Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
TUNCELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ
2
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
3
Sizce Sağlıklı Beslenme Nedir?
Dyt. Hediye ARIÖZ
4
BESLENME İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini vücuduna alıp kullanabilmesidir. Dyt. Hediye ARIÖZ
5
BESİNLER VE BESİN ÖĞELERİ
BESİN ÖĞELERİNİ TANIYALIM…
6
ENERJİ VERİRLER. Enerjinin yarısı karbonhidratlardan karşılanır.
Dyt. Hediye ARIÖZ
7
POSA; Bağırsak hareketlerini düzenler!
Dyt. Hediye ARIÖZ
8
BASİT ŞEKER Dyt. Hediye ARIÖZ
9
M E Y V E S U Y U 100 ml 100 ml portakal suyu 12.7 g Karbonhidrat
52,5 kkal Enerji C vitamini YOK!!! 100 ml portakal suyu 8,8 g Karbonhidrat 45 kkal Enerji 31 mg C vitamini!!! Dyt. Hediye ARIÖZ
10
PROTEİNLER Hücrelerin büyüme-gelişmesi, onarımı, işlevi ve yapısı için gerekli öğelerdir. Protein bu dönemin vazgeçilmez besin öğesidir. Dyt. Hediye ARIÖZ
11
Günlük proteinin yarısı hayvansal kaynaklılardan karşılanmalıdır.
Hayvansal Proteinler ET SÜT YUMURTA Bitkisel Proteinler TAHILLAR KURUBAKLAGİLLER Dyt. Hediye ARIÖZ
12
YAĞLAR Vücut için önemli bir enerji kaynağıdır.
Yağda çözünen vitaminlerin vücutta kullanılabilmesi için gereklidir. ÖRNEK: Salatalara zeytinyağı eklenerek tüketilmesi Özellikle beyin ve göz sağlığı için önemlidir. Dyt. Hediye ARIÖZ
13
Beslenme ile Alınan Yağlar
Katı Yağlar Sıvı Yağlar Tereyağı Katı margarinler Yağlı et ve süt ürünleri Kuyruk yağı, iç yağı Zeytinyağı Fındık yağı Ayçiçek Y. Mısırözü Y. Kanola Y. Soya yağı Dyt. Hediye ARIÖZ
14
VİTAMİNLER A VİTAMİNİ ; Görme
C VİTAMİNİ ; Hastalıklara karşı koruyucu Diş eti sağlığı B GRUBU VİTAMİNLERİ ; Kan yapımı, Kas ve sinir sistemi sağlığı için gerekli Dyt. Hediye ARIÖZ
15
D VİTAMİNİ En iyi kaynağı güneştir. Deriden sentezlenir.
Kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Az miktarda karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunur. D VİTAMİNİ Yazın; Kollar açık şekilde Kuşluk vakti veya ikindi saatlerinde Yaklaşık 6-8 dakika Kışın; Eller ve yüz açık, Öğle saatinde, 7-40 dakika (deniz seviyesinden uzaklığa bağlı olarak) Dyt. Hediye ARIÖZ
16
Vücudumuzda en çok bulunan mineral
KALSİYUM Vücudumuzda en çok bulunan mineral KALSİYUM Dyt. Hediye ARIÖZ
17
Vücudumuzda çok önemli görevleri olan bir mineraldir.
DEMİR Vücudumuzda çok önemli görevleri olan bir mineraldir. Yetersizliğinde kansızlık gelişir. Yorgunluk ve halsizlik görülür. Öğrenme yavaşlar. Dyt. Hediye ARIÖZ
18
İYOT Tiroid bezinin çalışması Büyüme Zihinsel Gelişim
İYOTLU TUZ Balık gibi deniz ürünleri 1 tatlı kaşığı (5-6 g) aşmamalı! Dyt. Hediye ARIÖZ
19
SU Dyt. Hediye ARIÖZ
20
BESİNLER VE BESİN ÖĞELERİ
BESİN GRUPLARIMIZI TANIYALIM…
21
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ Protein ve kalsiyum kaynağıdır.
Kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Büyüme ve gelişme için gereklidir. 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ( gram) + Bir dilim peynir (30 gram) Dyt. Hediye ARIÖZ
22
ET- YUMURTA- KURUBAKLAGİL
Protein ve demir kaynağıdır. 2-3 köfte büyüklüğünde et-tavuk-balık-hindi + Her gün 1 adet yumurta + Haftada 3-4 kez 1 tabak kurubaklagil yemeği Dyt. Hediye ARIÖZ
23
Vitamin, mineral ve posa içerir.
SEBZE VE MEYVELER Vitamin, mineral ve posa içerir. 5 Günde Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmeleri tercih edilmelidir!!! 400 g Dyt. Hediye ARIÖZ
24
4-6 orta dilim ekmek (200-300 gram)
EKMEK VE TAHILLAR Enerji verirler. 4-6 orta dilim ekmek ( gram) + 1 küçük kase (6-8 yemek kaşığı) pilav veya makarna veya 1 orta dilim börek 1 kase tahıl çorbası Dyt. Hediye ARIÖZ
25
Boy uzaması= 5-7 cm/yıl Dyt. Hediye ARIÖZ
26
Ağırlık artışı= 2.25-2.75 kg/yıl
Dyt. Hediye ARIÖZ
27
Guatr BESLENME SORUNLARI Kabızlık Zayıflık Kansızlık Şişmanlık
Hastalıklar (grip yüksek ateş) Kansızlık BESLENME SORUNLARI Şişmanlık Diş çürükleri Guatr Kabızlık Dyt. Hediye ARIÖZ
28
ENERJİ DENGESİ NEDİR? ENERJİ DENGESİ Enerji harcaması Enerji alımı
Dyt. Hediye ARIÖZ
29
Şişmanlık… Düzensiz beslenme Yetersiz fiziksel aktivite
Fast-food tüketimi Televizyon karşısında yemek yeme Dyt. Hediye ARIÖZ
30
Fast – Food Beslenme Yetersiz Fazla Tuz Basit karbonhidrat Kolesterol
Yağ, doymuş yağ Posa A, C vit, B2 vit, Folik asit Demir, kalsiyum Dyt. Hediye ARIÖZ
31
ŞİŞMAN ÇOCUK ŞİŞMAN YETİŞKİN ŞEKER HASTALIĞI KANSER
KALP-DAMAR HASTALIĞI KANSER Dyt. Hediye ARIÖZ
32
Öğün atlama Fast-food tüketimi Yetersiz sebze -meyve tüketimi
Dyt. Hediye ARIÖZ
33
Şekerli yiyecek ve içecek tüketimi
Reklamlardan etkilenme Yanlış harçlık kullanımı Dyt. Hediye ARIÖZ
34
Özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinler kesinlikle satın alınmamalıdır.
Dyt. Hediye ARIÖZ
35
ÖĞÜN DÜZENİ “2.5 - 3 saatlik aralıklarla” Günde 6 öğün 3 ARA ÖĞÜN
3 ANA ÖĞÜN “ saatlik aralıklarla” Dyt. Hediye ARIÖZ
36
altIn anahtarI KahvaltIdIr
Uykuda süren açlıktan sonra yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın altIn anahtarI KahvaltIdIr Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı olduğu görülmüştür. Dyt. Hediye ARIÖZ
37
KAHVALTI MENÜ-4 MENÜ-1 Süt Peynir Peynirli Poğaça Haşlanmış yumurta
Mandalina/portakal MENÜ-5 Peynirli omlet Domates, salatalık Ekmek MENÜ-6 Tahin-pekmez Portakal MENÜ-1 Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve suyu Ekmek MENÜ-2 Süt Domates, salatalık MENÜ-3 Kaşarlı tost Dyt. Hediye ARIÖZ
38
Ara Öğünlerde; Cips Kızartmalar Şekerlemeler Gazlı İçecekler
Ayran, süt Peynirli sandviç Meyve Taze sıkılmış meyve suları Ev yapımı kek,poğaça Dyt. Hediye ARIÖZ
39
Enerji: 383 kkal Karbonhidrat: 46 gram Protein: 18 gram Yağ: 13 gram
Kalsiyum: 323 mg Demir: 2.2 mg C vitamini: 52 mg Enerji: 511 kkal Karbonhidrat: 69 gram Protein: 8 gram Yağ: 21 gram Kalsiyum: 73 mg Demir: 0.5 mg C vitamini: 32 mg Dyt. Hediye ARIÖZ
40
Enerji: 493 kkal Karbonhidrat: 63 gram Protein: 21 gram Yağ: 17 gram
Kalsiyum: 390 mg Demir: 2.7 mg C vitamini: 43 mg Enerji: 875 kkal Karbonhidrat: 104 gram Protein: 19 gram Yağ: 36 gram Kalsiyum: 59 mg Demir: 3.5 mg C vitamini: 12 mg Dyt. Hediye ARIÖZ
41
Enerji: 600 kkal Karbonhidrat: 53 gram Protein: 32 gram Yağ: 28 gram
Kalsiyum: 331 mg Demir: 5 mg C vitamini: 27 mg Dyt. Hediye ARIÖZ
42
Tuzlu besinlerin tüketimini azaltın. Masada tuz kullanmayın.
Rafine edilmiş tahıllar yerine tam taneli tahılları tüketmeyi tercih edin. Tuzlu besinlerin tüketimini azaltın. Masada tuz kullanmayın. Dyt. Hediye ARIÖZ
43
Tahıllar ve kurubaklagiller birlikte tüketilmelidir.
Et, kurubaklagil, yumurta gibi demir kaynağı besinler mutlaka sebze, salata, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynağı besinlerle tüketilmeli Dyt. Hediye ARIÖZ
44
GÜNDE EN AZ 60 DAKİKA aktif olarak geçirilmeli
Haftada en az 3 gün tempolu, kas ve kemikleri güçlendirici aktiviteler yapılmalı. ÖRNEK: Yürüme, koşma, aerobik, bisiklete binme, yüzme, ip atlama, oyun oynama gibi Dyt. Hediye ARIÖZ
45
Günde en fazla 2 saat TV Dyt. Hediye ARIÖZ
46
Sağlıklı beslenme için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Dyt. Hediye ARIÖZ
47
Özellikle yemek yemeden önce ve sonra, Tuvalete girdikten sonra,
Dışarıda oyun oynadıktan sonra, Dışarıdan eve gelince elleri uygun şekilde yıkama Dyt. Hediye ARIÖZ
48
TEŞEKKÜRLER… Dyt. Hediye ARIÖZ
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.