Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin."— Sunum transkripti:

1 Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837

2  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin açlık ve toklukta yüksek bulunmasıdır.Diyabet

3

4  Sürekli susama hissi/ağız kuruluğu, çok su içme ve suya doyamama, çok ve sık idrar yapma, sınıfta sık tuvalete gitme, gece idrara çıkma, yatağını ıslatma, iştah artması (küçük çocuklarda görülmeyebilir), çok yemesine rağmen kilo kaybı, kolay yorulma, halsizlik, bitkinlik, okula devamda aksamalar, derslerde başarısızlık, karın ağrısı, nefeste koku olması başlıca belirtilerdir.

5  Tip 1 diyabette temel tedavi ömür boyu süren insülin tedavisidir. Teknolojik gelişmelerle insülin uygulanması ve kan şekeri ölçümünü kolaylaştıran cihazlar üretilmiştir (insülin pompası, i-port, sensörlü kan şekeri ölçüm cihazları..vs).

6  Tip 2 diyabet tedavisinde ilaçlar, yada insülin artı ilaç tedavileri kullanılmaktadır. Her iki tipte de beslenme planı, ekzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri gerekmektedir. İyi kontrol edilmeyen uzun süreli diyabet başlıca böbrek, göz, sinir sistemi üzerinde olumsuz yan etkiler ve hastalıklar oluşturur.”

7  Günlük enerjinin % 10 – 20’si proteinlerden (nefropati başlaması durumunda 0.7 g/kg), % 50 – 60’ı karbonhidratlardan, 2 yaşın üstündeki her bireyin % 30 veya daha azı yağlardan (< %10 doymuş, < % 10 çoklu doymamış, % 10-15 tekli doymamış yağ oranında) alınmalıdır. Günlük alınan kolesterol 200mg/gün’den az olmalıdır.

8

9  1-Enjeksiyon yapacağınız bölgeyi ve yerini seçin.  2-Enjeksiyon öncesinde ellerinizi sabun ve su ile yıkayın. Enjeksiyonu temiz bir cilt bölgesine yapın.  3-Genişçe bir deri bölgesini iki parmağınız ile hafifçe kıstırarak kaldırın ve iğneyi dik alarak 90 derecelik açı ile batırın. İğnenin tam olarak içeri girmesine dikkat edin.  4-Kalemin üst ucunu sonuna kadar itin ve skalanın sıfırlandığını kontrol edin. İğneyi 10 saniye kadar deri altında tutun.

10  5-İğneyi cildinizden dümdüz çekerek çıkartın.  6-Enjeksiyon yerini ovuşturmayın.  7-Her enjeksiyondan sonra kalemin ucundaki iğneyi atın.

11

12  İnsülini her zaman aynı şekilde kullanın. Doktorunuzun önerdiği dozları uygulayın.  Fazla insülin kan şekerinizin aşırı düşmesine neden olabilir.  Yetersiz insülin ise kan şekerinizin aşırı yükselmesine yol açar.  İnsülini her gün kullanın.  Doktorunuz söylemediği sürece, enjeksiyonları hiç aksatmayın ve atlamayın.

13  Kullanmadan önce insülinin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin.  Kullanmadan önce insüline bakarak herhangi bir bozukluk olmadığından emin olun.  Her zamanki insülin kullanma şeklinizi kaydedin. Her enjeksiyonda kullandığınız insülin tipini ve dozunu yazın.  Ayrıca enjeksiyon saatini de kaydedin.  insülin enjeksiyonlarını her gün aynı saatte yapın.

14  Her enjeksiyonu farklı bir enjeksiyon bölgesine uygulayın.  Yemek ve egzersizle insülin arasında denge kurun. Aşırı fiziksel aktivite veya çok az yemek yemek, kan şekerinizin aşırı düşmesiyle sonuçlanabilir. Çok fazla yemek ise kan şekerinizi yükseltebilir.


"Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları