Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin."— Sunum transkripti:

1 BİYOTEKNOLOJİ

2  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin yanı sıra makina mühendisli ğ i, elektrik-elektronik mühendisli ğ i ve bilgisayar mühendisli ğ i gibi mühendislik dallarından yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirm ek, do ğ al olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri (ürünleri) elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür.makina mühendisli ğ ielektrik-elektronik mühendisli ğ ibilgisayar mühendisli ğ imühendislikDNA teknolojisiylebitkihayvanmikroorganizmalarımaddeleriteknolojilerin

3

4  Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle bir anlamda kendi talebini de yaratabilir. Bu yönüyle de di ğ er teknolojilerden ayrılır. Örne ğ in sıcak su kaynaklarında yaşayan bakterilerin birinden elde edilen yüksek sıcaklı ğ a dayanıklı bir enzim, günümüzde uygulama ve temel bilim çalışmalarının ayrılmaz bir parçası olan PCR'nin önemli bir girdisidir. Biyoteknoloji uygulamaları; mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, immünoloji, protein mühendisli ğ i, enzimoloji ve biyoproses teknolojileri gibi farklı alanları bünyesinde toplar. Bu nedenle de biyoteknoloji birçok bilimsel disiplinle karşılıklı ilişki içinde gelişir.bakterilerinenzimtemel bilimPCRmikrobiyolojibiyokimyamoleküler biyolojihücre biyolojisiimmünolojiprotein mühendisli ğ ienzimolojibiyoproses

5 BBitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir organizma (bitki, hayvan ya da mikroorganizma) elde etmek veya var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde de ğ işiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamına Biyoteknoloji denmektedir.

6 BBiyoteknoloji, insan, hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve de ğ iştirmek amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri ve işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Canlıların iyileştirilmesi ya da endüstriyel kullanımına yönelik ürünler geliştirilmesini, modern teknolojinin do ğ a bilimlerine uygulanmasını kapsar.

7  Uygulamalar arasında;  İ nsan sa ğ lı ğ ına yönelik olarak proteinlerin üretilmesiproteinlerin  Bazı hormon, antikor, vitamin ve antibiyotik üretilmesihormonantikorvitaminantibiyotik  Çok zor şartlara sahip çevrelerde (sıcak, kurak,tuzlu...) yaşayan organizmaların enzimlerini ve biyomoleküllerini saflaştırarak bunların sanayide kullanılmasıenzimlerinibiyomoleküllerini  Yeni sebze ve meyve üretimisebzemeyve  İ nsandaki zararlı genlerin elemine edilmesigenlerin  Aşı, pestisit, tıbbi bitki üretimi [1] Aşıpestisit [1]  İ nsanın zarar görmüş veya işlevini kaybetmiş organ ve dokularının de ğ iştirilmesi için yapay organ ve doku üretimi vs.

8 SON


"BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları