Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanEkin Paşa Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı için gerekli flora ve faunanın yeterli bir düzeyde evrim geçirdiği kabul edilmektedir. Tarımsal faaliyetlerin başladığı M.Ö. 8000’li yıllarda milyon olan dünya nüfusu, 1650 yıllarında 500 milyona, 1850 yıllarında 1 milyara,1975 yılında 4 milyara ulaşmış, 2014 yılında ise 7 milyarı aşmıştır. 20. yüzyılda açlık sorunu ortaya çıkmıştır lerde ‘Yeşil Devrim’ olarak anılan tarım politikaları açlık sorununu kısmen çözmüş, ama asıl sorun üretim miktarı değil üretilen ürünün dağılımının adaletsizliği olmuştur. Yeşil Devrim sonucunda; üretilen ürünün çevreye, insan ve hayvan sağlığına olan etkileri birlikte irdelenmektedir. Bu gelişmeler sonucunda organik tarım ortaya çıkmıştır. İlk uluslar arası yapılanma 1972 yılında IFOAM (Uluslar Arası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu)ile meydana gelmiştir.
2
DÜNYADA ORGANİK TARIM Dünyada organik tarım alanı son yıllarda 37,04 milyon hektardır. Dünyada organik tarım alanının kıtalara göre dağılımı; %33’ü Okyanusya’da, %27’si Avrupa’da, %23’ü Latin Amerika’da, %7’si Asya’da, %7’si Kuzey Amerika’da ve %3’ü Afrika’dadır. Dünya organik tarım ticaretine ve iç pazar tüketimine konu olan değer 59 milyar dolardır Dünyada organik tarım alanını en fazla arttıran ülkeler Arjantin ve Türkiye'dir.
3
DÜNYADA ORGANİK TARIM
4
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Türkiye'de organik tarımda faaliyet gösteren üreticilerin sayısı 2005 yılına kadar düşük seviyelerdeydi. Organik tarımın kırılma yılının 2009 olduğu söylenebilir. Organik tarım yapan çiftçi sayısı ülkemizde 2009 yılına kadar kişi civarındayken, önemli bir artış ile üretici sayısı ’e çıkmıştır. Bu artan eğilim devam ederek 2013 yılında üretici sayısı ’ e çıkmıştır. Organik üretim yapılan alanlar her geçen gün artarak ha civarından, 2009 yılında ha alana ulaşmıştır.
5
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Ülkemizde organik tarım bilinci arttıkça yeni alanların katılımıyla bu rakam 2013 yılında ha’a ulaşmıştır
6
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Yıllar Ürün sayısı Çiftçi sayısı Alan Üretim Adet Hektar Ton 2005 205 14.401 421934 2006 203 14.256 2007 201 16.276 2008 247 14.926 2009 212 35.565 2010 216 42.097 2011 225 42.460 2012 204 54.635 2013 213 60.797
7
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM (BÖLGELER)
En fazla organik üretim yapılan bölge % 66,2 ile Doğu Anadolu Bölgesidir. % 12,4 ile Ege Bölgesi ikinci sırada, % 8,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi üçüncü sırada, % 5,4 ile İç Anadolu Bölgesi dördüncü sırada, % 4,2 ile Karadeniz Bölgesi beşinci sırada, % 1,8 ile Akdeniz Bölgesi altıncı sırada, %1,2 ile en düşük üretim yapılan Marmara Bölgesi ise yedinci sıradadır.
8
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM (İLLER)
Türkiye'de organik üretim bakımından il bazında ha alan ile Van birinci sıradadır. ha ile Kastamonu 2. sıradadır. ha ile Ağrı 3. sırada, ha ile Erzurum 4. sırada ha ile Muş 5. sıradadır.
9
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM (ÇİFTÇİ SAYISI)
Çiftçi sayısı temel alındığında %51,4 Doğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer almaktadır. %20,7 ile Ege Bölgesi ikinci sıradadır. %13,3 ile Karadeniz Bölgesi üçüncü sırada %5,7 ile İç Anadolu Bölgesi dördüncü sırada %3,4 ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi beşinci sırada %2,9 ile Akdeniz Bölgesi altıncı sırada %2,6 ile en az organik üretimde çiftçinin bulunduğu Marmara bölgesi ise yedinci sıradadir.
10
TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Türkiye'de organik üretimi başlatan önemli nedenlerden birisi geleneksel ürünlerin Avrupa organik pazarında talep edilmesi olmuştur. Organik olarak yetiştirilen ilk ürünler kuru incir ve üzümdür. Ürün yelpazesi daha sonraki yıllarda kuru kayısı, fındık ve pamukla genişlemiştir. İlk resmi organik tarım hareketi 1992 yılında Ekolojik Tarım Organizasyonu derneği’nin kurulmasıyla başlamıştır.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.