Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler"— Sunum transkripti:

1 Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
1. Renk ve ışıklandırma 2. Renkli ışıklar 3. Havalandırma, sıcaklık ve nem 4. Yapı malzemeleri

2 1. Renk ve ışıklandırma Gri renk Akkor lamba  

3 2.Renkli ışıklar

4 3.Havalandırma, sıcaklık ve nem
22-24 C havalandırılmış %45-55 bağıl nem

5 Yapı malzemeleri Kağıt, kumaş, halı ve diğer gözenekli malzemeler

6 Düzgün ve kolay temizlenebilen, koku absorbe etmeyen
yapı malzemeleri tavan, duvar ve zemin Paslanmaz çelik, vinil kaplamalar teflon ve formika İlgi dağıtmayacak, rahatsız etmeyecek desen ve renk nötral renkler(gri, kurşuni, soluk kahverengi)

7 Ürün Kontrolleri

8 Örnek hazırlama Alet ve ekipmanlar Teraziler Saat
 Paslanmaz çelik ekipmanlar Cam eşya 

9 Malzemeler Plastik Tahta Kaplar cam, paslanmaz çelik
sırlanmış porselen Kokusuz plastik ?

10 Hazırlama teknikleri Kullanılacak ürün miktarı ağırlıkça veya hacimce ölçülmeli.  Katılan her gıda bileşeni ölçülebilmeli Hazırlama işlemi, süre denetimi, sıcaklık, karıştırma hızı, büyüklük ve hazırlama ekipmanları   Tüketim süresi

11 Örneklerin Sunuluşu örneklerin görünüşü, büyüklükleri, sıcaklıkları,
kullanılan servis tabakları, bardaklar, kodlama, sunuş sırası, verilecek talimatlar yıkama faktörleri

12 1.Örnek hazırlama çiğ, pişirilmiş, parçalara ayrılmış, dilimlenmiş, püre edilmiş, suyu çıkarılmış.

13 Farklılık testleri- ürün tek başına;

14 Tercih/kabul testlerinde ürünler normalde tüketim şeklinde

15 standart bir yöntem standartlar ile hatırlatma Lezzet profili veya doku profil analizinde standart şart

16 2.Örnek sayısı tam ve eşit sayı

17 Alkollü içecekler dışında 4–8
Alkollü içeceklerde ise 3–4.

18 3. Örnek büyüklüğü Genelde paneliste "bir ağız dolusu" olarak hissedilebilecek miktarlarda örnek sunulmalıdır.

19 4.Örnek sıcaklığı Beyaz şarap için 16-19 0C,
Kırmızı şaraplarda 18-20 0C, Süt için 15  0C, Dondurulmuş meyve suyu kons   0C  veya C önerilmektedir. 

20 5.Örnek kapları Aynı büyüklükte ve renk tat ve koku geçmemeli
Çok iyi çalkalama 

21 6. Sıralama, kodlama ve örneklerin numaralandırılması
ABC - ACB - BCA - BAC - CBA - CAB olarak 6'Iı kombinasyon şeklinde ve rastgele olmalıdır.

22 7.Maskeleme Duyusal değerIendirmede örneğe ait bazı duyusal özelliklerin ölçülen niteliğin iyi saptanabilmesi için maskelenmesi gerekebilmektedir.

23 Örnekleme  Kayıt Defteri

24 Panelist Kontrolleri Panelistlerin eğitimi,
Ürün-panel saatleri ilişkisi Panelist-ortam

25 Ürün-panel Saatleri İlişkisi
Sigara Sert kahve ara öğün

26 Panelist-Ortam İlişkisi
Renkli ışıklar, yüksek nem açık test alanları


"Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları