Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİT’İN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİT’İN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 BİT’İN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ ÖNEMİ

2 İÇİNDEKİLER TEMEL KAVRAMLAR………………………………………………………………………………3 BİT’İN ÖNEMİ…………………………………………………………………………………………….4 BİT’İN KULLANIM ALANLARI……………………………………………………………….5 BİT’İN OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ………………………………………….20 BİT’İN BEDEN VE RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ……………………………………….32

3 TEMEL KAVRAMLAR Bilişim (Information) Nedir?
Bilişim, bilginin bilgisayar ve benzeri elektronik makineler aracılığı ile işlenmesi bilimidir.  Teknoloji Nedir? İnsanoğlunun ihtiyaçlarına uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Teknoloji, bilimi kullanarak hayatı kolaylaştırmak için yapılan her şeydir. Bilişim Teknolojileri Nedir? Bilişimde kullanılan bütün araç ve gereçlerin oluşturduğu sistemdir.

4 toplanması işlenmesi BİT’İN ÖNEMİ depolanması Bilginin
ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler “bilgi teknolojisi” olarak adlandırılmaktadır. toplanması işlenmesi depolanması

5 BİT’İN KULLANIM ALANLARI

6 Günlük Yaşam alanında Televizyon izleyebiliyor, fotoğraf çekebiliyor, telefonla konuşabiliyor, günlük işlemlerimizi daha kolay bir şekilde yerine getirebiliyoruz.

7 Eğitim alanında Kitaplar dolusu bilgi bellekler ve disklerle küçücük alana taşınabilmektedir. Bu sayede ortamdan bağımsız eğitim anlayışı gelişecektir ve online eğitim kurumları artacaktır. Hatta online sınavlar bile düzenlenebilecektir.

8 Ulaşım alanında Online bilet alımları yapılmaktadır. Ayrıca GPS’ler sayesinde bir adrese gideceğin yolu bilmesen bile adresi GPS ile işaretleyip bulunduğun noktadan o adrese ulaşmak mümkün artık. Bununla birlikte trafik yoğunluğu vs artık an an bilinebilmektedir.

9 Sağlık alanında Artık muayene olmak için sabah erkenden sırada bekleyip fiş alma derdi bitmektedir. Bilgisayar ortamında ya da telefonla kolaylıkla muayene için randevu alınabilmektedir. Tüm hasta bilgileri sadece TC kimlik numara ile edinilebilmektedir.

10 Güvenlik alanında Artık tüm şehir, bankalar, dükkanlar vs. her biri güvenlik kameraları ile izlenebilmekte bir olay olduğunda olaya dahil olanların kimlikleri tespit edilebilmektedir.

11 Bankacılık alanında Artık bankalardaki neredeyse tüm bilgiler bilgisayarlarda tutulmakta ve işlemler online olarak gerçekleşebilmektedir. Bankamatikler ile istediğimiz saatle para çekebilmekte, banka kartları ile para taşıma derdi olmadan her yerden alışveriş yapabilmekteyiz.

12 Alışveriş alanında Online alışveriş siteleri ile yüzlerce km uzaklıkta merkezi bulunan ya da ülkemizde bulunmayan bir ürüne dahi kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

13 İletişim alanında İnsanlar ulaşmak istedikleri kişiye saniyeler içinde ulaşabiliyor. Eskiden mektup örneğindeki gibi yazıyla iletişim kuruyorken şimdi sesli hatta görüntülü iletişim kurabiliyoruz.

14 Sinema ve Televizyon alanında
Özellikle animasyon alanında büyük gelişmeler yaşanmıştır. Hemen hemen her animasyon filminin de 3 boyutlu teknolojiyle izlenime sunulması ayrı bir hizmettir. Sadece animasyon değil film sektörü de teknolojik gelişmeleri yakından takip edip kullanmaktadır.

15 Mühendislik ve Mimarlık Alanında
Özellikle mühendislik işlemleri bilgisayar içerisine girmiş, tüm hesaplamalar bilgisayar sayesinde kolay ve hatasız bir şekilde yapılmaktadır. Aynı işlemler mimarlık alanlarında da kullanılarak yapı projeleri kağıt üzerinde değil bilgisayar üzerinde yapılarak daha gelişmiş binalar yapılabilmektedir.

16 Üretim Sanayi alanında
Artık üretimde teknoloji sayesinde daha az maliyetle daha fazla ürün elde edilebiliyor. Hem zamandan hem de emekten büyük oranda kar ediyoruz.

17 Gazetecilik alanında Dergiler tamamen online ortama taşınmış ve basılı yayınlarını durdurmuşlardır. Ayrıca online gazetecilik sayesinde haberlere bir gün sonra değil anında ulaşabilmekteyiz.

18 Sosyal medya alanında Sosyal medya ile aynı anda yüzlerce arkadaşımız ile iletişime geçebiliyoruz. Ne düşündüğümüzü tüm çevremize yayabiliyoruz.

19 Telekomünikasyon alanında Mobil telefonlar ile birlikte artık ortamdan bağımsız şekilde artık sevdiklerimizle rahatlıkla iletişim kurabiliyor, işlerimizi telefon ile halledebiliyoruz.

20 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN OLUMLU ve OLUMSUZ YÖNLERİ

21 OLUMLU YÖNLERİ İLETİŞİM Bilgi alış verişi kolaylaşmıştır.
TV ve Radyo ile kitlelere bilgi daha rahat ulaştırılmaktadır. Telefonun icadıyla uzak mesafelerle haberleşme imkanı doğmuştur. Bilgi alış verişi kolaylaşmıştır.  Dünyanın diğer ucundaki haberler artık anında öğrenilebiliyor. İLETİŞİM

22 Verilere kolay erişim mümkün olmuştur
OLUMLU YÖNLERİ ULAŞIM Atlarla veya yürüyerek çok uzun zaman alan yollar kısa sürelere indirgenmiştir. Havacılık sanayi ile okyanus ötesi yoluculuklar saatlere düşürülmüştür. Verilere kolay erişim mümkün olmuştur

23 OLUMLU YÖNLERİ SANAYİ Makineleşen üretim sayesinde insan eliyle mümkün olamayacak ürünler üretilebildi. Makineler sayesinde hızlı, kolay ve daha fazla üretim yapma imkanı ortaya çıkmıştır. 

24 OLUMLU YÖNLERİ EĞİTİM Matbaanın gelişmesiyle kitapların paylaşımı kolaylaşmıştır. Bilgisayarlar sayesinde sanal ortamda tüm kitap ve arşive ulaşmak mümkün olmuştur. İnternet üzerinden online dersler/sanal sınıflar sayesinde uzaktan eğitim imkanları ortaya çıkmıştır.

25 Elektroniğin gelişmesiyle hasta takip cihazları gelişmiştir.
OLUMLU YÖNLERİ SAĞLIK Elektroniğin gelişmesiyle hasta takip cihazları gelişmiştir.  M-R vb. Cihazların gelişmesiyle insan vücudu üzerinde detaylı inceleme yapabilmek mümkün hale gelmiştir. Elektronik alanda ki gelişmeler ile hastalıklar erken tanımayla insan hayatları kurtarılabilmektedir.

26 OLUMLU YÖNLERİ Bilgisayar kullanma becerisini artırmıştır.
Bir çok kamu özel sektör hizmetleri internet ortamına taşınmaktadır. Aile içinde alınan bilgisayar tüm Ailenin bilgi. Okuryazarlığını artırmaktadır.

27 OLUMLU YÖNLERİ EĞLENCE
Bilgisayar, TV, Müzik seti multimedya ortamlarını oynatabilmekte. Bilgisayar oyunları ve Internet oyunları oynayabilmekte.

28 OLUMSUZ YÖNLERİ Toplumdan ve Çevreden kopuk bireyler yetişmekte, Yardımlaşma, dayanışma gibi duygular hissedilememektedir.

29 OLUMSUZ YÖNLERİ Sosyallik azalır, Yüz yüze iletişim kaybolur.
Sosyal Paylaşım Siteleri, Online oyunlar, Akıllı cep Telefonları ile bireylerde bağımlılık artmıştır.

30 OLUMSUZ YÖNLERİ Müstehcen içerikler nedeniyle gençlerin ve bireylerin ahlaki ve bedeni gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. Sosyal ortamdan uzak bilgisayar bağımlısı çocuklar/gençler öz güveni gelişmemiş bireyler haline gelmektedir. Sosyal ortamlarda ki hiç yüzünü bile görmedikleri insanlara karşı bağımlık oluşturma, sonrasında ruhsal çöküntü yaşanmakta. 

31 Bilginin üretilmesi kontrol edilememektedir.
OLUMSUZ YÖNLERİ Bilginin üretilmesi kontrol edilememektedir. Önemli, Kritik bilgilerin (Devlet, Bankalar) yabancı ellere geçişi ciddi risk teşkil etmektedir. Zararlı yazılımların, Virüslerin vs. yayılması, internet kullanıcıları ve BT sistemleri için ciddi riskler içermektedir. Sınırsız kitlesel iletişim imkanlarının denetlenememesi (TV, Radyo, Uydular, İnternet)

32 Bilişim Teknolojilerinin Beden Ve Ruh Sağlığına Etkisi

33 sinir ve kas sistemine zarar vermektedir.
Radyasyon, sinir ve kas sistemine zarar vermektedir.

34 Bilgisayar karşısında uzun oturmalar sonucunda boyun ve bel fıtığı oluşabilir.

35 Omurilik eğrilmesi gerçekleşebilir.

36 En çok göz ve beyin olumsuz etkilenmektedir.

37 Bazı teknolojik cihazlar kanser hastası da yapabilir.

38 Eklem ağrıları, kireçlenme ve kas erimeleri gerçekleşmektedir.

39 Hazırlayanlar Aslıhan İldağ Ayşegül Dülger Tuğba Öksüz Senem Osmanoğlu Resul Muhammed İ. Demirel

40 Kaynakça Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.sınıf ders kitabı ynleri


"BİT’İN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları