösteren bir belge verilir. BİLSEM’ e öğrenci okul dışı zamanlarda gelir. Her ders/etkinlik/yetenek atölyesi saati 40 dakika olarak planlanır ve uygulanır.

12 OSMANİYE BİLSEM 26 Ocak 2016 yılında açılmış olup yılında ilk olarak eğitim-öğretimine başlamış, MEB tarafından tanılanan özel yetenekli bireylere yönelik hizmet veren okul dışı bir özel eğitim kurumudur. İlk olarak 14 öğrenciyle başladığı yoluna bugün 102 öğrenci ile devam etmektedir.

13 PROGRAM BASAMAKLARI Merkeze kayıtları yapılan öğrenciler, 1) Uyum,
2) Destek Eğitimi, 3) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (BYF) 4) Özel Yetenekleri Geliştirme (ÖYGP) 5) Proje Üretimi ve yönetimi alanlarında eğitim programlarına alınırlar.

14 BİLSEM DÖNEMLER PİRAMİDİ
Resim-Müzik Yetenek Alanı Genel Zihinsel Yetenek Alanı Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftalık ders saati aralığı 2-8) PROJE ÜRETİMİ (PD) Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftalık ders saati aralığı 2-8) 4 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) ÖZEL YETENEKLERİ GELİŞTİRME (ÖYG) 2 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) BİREYSEL YETENEKLERİ FARKETTİRME (BYF) 3 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) DESTEK EĞİTİMİ DÖNEMİ 2.-3.Sınıf (2 yıl haftada 4-12 saat) 4. Sınıf (En az 1 yıl haftada 4-12 saat) UYUM DÖNEMİ

15

16

17

18 Uyum programı Öğrenciyi tanımayı amaçlayan; kişisel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlayan, bilimsel düşünceyi ve estetik duyguları geliştiren etkinlikler yapılır. Görsel sanatlar ve müzik alanlarında tanılanarak BİLSEM’e devam eden öğrenciler, uyum programı sonunda tanılandıkları alanda özel yetenekleri geliştirici eğitim programına devam eder.

19 Destek eğitim programı
Destek eğitim programında iletişim, iş birliği, grupla çalışma, öğrenmeyi öğrenme, problem çözme, bilimsel araştırma, girişimcilik, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etkili karar verme, teknoloji okuryazarlığı, sosyal sorumluluk, kaynakları etkin kullanma becerileri program uygulama tablosunda ki alan/branşlar ile ilişkilendirilerek kazandırılır. 2 ve 3. sınıflar için 2 yıl; 4. sınıflar için 1 yıl

20 Bireysel yetenekleri fark ettirme programı
Öğrencinin en çok ilgi duyduğu, yetenekli olduğu ve ileride üzerinde derinlemesine çalışmalar yapabileceği alanları belirlemek için her bir alana özgü tutum ve becerileri fark ettirici etkinlikler ilgili alan öğretmeni tarafından planlanır ve yürütülür.

21 Özel yetenekleri geliştirme programı
Özel yetenekleri geliştirme programının uygulanması sürecinde, disiplinler arası ilişkiler dikkate alınarak öğrencilerin yönlendirildiği disiplin/disiplinlerde derinlemesine, ileri düzeyde bilgi, beceri, davranış kazanmaları ve bu doğrultuda üretimde bulunmaları sağlanır.

22 Proje üretimi ve yönetimi programı
Merkeze alınan öğrencilerin bireysel yetenekleri belirlenip kapasiteleri geliştirildikten sonra, bulunduğu yakın çevrenin gereksinimlerine, endüstrinin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde veya gerçek yasamla ilgili sorun çözmeye ya da herhangi bir gereksinimle ilgili proje üretme ve geliştirme amaçlı dönemdir. Proje konusu seçiminde öncelikle öğrencinin özel yetenekleri geliştirme programında eğitim aldığı alan olmak üzere diğer alanlar da tercih edilebilir. Her türlü üretim, bilimsel çalışma ve sanat etkinlikleri projelendirilir.

23 Proje üretimi ve yönetimi programı
Araştırma ve geliştirme birimi, proje çalışmaları sırasında ortaya çıkan özgün fikrin endüstriyel hâle getirilmesi için patent, fikrî ürün bildirimi, faydalı model başvuru süreçlerine ilişkin işlemleri gerçekleştirir.

24 Ölçme ve değerlendirme
Ölçme ve değerlendirme programların uygulama sürecinde ve sonunda öğrencilerin performanslarını ve yapılan etkinliklerin ne düzeyde başarılı olduğunu belirlemeyi amaçlar. (Etkinlik değerlendirme formları) Her eğitim programında, programların süreç ve sonuç değerlendirmesi danışman öğretmenlerce yapılır.

25 Kayıt, kabul ve nakil işlemleri
BİLSEM’e yerleştirme kararı alınan öğrencilerin kayıtları tanılama kılavuzunda belirtilen takvime göre velileri tarafından yaptırılır. BİLSEM’e kayıtlı öğrencinin nakli velinin ikamet adresi veya öğrencinin devam ettiği okuluna göre BİLSEM kayıt bölgesindeki BİLSEM’e yapılır. BİLSEM’e kayıtlı öğrencilerin velileri tarafından her yıl eylül ayının ilk haftasının sonuna kadar kayıt güncelleme işlemleri yapılır.

26 Devam-devamsızlık ve ilişik kesme
BİLSEM’de bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’unu geçemez. Mazeret göstermeksizin devamsızlık sınırını aşanların kaydı dönem sonunda silinir. Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM’le ilişiği kesilir. Karar öğrenci velisine bildirilir.

27 Özel yetenekli çocukların da her çocuk gibi kendine has huysuzlukları, davranış problemleri, istenmedik davranış sergilemeleri, başarısızlıklarının olacağı unutulmamalıdır !!! Anne, baba ve öğretmenleri olarak onların her alanda mükemmel olmalarını beklememeliyiz.

28 Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.
OSMANİYE BİLSEM


"OSMANİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları