Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÜMCÜL OYUN MAVİ BALİNA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÜMCÜL OYUN MAVİ BALİNA"— Sunum transkripti:

1 ÖLÜMCÜL OYUN MAVİ BALİNA
Mavi Balina Nedir? Zararları Nelerdir?

2 Mavi Balina:Mavi Balina Oyunu, "Mavi Balina Challenge" olarak da bilinen ve birçok ülkede oynanabilen bir internet oyunudur. Oyun 50 bölümden oluşuyor ve son bölümde oyuncunun intihar etmesi isteniyor.

3 Oyun, ilk olarak 2013 yılında "ölüm grubu" isimli bir grup üzerinden yayılmaya başladı.Oyun sebebiyle ilk intihar 2015 yılında gerçekleşti.Oyunu üniversiteden uzaklaştırılan eski bir psikoloji bölümü öğrencisi olan Philipp Budeikin'in yazdığı bilinmektedir.Oyun nedeniyle "en az 16 çocuğu intihar etmeye teşvik etmek" suçundan tutuklanan Budeikin, yaptığı açıklamada "toplumu biyolojik atıklardan temizlemek" amacıyla oyunu yaptığını belirtmiştir.Rus Novoya gazetesine göre oyun nedeniyle gerçekleşen intiharların sadece Rusya’da 130'a ulaştığını belirtmiştir.

4 Rus 'intihar oyunu' organizatörü Philipp Budeikin suçunu kabul etti
Kurbanlar için vahşi tanım: “Biyolojik atıklar” 2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, Philipp Budeikin’in çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını vurgulayarak kurbanlarını “biyolojik atıklar” olarak tanımlaması dikkat çekti. 50 güne yayılmış çeşitli görevlerden oluşan “oyunda”, gençlere, kendilerine acı vermeleri, korku filmi izlemeleri, gece yarısı uyanmaları gibi talimatlar veriliyor. Son “görev” olarak ise kendi hayatlarına son vermeleri isteniyor.

5 Oyunun Yaratıcısının Kişilik Özellikleri
Oyunun Yaratıcısı Philipp Budeikin'in hayatına ve ruhsal dünyasına bakıldığında: Üniversiteden atıldığı, ‘toplumsal temizlik’ yaptığını belirttiği ve ölümüne sebep olduğu insanları ‘biyolojik atıklar’ olarak nitelendirdiğini görmekteyiz. Çocukluğunda şiddet gördüğü ve baskı ile karşılaştığı için böyle bir şey yaptığını, çocukların bu dünyadan koparılması için özel insanlar ile çalıştığını söyledi. Bu durum onun sağlıklı bir hayatı ve ruh sağlığı olmadığını göstermektedir.

6 MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?
"Mavi Balina" oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıradışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın" telkini yapıldığı ifade ediliyor.

7 Dünya çapında yüzlerce gencin intihar etmesine sebep olan Mavi Balina oyununun yaratıcısı hapse girmesine rağmen, oyunla ilişkili ölümler sonlanmış değil. Çünkü oyunun yaratıcısının 8 ölüm grubu oluşturduğu ve bu grupların oyunu devam ettirdiği biliniyor. Oyunun adı ise karaya vuran balinalardan geliyor. Çünkü neden karaya vurduğu bilinmeyen balinaların kurtulma şansı çok azdır.

8 Mavi Balina Oyununa Giriş Süreci
Hedef Kitle: Başlangıçta oyunun 18 yaş altı gençlere oynatılmaya çalışıldığı bilinse de, son 1 senedir oyunu oynayan kişilerin de yaş aralığı değişmeye başladığı yetkililerce belirtiliyor. Aile içi ilişkileri zayıf ve yönlendirilmeye açık bireyler risk grubunda bulunuyor. Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışı yok. Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor.

9 Kullanılan şantaj sistemi ise şöyle: bilgisayarın web kamerasından çekilen gizli görüntüleri veya bilgisayardaki özel dosyaları yayınlama tehdidinde bulunan hacker'lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyor. 50 GÜN 50 GÖREV: Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini yapılıyor.

10 Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

11 Oyunun yöneticileri ilk görevleri genellikle oyuncuların kişisel bilgilerini toplama amacıyla yaptırıyorlar. Daha sonra ise oyuncu oyunu oynamaktan vazgeçerse, ailesinden birini öldürecekleri üzerine şantaj yapıp oyuncuların oyunda kalmasını sağlayabiliyorlar.

12 Oyundan Kurtulanlar Aktarıyor:
"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, whatsapp, facebook, twitter ve e-postadan gelen link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor."

13 Oyundan Kurtulanlar Aktarıyor:
Oyundaki en ünlü görevlerden "mezarlıkta fotoğraf çekilme" görevini yaptığını da bildiren Alexander, oyunla ilgili olarak ise "Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım." ifadelerinde bulundu. Hint televizyonu NDTV'nin verdiği bilgilere göre ise polis 22 yaşındaki gencin evine baskın yaptığında Alexander koluna bıçakla Mavi Balina sembolü kazımak üzereydi. 

14 Oyundan Kurtulanlar Aktarıyor:
Hindistan'da yaşayan başka bir Mavi Balina mağduru 17 yaşındaki genç bir kızın ise bir görüşmede söyledikleri daha da dehşet verici. Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi. Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi. Yani artık Mavi Balina oyununun yöneticileri oyunu oynatmak için çok büyük şantajlar da yapabildiği bilinen bilgiler arasında. 

15 Ülkemizdeki Kurbanları:
Oyuncularını intihar ettirdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Mavi Balina isimli oyun, bu sefer Almanya’da yaşayan 14 yaşındaki Furkan’ın ölümüne sebep oldu.

16 Mavi Balina’nın son kurbanı Ordu’da 17 yaşındaki liseli İbrahim Can Duman oldu. Liseli genç oyunun son aşamasında ölmesi istenince kendini doğalgaz borusuna asarak canına kıydı.

17

18 Mavi Balina'nın bugüne dek Türkiye'de 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği ifade ediliyor.

19 Ailelere Öneriler: “Çocuklarımızı korumak için ilişkilere odaklanmamız gerekiyor. İyi ilişki ağı içinde olan bir çocuk sosyal medya ve oyunların zararlı etkilerinden korunabilir. Ama kopuk ilişkiler içinde yaşayan çocuklar risk grubundadır ve her türlü suistimale açıktır.” Anne ve babaların “Acaba çocuğum ile aramdaki bağ nasıl?” sorusunu sürekli sorması ve özellikle ergenlik döneminde bu bağa çok dikkat etmesi gerekmektedir. Pedagoji Derneği Başkanı Mehmet Teber

20 ‘Mavi Balina’ oyunu aslında tam bir oyun değil
‘Mavi Balina’ oyunu aslında tam bir oyun değil. Telefona inen bir nevi direktiflerden oluşan bir bilinç altı sistemi. Oyun, sosyal medya hesaplarından bazı etiketler aracılığıyla yayılıyor. Telkinlerle başlayan oyunda kullanıcıya bir link verilip bazı materyallerin indirilmesi isteniliyor.

21 Bu oyunun en can alıcı noktası kişiyi huzursuzluğa itmesi
Bu oyunun en can alıcı noktası kişiyi huzursuzluğa itmesi. Oyunun içindeki tüm bu bilinçaltı ses ve görsellerde bir kadın akademisyeninin etkisi var. Oyunun isminin ‘Mavi Balina’ olması ve oyun renginin mavi olması hepsi birer stratejinin ürünüdür. Çocuklarımızı bu tarz oyunlardan uzak tutmak için hepimize görev düşüyor. İnternet ve dijital dünya zararları oldukça fazla bir sistem inşa ediyor. Bizlere düşen çocukların daha iyi bir bilgi toplumunda yetişmesidir. Siber Güvenlik Uzmanı Muharrem Demir

22 UNICEF'ten anne babalara tavsiyeler: Çocuklarınızı intihar oyunu Mavi Balina'dan nasıl korursunuz?
Dünya çapında gençler arasında intihar vakalarıyla ilişkilendirilmesinin ardından, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Mavi Balina oyunundan çocukların nasıl korunacağına yönelik tavsiyeler yayımladı. UNICEF'in ebeveynlerin çocuklarını Mavi Balina intihar oyunundan nasıl koruyabileceğine ilişkin 11 tavsiyesi şöyle:

23 1. Bir konu hakkında doğru bilgi sahibi olmak çok önemli
1. Bir konu hakkında doğru bilgi sahibi olmak çok önemli. Basında çıkan haberlerde bu oyunun son zamanlardaki intihar vakalarıyla ilişkili olup olmadığı kanıtlarıyla açıkça belirtilmiyor. Çocuğunuz muhtemelen Mavi Balina oyununu basının bu konuyu yoğun bir şekilde işlemesi nedeniyle biliyordur. Yine de, bu konu hakkındaki belirsizlik nedeniyle, çocukları bilgilendirmek ve herhangi bir talihsiz olaydan kaçınmak için onlarla etkileşimde kalmak gerek.

24 2. Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişmediğinden emin olun. 3. Çocuğunuzun internete erişiminin aileyle paylaşılan ortak alandaki bir bilgisayar üzerinden olmasını sağlayın. 4. Çocuğunuzla daha sık konuşun. İnternet dünyasını birlikte keşfedin ve internet üzerinden uygun davranışların sergilendiği aktivitelerde birlikte yer alın.

25 5. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun. Ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin. 6. Çocuğunuza rol modeli olun. Kendiniz de internet aracılığıyla yaptığınız aktivitelerin farkında olun. 7. Diğer ebeveynlerle konuşun, endişeleriniz varsa paylaşın ve çocuklarınıza yardımcı olabilmek için en iyi yöntemi birlikte bulmaya çalışın.

26 8. İnternette yayılan yeni akımlar hakkında bilgi sahibi olun.
9. Çocuğunuz davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer bu tür değişimler farkederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin, okul yetkilileriyle konuşun ya da bir psikoloğa danışın.

27 10. Eğer çocuğunuzun Mavi Balina oyununu oynadığını fark ederseniz, hemen bütün elektronik aletlerden internete erişimini kesin. 11. Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin ve bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.

28 Kadirli Rehberlik ve Araştırma Merkezi
Rehberlik Hizmetleri Bölümü


"ÖLÜMCÜL OYUN MAVİ BALİNA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları