Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HAZIRLAYAN Mehmet Reşat BELTEN Ders : Özel Apreler Konu : İpek liflerinde Serisinin enzimlerle uzaklaştırılması Kahramanmaraş / Merkez 09/05/2014

2 1. GİRİŞ Yün ve benzeri diğer kıllar yanında önemli bir doğal yumurta akı (protein) lifi de ipektir. İpek lifleri, Bombyx Mori türüne giren ipek böceğinin 2 tip ipek salgı bezinden gelen salgının alt dudağın ucunda bulunan bir delikte birleşip tek tel halinde çıkmasıyla oluşmaktadırlar.

3 2. İPEK LİFLERİNİN KİMYASAL YAPISI
Bombyx mori ipek kozasından elde edilen ipek lifleri, doğal makromolekül proteinler olan serisin ve fibroinden oluşmaktadır. Serisin suda çözünebilen yapışkandır. Fibroin ise life oryante olmuş proteindir. Serisin, fibroinin etrafını yapışkan yapısı sayesinde sarmakta ve ipek liflerini bir arada tutmaktadır. Serisin fiziksel, kimyasal veya enzimatik olarak parçalanabilmektedir.

4

5 3. İPEK LİFLERİNİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
*İpek lifleri hidrofil bir yapıya sahiptirler. İpek lifleri suyla kolaylıkla ıslanmaktadırlar. İpeğin ticari rutubet eki % 11’dir. *Genelde ipek lifleri bazlara karşı duyarlı ve oldukça dayanıksız liflerdir. *Genel olarak ipek lifleri asitlere karşı oldukça dayanıklı iseler de bu dayanıklılık yün liflerinde öğrenilene nazaran çok daha kısıtlıdır. *Tuzların ipek liflerine etkisi bir dereceye kadar tuzların selüloz liflerine etkilerine benzemektedir. Her iki lifte de makromoleküller arasındaki en önemli bağların H- köprüleri olduğu düşünülürse bu benzerlik kolayca anlaşılabilmektedir. Buna göre bazı alkali ve toprak alkali metallerin tuzları ipek liflerini şişirecek ve hatta kısmen çözecek şekilde etki göstermektedir. *Yükseltgen maddelerin ipek liflerine etkisi oldukça karışık karakterdedir. Zira yükseltgen maddeler yan dallarda N uç grup köklerinde ve amino gruplara komşu peptid bağlarında tepkimeye girebilmektedirler

6 4. İPEK LİFLERİNDE SERİSİNİN UZAKLAŞTIRILMASI
Serisin uzaklaştırma işlemleri: 4.1. Su ile yapılan işlem 1944 yılında ilk kez uygulanan su ekstraksiyonu yönteminde ham ipek 120°C’de 2 saat işlem görmektedir. Bu işlem 4 kez arka arkaya uygulanarak serisin tamamen uzaklaştırılmaktadır. 4.2. Sabun ile yapılan işlem Materyal, sıcak sabun çözeltisi ile muamele edildikten sonra 50 dakika süre ile boya karışımı ile işleme tabi tutulmakta ve ardından suyla yıkanmaktadır. Procter and Gamble’ın tekstil araştırma bölümü tarafından bu işlemde kullanılacak en uygun sabunun sodyumoleat olduğu açıklanmıştır.

7 4.3. Enzimlerle yapılan işlem
Rohm tarafından gerçekleştirilen denemede ipek materyal % 0,05 Pankreatin (pankreas preparasyonu) çözeltisi ile (%1-4 oranında soda veya borax içeren) 40°C’de birkaç saat işleme tabi tutulmaktadır. Ardından °C’da 30 dakika işlem sonucunda serisini uzaklaştırılmış ipek elde edilmektedir. Mavnier tarafından yapılan denemede ipekte serisinin enzimlerle tamamen uzaklaştırılması için gerekli görülen koşullar aşağıda belirtildiği gibidir : Örnek reçete: % 1,5 pankreatin pH = 8 Flotte Oranı = 1/30 48 saat işlem

8 5. SERİSİNİN ENZİMLERLE UZAKLAŞTIRILMASINDA SON GELİŞMELER
-İpek kumaştan serisinin uzaklaştırılması amacıyla alkali, nötr ve asit ortamında aktivite gösteren proteazlarla işlem yapılmaktadır. Proteazlarla optimum pH ve sıcaklık şartlarında işlem yapılmıştır. Enzim konsantrasyonu ve işlem süresi serisinin uzaklaştırılmasında en önemli parametrelerdir. Serisinin sabun ve alkaliyle uzaklaştırılması sonucu kumaş üzerindeki miktarı % 27 iken, farklı enzim kullanılarak yapılan işlemler sonucunda bu miktar yaklaşık % 20’ye kadar düşmektedir. -Serisinin uzaklaştırılması, ipek liflerinin parlaklık, yumuşak tutum ve dökümlülük gibi özellikleri kazanmasını sağlayan anahtar bir prosestir. Günümüzde ipek liflerinden serisinin uzaklaştırılması sabun ve alkali içeren alkali flottesi ile yapılmaktadır.

9 -Fakat işlem sonrasında liflerin fiziksel ve görünüm özelliklerinde mat görünüm, yüzeyde fibrilasyon, zayıf tutum, mukavemette düşüş ve boya sonrasında homojen olmayan absorbsiyon gibi birtakım istenmeyen özellikler meydana gelmektedir. -Son yıllarda, serisinin uzaklaştırılmasında proteaz enzimlerinin kullanılmasına yönelik birçok araştırma yapılmıştır. Birçok asidik, nötr ve alkali proteazla çalışılmıştır. Alkali proteazlar, asidik ve nötr enzimlerden daha iyi sonuç vermiştir. Serisinin uzaklaşmasında daha homojen bir yapı, daha az mukavemet kaybı, düzgünlük, tutum ve parlaklıklarda artış kaydedilmiştir.

10 --Deneysel çalışmalarda % 100 dokuma ipek kumaş kullanılmıştır
--Deneysel çalışmalarda % 100 dokuma ipek kumaş kullanılmıştır. Karşılaştırmak amacıyla hem klasik alkali çözeltisiyle hem de dört farklı enzimle çalışılmıştır. Ardından durulama ve oda sıcaklığında kurutma yapılmaktadır. 10 g/l Marseille sabunu ve 1g/l sodyum karbonat ile hazırlanan klasik alkali çözeltisiyle 98°C’de 1 saat işlem yapılmıştır. --İşlem başlangıcında 1/100 flotte oranında hazırlanan çözeltiye enzim cinsine göre farklı tampon ilave edilmektedir. Daha sonra pH ve sıcaklık ayarlanarak işleme başlanmaktadır. İşlem sonunda proteazlar, 85°C’de 10 dakika kadar işlem yapılarak etkisiz hale getirilmektedir.

11 Tablo 2’de serisinin uzaklaştırılmasında kullanılan proteaz enzimlerinin özellikleri verilmektedir.
Enzimatik işlemlerin koşulları ise Tablo 3’de görülmektedir.

12

13 Serisinin uzaklaştırma işleminden sonra
ipek kumaş uzaklaştırılmakta ve serisin peptid içeren çözelti yıkanıp dondurulmakta ve kurutulmaktadır. Daha sonra bu örneklerin HP-SEC kromotografisinde analizi yapılmaktadır (Şekil 2). Şekil 2’deki analizlerde, alkali ve nötr enzimlerle işlem sonrasında kumaştaki serisin peptidleriyle ilgili olarak tespit yapılmıştır. En yüksek pikler nötr (C) enzimle çalışma sonrasında elde edilmiştir. Bunun anlamı, serisin peptidlerinin miktarı en fazladır.

14 5.2. Ağırlık kaybının değerlendirilmesi
Klasik ve enzimatik olarak serisinin uzaklaştırılmasından sonra kumaşlardaki ağırlık kayıpları tespit edilmiştir (Şekil 2). Enzimlerle yapılan işlem sonrası uzaklaştırılan serisin miktarı fazla olmasına rağmen mukavemet kaybı da özellikle enzim konsantrasyonu arttıkça artmaktadır.

15 5.3. İşlem sonrası örneklerin SEM ile incelenmesi
Şekil 4’de klasik ve enzimlerle yapılan işlemler sonrasında ipek kumaşların incelenen yüzey morfolojileri görülmektedir.

16 Enzimle yapılan işlem sonrasında serisinin daha etkili bir şekilde uzaklaştığı ve bu sebeple filamentleri bir arada tutan yapıştırıcı madde oranı azaldığı için iplik yüzeyinden dışına doğru çıkmış lifler görünmektedir. 5.4. Deneysel Çalışmalarda Elde Edilen Sonuçlar İpekteki serisinin enzimlerle uzaklaştırılması sonucunda alkaliyle işleme nazaran beyazlık derecesinde artış ve daha yumuşak tutumlu lifler elde edilmiştir. Özellikle alkali proteazlarla çalışma sonucunda en iyi etkiler elde edilmiştir. Parçalanma kinetikleri enzim konsantrasyonu ve işlem sıcaklığına göre değişmektedir. Uzaklaştırılan serisin miktarı, süreye bağlı olarak artmaktadır. Bunlara ek olarak enzimlerle yapılan bu çalışmada alkali ve deterjan olmadığı için çok az miktardaki kirlilik sebebiyle atık su geri kazanımı ve bu peptidlerin özelikle kozmetik ürünlerinde katkı maddesi olarak tekrar kullanımı söz konusudur (5).

17 TEŞEKKÜRLER


"KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları