Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanlığı

2 AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerine devam eden 5 okul bulunmaktadır. Bu okullar; * Açık Öğretim Ortaokulu * Açık Öğretim Lisesi * Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi * Mesleki Açık Öğretim Lisesi * Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu

3 AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI Açık Öğretim Okulları; çeşitli nedenlerle öğrenimlerini tamamlayamamış ve eğitim hayatına yeniden yön vermek isteyen öğrenim çağı dışına çıkmış vatandaşlarımıza yarım kalan eğitimlerini tamamlama imkânı sunmaktadır. Ayrıca mecburi ortaöğretim çağında olup zorunlu lise eğitimlerini okullarımızda tamamlamak isteyen öğrencilere de hizmet vermektedir.

4 AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI İSTATİSTİKİ VERİLERİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI Okul Türü Kayıtlı Öğrenci Sayısı Aktif Öğrenci Sayısı Yurt Dışı Öğrenci Sayısı Engelli Öğrenci Sayısı Tutuklu Hükümlü Öğrenci Sayısı Açık Öğretim Ortaokulu 2.608 10.841 44.206 Açık Öğretim Lisesi 2.552 6.306 15.774 Mesleki Açık Öğretim Lisesi - 587 482 Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi 959 243 22 Toplam 6.119 17.977 60.484

5 AÇIK ÖĞRETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
AÇIK ÖĞRETİM DAİRE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN SON YILLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR.

6 AÇIK ÖĞRETİM HİZMETLERİNE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN SINAV MERKEZİ SAYILARI ARTIRILMIŞTIR.
Dezavantajlı durumda olan bütün vatandaşlarımızın Açık Öğretim hizmetlerinden yararlanması için sınav merkezi sayımızı 770‘e çıkardık. Sınavlarımız sadece okullarda değil aynı zamanda kışlalarda, hastanelerde, cezaevlerinde ve yatalak olan öğrencilerimiz için öğrencilerimizin evlerinde de yapılmaktadır.

7 AÇIK ÖĞRETİM HİZMETLERİNE ERİŞİMİ SAĞLAMAK İÇİN SINAV MERKEZİ SAYISI ARTIRILMIŞTIR.
Açık Öğretim Okullarımız sadece yurtiçinde değil aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza da yarım kalan eğitimlerini tamamlama imkânı sunmaktadır. Yurtdışında aktif öğrencimiz bulunmaktadır. Okullarımızın sınavları yurtdışında 12 ülke 25 merkezde yapılmaktayken, Balkan ülkelerinin eklenmesi ile bu sayı 15 ülke 29 merkeze çıkarılmıştır.

8 e- ARŞİV DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ
Açık Öğretim Okullarımızın Gölbaşı Adnan Güneşoğlu Kampüsündeki arşivinde bulunan yaklaşık öğrenci dosyası ve 13 milyon belgenin elektronik ortama aktarılması çalışmaları tarihinde başlatılarak 2017 Mart ayı itibariyle tamamlanmıştır. 9 milyon belge kontrol edildikten sonra sisteme aktarılmış olup belge aktarma çalışmaları devam etmektedir. Yapılan bu çalışma ile Açık Öğretim Okullarının Bilgi Yönetim Sistemleri sistemli ve güvenli bir hale getirilmiştir. Öğrencilerin mezuniyet inceleme, belge kontrol işlemlerinin sistem üzerindeki belgeye göre yapılması sağlanmıştır.

9 e-DEVLET İLE ENTEGRASYON
Okullarımızda kayıtlı olan öğrencilerimizin herhangi bir irtibat bürosuna gitmeden istediği yer ve zamanda belge (mezuniyet, öğrenci belgesi vb.) alabilmeleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının e-Devlet sistemi üzerinden öğrencilerimize ait verileri alabilmeleri amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile 22/06/2016 tarihinde protokol imzalanmıştır. e-Devlet kapısı üzerinden belge verme işlemleri devam etmektedir. Bugüne kadar; e-Devlet belge türüne göre indirilen belge sayısı Belge Türü Sayısı AOL Öğrenci Durum Belgesi   AOL Askerlik Hizmete Özel Belge   30.087 AOL Mezuniyet Belgesi  38.704 AIO Öğrenci Durum Belgesi                       9.425 AIO Mezuniyet Tamamlama Belgesi                   1.074 TOPLAM

10 KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI
Kayıt ve kayıt yenileme işlemleri her dönem (yılda üç defa) halk eğitimi merkezleri ve diğer irtibat büroları aracılığıyla yapılmaktaydı. Öğrenci sayısındaki artışa bağlı olarak özellikle büyük ilçelerde çeşitli sorunlar yaşanmakta ve öğrencilerimizden son dönemlerde kayıt yenileme sırasında çok sıra bekledikleri, bazı günler sıra gelmediği, iş yerinden izin alma noktasında sıkıntı ve mağduriyet yaşadıkları hususunda yoğun şikâyetler gelmekteydi. Öğrencilerimizin mağduriyetini gidermek ve öğrencilerin sıra beklemeden kayıt yenileme işlemlerini yapabilmelerini sağlamak için gerekli yazılım tamamlanmış, Açık Öğretim Okulları öğrencilerinin kayıt yenileme döneminde irtibat bürolarına gitmeden sınav ücretini yatırıp, ikinci bir işleme gerek kalmaksızın kayıt yenileme işleminin otomatik olarak yapılması sağlanmıştır.

11 AÇIK ÖĞRETİM İLE EBA İŞBİRLİĞİ
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yapılarak, öğrencilerimizin EBA platformuna erişimleri sağlanmıştır. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile eba içeriklerinin güncellenmesi, e-içerik oluşturulması ve eba platformunun Açık Öğretim Okulları öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak ve öğrencilerimize göre özelleşen bir yapıya dönüştürülmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

12 AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ MOBİL UYGULAMASI
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile yapılan ortak çalışmamız sonucu Açık Öğretim Liseleri mobil uygulaması, mobil marketlerdeki (IOS ve ANDROİD) yerini almıştır. Uygulama ile öğrencilerimiz Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sisteminde yaptıkları tüm işlemleri mobil uygulama üzerinde de yapabileceklerdir. Mobil uygulama ile öğrencilerimiz;  - Gönderilen mesajları takip edebilecek, - Dönem bilgilerini görebilecek, - Ders ve kredi bilgilerini öğrenebilecek, - Ders seçim işlemlerini yapabilecek, - Sınav sonuçları ve sınav yerlerini öğrenebilecektir. Ayrıca uygulamada Açık Öğretim Liselerine ait kayıt, kayıt yenileme, ders seçme ve sınav tarihlerinin yer aldığı bir de takvim bulunmaktadır. Böylece öğrencilerimiz; mobil uygulamayı kullanmaya başladığı andan itibaren mobil bildirimler sayesinde yaptığımız tüm duyurulardan anında haberdar olabilecek, her dönem seçmesi gereken dersleri anında cep telefonundan seçebilecek, sınav sonuçları yayınlanır yayınlanmaz öğrenebilecek, öğrencilik durumları hakkında bilgi sahibi olabilecek ve takvim sayesinde sınav ve kayıt tarihlerini kolayca takip edebilecektir. Bugün itibariyle Açık Öğretim Okulları Mobil yazılım indirilme sayısı:253745’tir.

13 TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ İLE PROTOKOL ÇALIŞMASI
Açık Öğretim Okullarımızdan mezun olan öğrencilerimiz noterlerden tasdik ettirdikleri diploma belgeleri ile resmi, özel kurum veya kuruluşlara başvuru yapmaktadır. Tasdik edilen diploma belgelerinin gerçeğe uygun olup olmadığı bazı durumlarda ilgili noterlerce tespit edilememekte ve telafisi mümkün olmayan hatalara neden olabilmektedir. Bu amaçla hataların ortadan kaldırılması, sahteciliğin önüne geçilmesi ve Diploma belgelerinin doğruluğunun teyidi için Noterler Birliği ile Genel Müdürlüğümüz arasında çalışma başlatılmıştır. Çalışmalar sonucunda tarihinde protokol imzalanmıştır.   Bu protokol ile Açık Öğretim Okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin mezuniyet ve diploma bilgilerinin teyitleri, Noterlerin kullandığı Bilgi Sistemi ile Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi arasında kurulan Web servisiyle yapılabilecektir.

14 AÇIK ÖĞRETİMDEN ÖRGÜN EĞİTİME GEÇİŞLERİN KOLAYLAŞTIRILMASI
Açık öğretimden örgün öğretime geçişlerin daha kolay ve anlaşılabilir olması için; öğrencilerin ders seçimi yaparken öncelikli olarak başarısız oldukları ilk dönemden başlayarak, zorunlu ve ortak derslerini seçmeleri amacıyla ilgili birimlerle görüşülüp gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Öğrenciler bu seçim işleminden sonra bulundukları döneme ait başarılı oldukları derslerin devamı niteliğindeki ortak, zorunlu ve seçmeli derslerden dönem kredisini aşmadan tamamlayacaklardır. Bu durum il ve ilçelerde kurulan örgün eğitime nakil komisyonlarının işlerini daha kolay ve anlaşılır hale getirmektedir.

15 AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KİTAPLARININ YAZIMI
Açık Öğretim Ortaokulu için 5.,6.,7.ve 8.sınıfların 8 alanına ait 32 dersin, Açık Öğretim Liseleri için 9.,10.,11.ve 12.sınıfların 12 alanına ait 126 dersin öğretim programlarının yazım işlemi tamamlanmıştır. Diğer genel müdürlüklerin yapacakları güncelleme işlemlerine bağlı olarak Açık Öğretim Okullarımızın öğretim programlarında da güncelleme yapılacaktır. Hazırlanan öğretim programlarına bağlı olarak Açık Öğretim Ortaokulu’nun 5.sınıfına ait kitapların tamamı ile Açık Öğretim Liselerinin 9.sınıfına denk gelen derslerin kitaplarının tamamının yazım işlemi tamamlanmıştır. Açık Öğretim Ortaokulu’nun ve Açık Öğretim Liselerinin diğer sınıflarına ait derslerin kitaplarının da büyük bir bölümünün yazımı tamamlanmıştır.

16 SMS İLE BİLGİLENDİRME SMS ile Bilgilendirme, Açık Öğretim Okullarımızın iş ve işlemleri ile ilgili Öğrencilerinin cep telefonlarına bilgilendirme amaçlı SMS mesajları gönderilmektedir.

17 SON YILLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
ÖSYM Başvuruları ve Diploma Teyitleri Açık Öğretim Okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin ÖSYM başvurularında irtibat bürolarına gitmeden başvuru yapmaları ve okullarımızda kaydı bulunmayanların başvurularını engellemek için ÖSYM ile birlikte çalışma yapılmıştır. Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sisteminde kaydı bulunan öğrencilerimiz sistem üzerinden başvurularını sorunsuz olarak yapabilmişlerdir. Kamu kurum ve kuruluşları ile gereksiz yazışmaların yapılmaması ve zaman kaybının önlenmesi amacıyla; Açık Öğretim Okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin diplomalarının teyidinin yapabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarına kullanıcı adı ve şifreleri tanımlanmıştır. Kurumlar sistem üzerinden kendilerine gelen diplomaları doğruluğu teyit edebilmektedir.

18 AÇIK ÖĞRETİM İMAM HATİP LİSESİ YURTDIŞI PROGRAMI
Son iki yılda Bakanımızın onayıyla açılanlarla beraber Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Yurtdışı İmam Hatip Programının uygulandığı ülke sayımız 5’e çıkmıştır. Bu ülkelerdeki öğrencilerin kayıtları; Kıbrıs - Lefkoşe Hala Sultan İlahiyat Koleji, Belçika – Brüksel İbn-i Sina Anadolu İmam Hatip Lisesi, Avusturya – Viyana İmam Hatip Lisesi, Danimarka - Kopenhag İskandinavya İmam Hatip Lisesi, Fransa – Strazburg Yunus Emre Lisesi aracılığıyla alınmakta ve öğrencimize Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin yüz yüze eğitim dersleri verilmektedir.

19 AÇIK ÖĞRETİM DERS KİTAPLARININ ADRESE TESLİMİ
2013 yılında 34 milyon ders kitabı İl ve ilçelerde bulunan 550 adet dağıtım merkezi aracılığıyla öğrencilerimize dağıtımı yapılıyordu.   Yapılan sıkı denetim ve incelemeler sonucunda öğrenci sayısı 2013 yılına göre artmasına rağmen eğitim öğretim yılı için kitap talebi 14 milyona indirilmiştir.Bu denetimler ile gereksiz yere kitap taleplerinin önüne geçilmiştir. Kitap dağıtımı ile ilgili yaşanan sorunların giderilmesi gereksiz yere kitap basımının önlenmesi amacıyla; PTT ile Genel Müdürlüğümüz arasında bir çalışma başlatılmış ve Açık Öğretim Okullarımızın öğrencilerinin kitaplarının adrese teslim edilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

20 UZAKTAN EĞİTİM PLATFORMU
Genel Müdürlüğümüzce yürütülen bir proje kapsamında uzaktan eğitim platformu kurulacaktır. Bu platformda Açık Öğretim Okullarımızın öğrencilerine uzaktan eğitim yoluyla elektronik ortamda online ders vb. uygulamalar yer alacaktır.Ayrıca Halk Eğitim Merkezleri tarafından düzenlenen bazı kurslarda uzaktan eğitimle verilebilecektir.Bu platform ile Bakanlığımızın diğer Genel Müdürlükleri de Hizmet içi eğitimlerini bu platform üzerinden düzenlemesine imkan tanıyacaktır.

21 Arz Ederim Teşekkürler… Zeki MÜTİŞ Mersin HEM ve ASO Müdür Yard.


"Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları