Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK

2  HEYELAN NED İ R???

3  Topra ğ ınTopra ğ ın, ta ş ların veya kütle halinde tabakaların, yerçekiminin etkisiyle e ğ im do ğ rultusunda hareket etmesine yer kayması ya da heyelan adı verilir. ;

4  HEYELAN NASIL OLUŞUR? Doğal afetler, insanlara zarar veren doğal süreçte gerçekleşen afetlerdir. Sonuçları felaketler doğurur. Can ve mal kaybına sebep olup insanlara zarar veren her doğal faaliyet bir afettir. Karalar üzerinde de etkili olan birçok doğal afet bulunmaktadır. Bunlardan biri de heyelandır. Heyelan, t oprağın üst kısmının yağmur ve sel suları nedeniyle büyük kütleler halinde yer değiştirmesidir. Erozyon ile arasındaki fark toprak değiştirme boyutlarının fazla ve dağlık yamaçlarda da gözükmesidir. Heyelan, dik yamaçlarda yapılan kazı ve yol yapım çalışmalarının sonucunda, yağmur ve kar sularının toprağı aşındırması sonucunda toprağın üst kısmının büyük kütleler halinde yer değiştirmesi şeklinde oluşur.

5  HEYELAN NASIL ÖNLENİR?

6  HEYELAN ŞU ŞEKİLDE ÖNLENEBİLİR *Dik ve eğimin çok olduğu alanlarda bitki örtüsü korunmalıdır. *Doğal bitki örtüsü ve özellikle ormanlar korunmalıdır. *Ormanlar ve ağaçlık alanlar tahrip edilmemelidir. *Yamaçlarda toprak kaymasını önleyecek teraslar oluşturulmalıdır. *Dağlık alanlar ve yamaçlar yerleşim yeri olarak kullanılmamalıdır. *Heyelan tehlikesi olan yerlerde emniyet şeritlerine yer verilen yollar inşa edilmelidir. *Yağış rejiminin düzensiz olduğu yerlere bariyerler kurulmalıdır.

7  HEYELAN’IN GÖRÜLDÜĞÜ YERLER Türkiye’de heyelan olayı İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinde de olmak üzere en fazla Karadeniz Bölgesinde Doğu Karadeniz Bölümünde görülür.

8 Türkiye'de Görülen Heyelanın Sebepleri Türkiye'de Heyelanların Başlıca Sebepleri: *Yükseltinin olması *Toprak özellikleri (Toprağın killi olması) *Göçlerin yol açtığı hızlı nufüs artışları *Yol yapım çalışması ile yamaç denge profilinin bozulması. *Şehirsel alanlarda, dik meyil ve yamaçlar üstünde artan kaçak yapılaşma Karadeniz Bölgesinde Özellikle Sık Görülmesinin Sebepleri: *Ayrıca toprağın killi olması. *Yağışın ve eğimin fazla olması. *Tabakaların eğime paralel uzanması (Eliçalışkan)

9 Türkiye'de heyelanın etkileri Tu ̈ rkiye’de heyelanların neden oldug ̆ u kayıplar son derece de o ̈ nemlidir. Hemen her yıl u ̈ lkenin pek c ̧ ok yerinde go ̈ ru ̈ len heyelanlar,c ̧ ok sayıda can ve mal kayıplarına yol ac ̧ maktadır Bu kayıpların bas ̧ ında insan kayıpları gelmektedir. 1970 –1995 yılları arasında, c ̧ amur akmaları da dahil olmak u ̈ zere bu hareketlerin sonucunda 236 vatandas ̧ ımız hayatını kaybetmis ̧ tir. Heyelanlar sonucunda ku ̈ tle altında kalarak telef olan hayvan miktarı ve zarara u g ̆ rayan mesken sayısı oldukc ̧ a fazladır. 1971-1989 tarihleri arası 1960 bina ya kısmen hasar go ̈ rmu ̈ s ̧ veya tamamen yıkılmıs ̧ tır.


"ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları