Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Farklılık Testleri Doç.Dr. Aslı UÇAR
2
Duyusal Analiz Yöntemleri
Amaç söz konusu durum için doğru testin saptanması
3
1. Farklılık Testleri İkili Karşılaştırma (A-A değil)
Kontrolden Farklılık testi Eşlenmiş kıyaslama testleri İkili Üçlü Test Üçgen Test Çoklu kıyaslama testleri Sıralama testi Puanlama testi
4
2.Tanımlayıcı testler--
Lezzet profili analizi Doku profili analizi 3.Yoğunluk sıralama testleri 4. Hedonik testler
5
Uyarılar arasında farklılık var mı? (Evet/Hayır)
Belli bir kritere göre farklılık var mı Kesin yanıt
6
Basit farklılık Yönsel farklılık (belirlenmiş bir kritere ait)
7
Basit farklılık testleri duyusal yetenek Yönsel farklılık testlerinde örneğin yoğunluğu
8
Genetik özellikler Bitkisel ve hayvansal ürünlerin yetişme şartları Kesim öncesi ve sonrası uygulamalar Gıda işlemede kullanılan yöntemler Paketleme tipi ve materyali Depolama koşulları
9
Gıdanın: Görünüşü Lezzeti Dokusu Şekli Büyüklüğü Rengi Sıcaklığı
10
1.1 A- A Değil Testi
11
1.2.Kontrolden farklılık testi
12
1.3.Eşlenmiş kıyaslama testi
13
1.4. İkili-üçlü testi En az 16 panelist
14
1.5.Üçgen testi Bu testte panelistlere 3 örnek aynı anda sunulmaktadır.
15
Yönsel üçgen testi Panelistin daha önce tanımlanmış olan karakteristikleri hangi örneğin daha yoğun olarak içerdiğini saptaması amaçlanmaktadır.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.