Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Oğuz KIRÇİÇEK www.oguzkircicek.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Oğuz KIRÇİÇEK www.oguzkircicek.com."— Sunum transkripti:

1 Oğuz KIRÇİÇEK

2 ElasticSearch’e Neden İhtiyaç Duyulmuştur?
Günümümüz bilişim dünyasında, sosyal medyada ve diğer alanlarda çalışan şirketlerde devasa ölçekte veri üretiliyor.Big Data dünyasında verilerin önemli bir kısmı başlangıçta,yapılandırılmamış dağınık ve tek başına çok da anlamlı olmayan haldedirler.

3 ElasticSearch’e Neden İhtiyaç Duyulmuştur?
Bu sebeple bu devasa verinin performanslı olarak kayıt altına alınması, erişilmesi, analiz edilip işlenmesi gibi ihtiyaçlar söz konusudur. ElasticSearch, tam olarak bu nedenlerden dolayı geliştirilmiş araçlardan birisidir.

4 ElasticSearch Özellikleri
ElasticSearch Java ile geliştirilmiş açık kaynaklıdır. Apache Lucene tabanlı. Ölçeklenebilir bir tam metin(full text) arama motorudur. ElasticSearch’te her kayıt, yapılandırılmış JSON belgesidir. Gerçek zamanlı ve dağıtık oluşu en önemli artılarıdır.

5 Temel ElasticSearch(ES) Kavramlari
Node(düğüm) : Her çalıştırılabilir ElasticSearch sunucusuna node denir. Cluster(Küme) : Verinin dağıtık ve tutarlı şekilde tutulduğu node grubudur. İndex :Relation Database’lerde ki Database Document : Relation Database’lerde ki Row görevini yapar

6 Temel ElasticSearch Kavramlari
Field(Alan) : RelationDatabase’de ki Column görevini yapar Shard : Her bir indeksin içinde dökümanların bir kısmını tutan bölüm.

7 ES Text Üzerinden Aramalari Nasil Yapar?
Elasticsearch bir kelimenin hangi dökümanda geçtiğini veriler kaydedilirken indexler . Sonrasında ise kelime aramak istediğimizde tüm veriler üzerinde arama yapmak yerine, daha önce oluşturulan index listesi üzerinden sonuçlar hızlıca bulunur.

8 ÖRNEK : 6 farklı document ve her bir kelimenin geçtiği row sırası ayrı ayrı indexlenerek kaydedilmiştir. Örneğin “night” kelimesi <1>, <4> ve <5> inci rowlarda geçmektedir. Kısaca “night” kelimesini ElasticSearch ile aradığımızda ilgili kümülatif data içerisinde değil de, bu örnekde olduğu gibi önceden tanımlanmış aşağıdaki index listesi içinde aranmakta ve çok daha hızlı bir şekilde bulunabilmektedir.

9 ElasticSearch VS SQL CREATE DATABASE deneme; ElasticSearch
curl -XPUT '

10 ElasticSearch VS SQL Diyelim ki kayıt yapmak istiyorsunuz…
kircicek:~ kircicek$ curl -XPUT localhost:9200/deneme/ders/1 -d ' > { > title: "ElasticSearch", > content: "ElasticSearch is developed in Java, open source, lucene- based, scalable full-text search engine and data analysis tool.", > date: " T12:00:00", > author: "Oğuz Kırçiçek" > }' {"ok”:true,"_index":"deneme","_type":"ders","_id":"1","}

11 ElasticSearch VS SQL SQL select * from urun; ElasticSearch
curl -XGET ' NOT:Güncelleme işlemi XPOST ve Silme İşlemi XDELETE komutlarıyla yapılıyor.

12

13 Kaynakça http://joelabrahamsson.com/elasticsearch-101/
updates.html

14


"Oğuz KIRÇİÇEK www.oguzkircicek.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları